«Εχουμε πολύ καλές πιθανότητες να μην κοπούν οι συντάξεις» υποστήριξε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, συνιστώντας στον κόσμο να μην ανησυχεί και εκτιμώντας ότι «φθάνουμε πολύ κοντά στο τέλος».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τεχνικό ζήτημα τα δύο σενάρια στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προέβλεψε ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει για τις συντάξεις λέγοντας ότι το μέτρο είναι δικό του «μωρό» και το αγαπάνε ακόμα, ενώ υποστήριξε ότι τα αντίμετρα δεν καταργούνται αλλά θα εφαρμοστούν σε βάθος τετραετίας. Ανέφερε επίσης ότι το μαξιλάρι διαθεσίμων δίνει την πολυτέλεια της αναμονής των κατάλληλων συνθηκών στις αγορές για νέα έξοδο και αποκάλυψε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξαγορά μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για το αν θα μπει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πάει σε εκλογές αν πάρει το μέτρο των συντάξεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε «γιατί να πάμε γρήγορα εμείς σε εκλογές; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας, άλλοι έχουν πρόβλημα» σημείωσε με νόημα.

Το Πολιτικό Συμβούλιο. Με το ζήτημα των συντάξεων, εξάλλου, να πλανάται στην αίθουσα, καθώς αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης σε όλο το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε χθες το απόγευμα, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Με κυρίαρχη αίσθηση ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν και αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό όπλο στην επόμενη περίοδο, μαζί με την υλοποίηση των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ, έγινε συζήτηση για την πορεία έως τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί εκφράστηκε η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων, μια εξέλιξη που θα σημάνει, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, και την εξουδετέρωση ενός ισχυρού επιχειρήματος της ΝΔ.

Στο πλάνο ετέθη και η επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε για 13 και 14 του μήνα, οπότε και θα εκλεγεί η νέα, μειωμένη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναζητούν υποψηφίους. Στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα τα μέλη του οργάνου επικεντρώθηκαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη να ενημερώνει τα μέλη του κομματικού οργάνου για τις περιοδείες του και τις συσκέψεις που έχουν γίνει κυρίως για τις περιφέρειες.

Η κεντρική επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχουν αποφασίσει για τους υποψηφίους που θα στηρίξει το κόμμα για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους έως τα τέλη του Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για πρόσωπα σε περιφέρειες και δήμους και υπάρχει μόνο η γενική αρχή ότι θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί και να στηριχθεί ένα ευρύτερο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων σε περιφέρειες και δήμους.

Εσωκομματικές ανησυχίες. Ενα μεγάλο θέμα που αφορά όμως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και το εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας είναι ποιοι θα συμμετάσχουν στη νέα Πολιτική Γραμματεία. Αυτό το όργανο θα είναι αρκετά μικρότερο, θα απαριθμεί 19 μέλη, και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία των τάσεων για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή σύνθεση και να μην υπάρχουν εντάσεις και έριδες.

Ο στόχος είναι μέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΚΕ που θα εκλέξει το νέο όργανο, να εξουδετερωθούν οι προσπάθειες για πολλαπλές υποψηφιότητες που θα δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη, ότι δίνεται μάχη για οφίτσια, ενώ η προσπάθεια είναι να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαίος, ενωμένος και χωρίς προβλήματα στον δρόμο προς τις εκλογές.