Το 1974 υποδύθηκε τον Εντγκαρ (τον γιο του βασιλιά Ληρ), το 1999 τον Κεντ (συμβουλάτορα του Ληρ) και τον ίδιο τον βασιλιά το 2007 για μια παραγωγή της Βασιλικής Εταιρείας Σαίξπηρ. Αυτή την περίοδο ο Ιαν ΜακΚέλεν ερμηνεύει εκ νέου τον ίδιο σαιξπηρικό ρόλο στη σκηνή του Duke of York’s Theatre στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, αφήνοντας κοινό και κριτικούς να μιλούν για μια συγκλονιστική εμπειρία. Απολύτως λογικό αφού ο σπουδαίος ηθοποιός, που μεταφέρει στον ρόλο του τη βαθιά του πείρα, έχει τώρα τη δυνατότητα μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγιση του Τζόναθαν Μάνμπι να διεισδύσει στις πιο απόκρυφες πτυχές ενός από τους απόλυτους σαιξπηρικούς ήρωες. Οπως έγραψαν οι «Τάιμς», στην παράσταση «κυριαρχούν οι λεπτές αποχρώσεις και η δύναμη», ενώ ο «Independent» σημείωσε πως «ο Ιαν ΜακΚέλεν προσθέτει στον κατάλογο των μεγαλύτερων επιτευγμάτων του αυτή την απίστευτα συγκινητική ενσάρκωση του βασιλιά Ληρ». Για να θυμηθούμε την πλοκή, ο βασιλιάς Ληρ αποφασίζει να παραδώσει τον θρόνο και να μοιράσει ακριβοδίκαια το βασίλειο της Αγγλίας στις τρεις κόρες του, την Γκόνεριλ, τη Ρέγκαν και τη μικρή Κορντέλια.

Για να τις δοκιμάσει, τους ζητεί να του πουν πόσο τον αγαπούν. Οι δύο μεγαλύτερες τον κολακεύουν, αλλά η μικρότερη δεν βρίσκει λόγια για να εκφράσει την αγάπη της. Ο Ληρ, εξοργισμένος, την αποκληρώνει. Η Κορντέλια παντρεύεται τον βασιλιά της Γαλλίας και πηγαίνει στη χώρα του. Η Γκόνεριλ και η Ρέγκαν, βασίλισσες πλέον, φιλοξενούν εκ περιτροπής τον πατέρα τους, αλλά στο τέλος θα τον αποδιώξουν και θα στραφούν εναντίον του.

Αυτή λοιπόν η παράσταση, η οποία θα μεταδοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μαγνητοσκοπημένη την ερχόμενη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου είναι ήδη sold out (δίνοντας και ένα μέτρο για την απήχηση που έχουν αντίστοιχες παραστάσεις, ακόμη και όταν δεν παρακολουθούνται διά ζώσης). Το ενδιαφέρον του κοινού για τον κινηματογραφικό σταρ, που έχει κάνει σχεδόν δεύτερη καριέρα μετά την εμφάνισή του ως Γκάντλαφ στον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», οδήγησε τους επικεφαλής του προγράμματος σε μια αναμετάδοση για τις 23 Οκτωβρίου. Μια ακόμη ευκαιρία για τους φαν του ΜακΚέλεν και τους θεατρόφιλους να τον απολαύσουν σε αυτή την «έξυπνη, νηφάλια, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομέρεια ερμηνεία» όπως τη χαρακτήρισε η «Guardian». Ο ηθοποιός πλαισιώνεται εξάλλου από τη Σίνεντ Κιούζακ στον ρόλο του Κόμη του Κεντ – συνήθως αποδίδεται από άνδρα – και τον Ντάνι Γουέμπ που ενσαρκώνει τον Κόμη του Γκλόστερ. Για τη δορυφορική αναμετάδοση συνεργάστηκαν η βρετανική πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του κύκλου «Θέατρο στο Μέγαρο – National Theatre Live». Η παράσταση θα μεταδοθεί με ελληνικούς υποτίτλους στη μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ.

 

«ΑΪΝΤΑ». Μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει και η επόμενη αναμετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 6 Οκτωβρίου, αυτή τη φορά σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για την «Αΐντα» του Βέρντι από την Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης. Τον ομώνυμο ρόλο σε αυτή την πολυαναμενόμενη παραγωγή της Met (με την υποστήριξη του Antenna Group) υποδύεται η σπουδαία ρωσίδα υψίφωνος Αννα Νετρέμπκο έχοντας στο πλευρό της τη σαρωτική μέτζο Ανίτα Ρατσβελισβίλι – που εντυπωσίασε ως Κάρμεν φέτος στο Ηρώδειο, στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η σκηνοθεσία ανήκει στη Σόνια Φρίζελ, ενώ την αναβίωση της σκηνοθεσίας έκανε ο Στίβεν Πίκοβερ.