Πριν από δυο μέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη στον News 24/7, περιέγραψε τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να μη λιώσει στη μέγγενη της προεκλογικής πόλωσης. «Θα πάμε καλά», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «όταν δεν δίνουμε την εντύπωση ότι κατά βάθος επιθυμούμε την ησυχία μας, άρα ας πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ. Η εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία».

Η Φώφη Γεννηματά, τον τελευταίο καιρό, δεν αφίσταται των θέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά η θέση που εξέφρασε χθες, ότι ίσως συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση την οποία θα αποτελούν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, προκύπτει από την επιλογή μιας στρατηγικής ίσων αποστάσεων. Κι αυτή είναι επιζήμια στρατηγική.

Οταν ο Βενιζέλος μιλάει για αποστάσεις του ΚΙΝΑΛ και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ζητεί ίσες αποστάσεις. Ζητεί απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όχι άδικα, τον θεωρεί κόμμα καιροσκόπων. «Δεν έχουν στο μυαλό τους κάτι που το λένε, δεν κινούνται με διαφάνεια, όλο υπάρχει μία δολιχοδρομία, όλο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Υπάρχει μία σκοτεινή πλευρά στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης», είπε στην προαναφερθείσα συνέντευξη. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Βενιζέλος διεκδικεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, «να μην μπορεί να ελέγξει την επόμενη κυβέρνηση, τη συνταγματική αναθεώρηση, την προεδρική εκλογή».

Η θέση του Βενιζέλου δεν είναι εμμονική. Εχει σε βάθος περιγράψει την εξουσιαστική μηχανή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα λαϊκιστικά κόλπα, την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης ή του Τύπου, την εργαλειοποίηση του Συντάγματος. Θεωρεί ότι προϋπόθεση δημοκρατικών εξελίξεων είναι η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του να παίξει παιχνίδια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με το εκλογικό σύστημα.

Το ΚΙΝΑΛ, προφανώς, πρέπει να αντέξει τις πιέσεις, και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από τη ΝΔ. Αλλά αν η πρόεδρός του δίνει μεταφυσικές υποσχέσεις, ότι «δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη να φέρει την ανάπτυξη για τους λίγους που επιθυμεί, εμείς επιθυμούμε και θα αγωνιστούμε να φέρουμε την ανάπτυξη για όλους», οι σοβαροί κεντρώοι και κεντροαριστεροί δεν το έχουν σε τίποτα να μετακινηθούν κατευθείαν στη ΝΔ – ενώ κάποιοι άλλοι γιατί να μην πάνε κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η περίοδος είναι δύσκολη. Και δυστυχώς για το ΚΙΝΑΛ, είναι το μόνο κόμμα που στη συγκυρία δεν πείθει με συνθήματα, αλλά με πολιτική οξυδέρκεια και σοβαρό πρόγραμμα. Αλλιώς, θα συρρικνωθεί. Είναι νόμος.