Με τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, η φτώχεια «χτυπάει» την πόρτα ολοένα και σε περισσότερους Ελληνες, οι οποίοι – μαζί με τα χρέη σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία – έχουν οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση. Η κοινωνία, ηττημένη και καταχρεωμένη, παρακολουθεί ένα θέατρο του παραλόγου από μια κυβέρνηση που ζει στον… μύθο της, λειτουργώντας ερήμην της πραγματικότητας, δηλαδή της φτώχειας, της παρακμής και της απογοήτευσης. Κανείς δεν ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο, με τη νέα γενιά να οδηγείται σε μισθούς πείνας ή στην απόδραση στο εξωτερικό.

Από τη μια η βόμβα των 200 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και από την άλλη οι παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Και φυσικά «φουσκώνουν» και τα χρέη προς τη ΔΕΗ (3,5 δισ. ευρώ) αλλα και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο εξοντωτικός συνδυασμός υψηλών εισφορών και φόρων οδήγησε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα σήμερα 1.392.138 συμπολίτες μας να έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 33,860 εκατ. ευρώ (μάλιστα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία εκτινάχθηκαν κατά 131% από το 2014).

Την ίδια ώρα οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των συνταξιούχων είναι τεράστιες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στις συντάξεις, είναι και η αύξηση της φορολογίας και οι αυξήσεις στις εισφορές που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 60%. Διπλό χτύπημα στις συντάξεις – οι οποίες μετατρέπονται σε φιλοδωρήματα – επέφερε η σημερινή κυβέρνηση με σειρά μέτρων που οδηγούν στη φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση μαζί με την υπερφολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες «εξόντωσε» τους απόμαχους της δουλειάς. Η πρώτη ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους ήρθε το 2016 με τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος με 22 περικοπές αφαίρεσε 10 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων. Και η συνέχεια είναι οδυνηρή.

Παράλληλα, ο ένας στους τρεις μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα έχει καθαρό μισθό 372 ευρώ, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48%, 1,5 εκατομμύριο άτομα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα.

Πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί τα μυθικά ψέματα (αλλά και τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση) των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού η ζωή μας είναι χειρότερη από ποτέ με την υπερφολόγηση, τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια, αλλά την έκρηξη των χρεών. Ολοι ζούμε με την ανικανότητα, την ανεπάρκεια, την ιδεοληψία, τον λαϊκισμό αλλά και την αερολογία μιας κυβέρνησης που μετέτρεψε την ελπίδα σε απογοήτευση. Και όχι μόνο. Παραμένει εγκλωβισμένη σε μια εικονική πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η κοινωνία εξακολουθεί να πιστεύει τα πρωτοφανή ψέματα. Με στόχο αποκλειστικά και μόνο να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αγνοώντας τις ολέθριες συνέπειες της αναποτελεσματικής πολιτικής τους. Που οδήγησε σε οικονομική εξαθλίωση τη χώρα.