Η γερμανική εφημερίδα «FAZ» έγραψε πως η Μαρία Σπυράκη συνάντησε δύο φορές τον Ζόραν Ζάεφ, ως απεσταλμένη, μάλιστα, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι επαφές της γαλάζιας εκπροσώπου Τύπου προέκυπταν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Η ίδια διέψευσε πως οι συναντήσεις ήταν δύο, μίλησε μόνο για μία και τυχαία – αρνούμενη έτσι και τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης, τον οποίο της προσάπτουν. Κατά τη δική της εξήγηση, συνάντησε τον Ζάεφ όταν πήγαινε να πάρει έναν καφέ δίπλα από το Ευρωκοινοβούλιο – και τα είπαν στο πόδι, καθώς γνωρίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και έχουν κοινούς γνωστούς.

Το θέμα, όμως, δεν έληξε εκεί. Το δημοσίευμα δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από το Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε την Πειραιώς για μυστική διπλωματία αλλά και «εθνική ανευθυνότητα» και ζήτησε εξηγήσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της δεν τις παρείχε, αντίθετα πέρασε στην αντεπίθεση με το επιχείρημα «εμείς λέμε τα ίδια εντός κι εκτός συνόρων».

Η «ΒΟΛΙΚΗ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Από τη ΝΔ σηκώνοντας το γάντι σημείωσαν ότι «από τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων επιβεβαιωνόταν πως η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ιλιντεν”. Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης». Στη γαλάζια οπτική δε, το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από τα περιβόητα πρακτικά ήταν πως «σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς».

Παρ’ όλα αυτά, το Μαξίμου επέμεινε ζητώντας από την Πειραιώς να απαντήσει στα «απλά» του ερωτήματα: «Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κυρία Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;» και «Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους;».

Η Μαρία Σπυράκη, πάντως, υπό μια έννοια απάντησε, δηλώνοντας στα «ΝΕΑ»: «Χωρίς την άδεια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στα υπόγεια του Μαξίμου, όσο χρόνο εκλέγομαι, θα συνεχίσω να παρουσιάζω και να προωθώ τις θέσεις της ΝΔ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με τα ίδια επιχειρήματα και το ίδιο λεξιλόγιο. Η φαρσοκωμωδία “άλλα μέσα, άλλα έξω, άλλα ο μικρός, άλλα ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος και πάντα αγκαλιά στις καρέκλες” κοστίζει πολύ ακριβά στους Ελληνες και βλάπτει το εθνικό συμφέρον. Ειδικά όταν πρόκειται για εκείνους που συμφώνησαν να δώσουν στη γειτονική χώρα το όνομα “Μακεδονία του Ιλιντεν”».