Ανοιχτό άφησε χθες η Φώφη Γεννηματά το ενδεχόμενο συμμετοχής του Κινήματος Αλλαγής σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σύμφωνα με την ίδια, το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να γίνει «καταλύτης των εξελίξεων» και γι’ αυτό κατέστησε σαφές («Αnt1») πως «δεν πρόκειται να μπούμε σε καμιά κυβέρνηση απλά και μόνο για να βγουν οι αριθμοί», αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως οποιαδήποτε κεντροαριστερή συμμετοχή σε μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα θα έρθει κάτω από το πρίσμα μιας προγραμματικής συμφωνίας.

Οι όροι που από τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούνται απαράβατοι αφορούν τόσο την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου όσο και τη μη περικοπή των συντάξεων. «Δεν θα πάρουμε μέρος σε κυβέρνηση που δεν θα αλλάξει τον νόμο Κατρούγκαλου. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. «Οι νέες συντάξεις που βγαίνουν με τον συγκεκριμένο νόμο είναι φιλοδωρήματα. Επίσης έχει γίνει έγκλημα με τις συντάξεις χηρείας! Και βέβαια δεν θα περικόπτει την προσωπική διαφορά στους “παλαιούς” συνταξιούχους».

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ. Παράλληλα, η Γεννηματά επεσήμανε πως «ο ελληνικός λαός δεν βλέπει μια αυτοδύναμη Δεξιά ως τη λύση στα προβλήματά του», ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η “ανάπτυξη” της ΝΔ αφορά τους λίγους και είναι ένας επικίνδυνος δρόμος με πολλά ρίσκα και χωρίς πλαίσιο προστασίας για τους πολλούς. Σήμερα χρειαζόμαστε ανάπτυξη με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας» σχολίασε. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η Κεντροαριστερά δεν θα προσφέρει «δεκανίκια» στην σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας πως «ο Τσίπρας ολοκλήρωσε τον κύκλο του». Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει ούτε τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν έρθει στην Βουλή, αλλά και ότι θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «μετρήθηκε και βγήκε ελλιποβαρής».