Η εμπειρία του, είπε ο ίδιος, από την επίσκεψή του στο hotspot της Σάμου είναι θλιβερή. Η θλίψη δεν ήταν το μοναδικό συναίσθημα που έσπευσε να μοιραστεί χθες με το κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επικοινώνησε και την οργή του. «Είναι», δήλωσε μπροστά στις κάμερες, «πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας είχε στη διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων – από τα οποία έχει απορροφήσει τα 1,1 δισ. -, υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Αν, λοιπόν, κάτι επιβεβαίωσε η αυτοψία του εκεί ήταν, όπως λένε όσοι μιλούν μαζί του, η εικόνα μιας κυνικής διακυβέρνησης. Στo πλαίσιο μιας μίνι περιοδείας στο νησί ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και συνομίλησε με πρόσφυγες αλλά και υπευθύνους του Κέντρου, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 700 ατόμων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα και γύρω από αυτό 3.800. Οι συνθήκες που αντίκρισε σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν, τόνισε, την ασφάλεια και την υγεία των φιλοξενουμένων.

Στη μητσοτακική ανάγνωση, μάλιστα, οι εν λόγω συνθήκες είναι αποτέλεσμα της ιδεοληψίας, της αδιαφάνειας και της ανικανότητας των κυβερνώντων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ιδεοληψία διότι κάποιοι πίστευαν – και εξακολουθούν να πιστεύουν ενδεχομένως – ότι τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να φυλάσσονται. Ανικανότητα διαχειριστική για τις συνθήκες τις οποίες είδα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο πραγματικά καταθέτει την ψυχή του για να ανταποκριθεί σε συνθήκες που συχνά το ξεπερνούν. Αδιαφάνεια διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσο πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες».

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ. Από τη Σάμο ο Μητσοτάκης επανέλαβε το νεοδημοκρατικό αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με γρήγορη αποχώρηση των πιο ευάλωτων ομάδων των προσφύγων. Καθώς και την πρόταση του κόμματός του για αλλαγή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου με στόχο την επιτάχυνσή τους.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, ώστε όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας να επιστρέφουν είτε στις χώρες προέλευσής τους είτε στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γαλάζιος αρχηγός θα πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις και σε άλλα νησιά, από αυτά που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών.