Δεν είναι μυστικό. Πρόκειται άλλωστε για μια κολόνια που κράτησε χρόνια ολόκληρα αφήνοντας το άρωμά της σε διαδοχικά μεταγραφικά καλοκαίρια. Ενας ανεκπλήρωτος ποδοσφαιρικός έρωτας που δεν αφορά μια ομάδα αλλά μια ολόκληρη πόλη. Το κοσμοπολίτικο Μιλάνο. Ναι, αν το καλοσκεφτείς, υπάρχει κάτι σαν μια αόρατη κλωστή που συνδέει το περίφημο Σαν Σίρο – Τζουζέπε Μεάτσα με τον Γιάγια Τουρέ και ας έχει αγωνιστεί σε αυτό ο άσος του Ολυμπιακού μόλις μία φορά σε επίπεδο συλλόγων. Ηταν σαν να είναι εκεί γύρω για χρόνια ολόκληρα ο Ιβοριανός. Οσα κράτησε η ατέρμονη συζήτηση αναφορικά με τις προσπάθειες που έκαναν τόσο η Μίλαν, όσο και η Ιντερ για να τον αποκτήσουν από τη Μάντσεστερ Σίτι. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι από το 2015 μέχρι και πρόσφατα. Μια κουβέντα δίχως τέλος, για έναν ποδοσφαιριστή που ήταν για τις «συμπολίτισσες» εκείνος που με την προσωπικότητα και το ταλέντο του θα τις απομάκρυνε από τη σκιά της κραταιάς Γιουβέντους.

Γυρίζοντας πίσω και μετρώντας τα δεδομένα: Πιο κοντά έφτασε η Ιντερ. Το 2015  έχοντας ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι καθόταν στον πάγκο της ο νυν της Εθνικής Ιταλίας Ρομπέρτο Μαντσίνι. Σχεδόν τον άγγιξαν οι Νερατζούρι προσφέροντας 43,5 εκατ. στερλίνες στη Σίτι. Δεν έγινε. Δεν το έβαλαν κάτω. Η Μίλαν επιχείρησε αργότερα, με συνέπεια. Το καλοκαίρι του ’17 τα MME σε Αγγλία και Ιταλία περιέγραφαν επί εβδομάδες έναν μεταγραφικό εμφύλιο della… Madonnina καθώς και η Ιντερ ήταν πάλι στο κόλπο. Οι Ροσονέρι έβαλαν το όνομα του 35χρονου σουπερστάρ και προ μηνών στο τραπέζι, όταν πλέον ήταν δεδομένο πως θα αλλάξει φανέλα αφήνοντας οριστικά τη Σίτι. Τίποτα. Niente.

Σχέση παράξενη

Κάπως έτσι ο Γιάγια Τουρέ, που έχει αναμνήσεις μόνο από μια βραδιά Τσάμπιονς Λιγκ (Ιντερ – Μπαρτσελόνα 0-0, στις 16/9/2009), άντε και μια ακόμη που έμεινε στον πάγκο (Ιντερ – Μπαρτσελόνα 3-1, 20/4/2010), για τις δύο ομάδες του Μιλάνου έμεινε όνειρο απατηλό. Η παράξενη σχέση του με την πόλη που θα επισκεφθεί σήμερα ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού όμως διατηρείται. Διότι επί της ουσίας στο Μιλάνο, ο αφρικανός μέσος θα ξαναπατήσει οριστικά στις… ερυθρόλευκες ράγες. Το ντεμπούτο του με τον Λεβαδειακό για το Κύπελλο την περασμένη Πέμπτη ήταν κάτι σαν test event. Μια αναγκαία πρόβα για να βρει αγωνιστικό ρυθμό. Το αυριανό είναι crash test. Σε επίπεδο Europa League. Μια σπουδαία αναμέτρηση με μπόλικο περιεχόμενο. Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν έδωσε το σύνθημα χθες. Ο Γιάγια Τουρέ δεν θα είναι μόνο στην αποστολή. Θα παίξει. Πιθανότατα ως βασικός. Από το Μιλάνο γίνεται αυτό που οι Ερυθρόλευκοι περιμένουν με υπομονή όλο αυτό το διάστημα. Πρωταγωνιστής.

Μένουν στην Αθήνα

Είναι αλήθεια πως με βάση τον προγραμματισμό όλο αυτό το διάστημα, το αρχικό σχέδιο ήταν ο Τουρέ να είναι έτοιμος για τη μάχη της Κυριακής. Για την αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Η πρόοδός του όμως όλο αυτό το διάστημα έφερε τις μέρες δράσης πιο κοντά. Μαζί βεβαίως και η ανάγκη διαχείρισης αυτής της πολύ δύσκολης εβδομάδας που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή με τον ΠΑΟΚ, περνά αύριο από το άντρο της Μίλαν και ολοκληρώνεται την Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι ώρα να εμφανιστεί στο τραπέζι το χαρτί του rotation. Κάπως έτσι ο πορτογάλος προπονητής αφήνει στην Αθήνα σήμερα τους Ομάρ Ελαμπντελαουί, Γιάγκος Βούκοβιτς, Ανδρέα Μπουχαλάκη και Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Μαζί με τον τιμωρημένο Κωνσταντίνο Τσιμίκα η… μισή εντεκάδα που αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ.

Αγνωστο είναι πόσοι θα ξεκινήσουν αύριο βράδυ και από την υπόλοιπη εντεκάδα. Το ρόστερ όμως που έχει στα χέρια του ο Πέδρο Μαρτίνς του δίνει το δικαίωμα να το διαχειριστεί με όποιον τρόπο θέλει. Σε σχηματισμό, πρόσωπα και αξιοπιστία. Οταν έχεις ποδοσφαιριστές σαν τον Τουρέ, τον Γκιγέρμε, τον Νάτχο, τον Τοροσίδη, τον Σα, τον Μιράντα, τον Σισέ, τον Κούτρη, τον Ναουέλ, τον Ανδρούτσο να περιμένουν μια ευκαιρία αρχικού σχήματος, τότε σαφώς και είναι όλα πιο εύκολα. Εχουν όλοι και τις παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο και την επιθυμία να αρπάξουν μια τέτοιου είδους ευκαιρία. Να αντιμετωπίσουν την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν. Να κερδίσουν το δικαίωμα να πλησιάσουν πιο κοντά στις επιλογές του τεχνικού τους.

Η προπόνηση χθες στον Ρέντη έγινε πρωί. Δείγμα γραφής εντεκάδας δεν προέκυψε. Η διάθεση του προπονητή όμως είναι συγκεκριμένη και ήδη καταγεγραμμένη. Αρα λοιπόν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επιλογές του. Στην αποστολή που θα ταξιδέψει για την Ιταλία, πέραν της δεκάδας που μόλις αναφέραμε, υπάρχουν ακόμη οι Γιαννιώτης, Χουτεσιώτης, Μεριά, Καμαρά, Φορτούνης, Φετφατζίδης, Ποντένσε, Γκερέρο και Χασάν. Σίγουροι για το αρχικό σχήμα μοιάζουν οι Τοροσίδης και Κούτρης στα δύο άκρα της άμυνας, από τη στιγμή που οι υπόλοιποι πλάγιοι μπακ έμειναν εκτός. Τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ θα περάσουν από το ρολόι του rotation. Τόσο… όσο για να είναι η ομάδα όπως πρέπει και την Κυριακή κόντρα στην ΑΕΚ. Οχι, δεν υποτιμά κανείς το αυριανό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει απέναντι σε αυτόν τον μύθο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να βάλει δύσκολα. Γι’ αυτό σχημάτισε το καλοκαίρι αυτό το ρόστερ με τόσους… βασικούς που θα χωρούσαν κάλλιστα σε δύο ομάδες. Για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε τέτοιες προκλήσεις. Τα υπόλοιπα, στο χορτάρι…

Με 7.000 οπαδούς στο πλευρό του

Παράδοση που κρατά εδώ και δεκαετίες. Το κοινό του Ολυμπιακού έχει τη δική του ιστορία στις κερκίδες των κορυφαίων γηπέδων της Ευρώπης. Αμέτρητες οι εκδρομές μέσω Τσάμπιονς Λιγκ σε όλη την Ευρώπη. Στο Μπερναμπέου, το Καμπ Νου, το Ολντ Τράφορντ, το Στάμφορντ Μπριτζ, το Εμιρέιτς, το Ανφιλντ, το Μόναχο, το Αμστερνταμ κ.λπ. Εκδρομές κατά τη διάρκεια των οποίων μετακινήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι για χάρη της κορυφαίας ελληνικής ομάδας. Προσθέστε λοιπόν σε αυτές και εκείνη που επί της ουσίας ήδη ξεκίνησε με προορισμό το Μιλάνο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, εκτιμάται ότι αύριο το βράδυ στο Σαν Σίρο θα βρεθούν περισσότεροι από επτά χιλιάδες φίλοι των Ερυθρολεύκων για το ματς με τη Μίλαν! Εξωπραγματικός αριθμός, αλλά και για πολλοστή φορά ενδεικτικός της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει στο μεγάλο λιμάνι ανάμεσα στην ομάδα και τον κόσμο της. Θα είναι εκεί φίλοι του Ολυμπιακού που ζουν στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά κυρίως θα είναι φίλοι της ομάδας που ξεκινούν από τη χώρα μας για να βρεθούν στο Μιλάνο. Κάποιοι μάλιστα ήδη είναι στον δρόμο. Από χθες ξεκίνησε η οδική εκδρομή των οργανωμένων με τελικό προορισμό τον ιταλικό Βορρά. Ο κύριος όγκος των φιλάθλων του Ολυμπιακού θα φτάσει στο Μιλάνο αύριο το πρωί.