Οι ύποπτες ροές χρήματος που μπορεί να συνδέονται με ξέπλυμα ή άλλες παράνομες δραστηριότητες οι οποίες πέρασαν από την Εσθονία τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν σχεδόν το 1 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, και προέρχονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Τα ποσά αυτά αφορούν πελάτες τραπεζών της Εσθονίας που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοί της.

Πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή ένδειξη ότι όσοι ασχολούνται με τις ροές τέτοιων κεφαλαίων έχουν κάνει χρυσές δουλειές στην Ευρώπη, αφού αποκαλύπτονται συνεχώς χώρες στις οποίες έχουν διαπιστωθεί ή υπάρχουν σοβαρές υποψίες για τέτοιες δραστηριότητες.

Πρώτα ήταν η Λετονία, όπου τον περασμένο Φεβρουάριο οι ΗΠΑ έκοψαν τη ρευστότητα σε δολάρια στην τοπική τράπεζα ABLV προκαλώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία της έβαλε λουκέτο με συνοπτικές διαδικασίες. Τον περασμένο μήνα ξέσπασε το σκάνδαλο με τη θυγατρική της δανέζικης τράπεζας Danske Bank στην Εσθονία, όπου στελέχη της παραδέχτηκαν κινήσεις μαύρου χρήματος ύψους αρκετών δισ. ευρώ, ενώ ερευνούνται ύποπτες συναλλαγές συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ. Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη, όπου οι Αρχές αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι πολλές τράπεζες μπορεί ηθελημένα ή άθελά τους να έχουν εμπλακεί σε ύποπτες μεταφορές κεφαλαίων κυρίως από πελάτες τους που είναι κάτοικοι εκτός Ευρώπης. Η Deutsche Bank, η ING Groep και η BNP Paribas είναι μερικά μόνο από τα υψηλού προφίλ χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα οποία επίσης έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παρατυπίες όσον αφορά την κανονιστική συμμόρφωση. Κι ενώ τα πρωτοσέλιδα που αφορούν τέτοιες ύποπτες μεταφορές κεφαλαίων αφορούν αυτό το διάστημα κυρίως τις χώρες της Βαλτικής, στο μικροσκόπιο έχουν μπει επίσης τράπεζες χωρών όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Τώρα το Bloomberg αποκαλύπτει ότι το επίμαχο διάστημα για το οποίο γίνονται έρευνες στην Εσθονία, από το 2008 έως το 2015, από τις τράπεζες της Εσθονίας πέρασαν περίπου 900 δισ. ευρώ τα οποία ανήκαν σε ξένους πολίτες. Πρόκειται για αστρονομικό ποσό για μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ ήταν το 2017 περίπου 23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 400 δισ. περίπου αφορούσαν συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ. Καθώς βασικοί ύποπτοι είναι ρώσοι πελάτες, το όλο θέμα έχει τραβήξει, όπως είναι αναμενόμενο, την προσοχή και των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι συναλλαγές ξένων πελατών των τραπεζών της Εσθονίας ύποπτες. Αλλά ειδικά στην περίπτωση της θυγατρικής της Danske υπάρχουν πολλές υποψίες που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Τα αντίστοιχα ποσά ξένων πελατών που διακινήθηκαν μέσω της Λετονίας ανέρχονται σε 2,8 τρισ. και μέσω της Κύπρου σε 3,4 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικαλείται το Bloomberg και αφορούν την ίδια χρονική περίοδο.