Σε θέση μάχης βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ για το μεγάλο μαχαίρι που βλέπει να έρχεται το 2019 στα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

«Υπάρχει ο κίνδυνος τα επιδόματα αυτά να περικοπούν από τα 200 εκατ. ευρώ σε περίπου 75 εκατ. ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παΐδας, με τις απώλειες για ορισμένους εργαζομένους να ισοδυναμούν ακόμα και με το 75% των μηνιαίων τους αποδοχών. Σήμερα τα επιδόματα αυτά κλιμακώνονται από 35 έως και 150 ευρώ τον μήνα.

Μπροστά στον κίνδυνο αυτόν, η ΑΔΕΔΥ αντιδρά και κόντρα στις μειώσεις που βρίσκονται προ των πυλών ζητεί όχι μόνο να μην περικοπούν τα επιδόματα, αλλά να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων στον κατάλογο των δικαιούχων. Στα αιτήματά της περιλαμβάνεται και η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους υπάγονται στην κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών από τα 67 στα 62 έτη.

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και 12 Ομοσπονδιών θα θέσουν τα αιτήματά τους στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον οποίο περιμένουν να έχουν ραντεβού τις επόμενες ημέρες. Χθες το μεσημέρι επικράτησε ένταση έξω από το υπουργείο Οικονομικών όταν μέλη της ΑΔΕΔΥ σήκωσαν τα ρολά που βρίσκονται στην πλαϊνή είσοδο του κτιρίου με στόχο να συναντηθούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η Αστυνομία αντέδρασε για να αποκλείσει την είσοδό τους στο κτίριο, ωστόσο 30 άτομα κατάφεραν να εισέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών και να φτάσουν στο γραφείο του υπουργού. Εκεί συναντήθηκαν με τον διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος δεσμεύθηκε να τους κλείσει ραντεβού με τον υπουργό τις επόμενες ημέρες.

Εκρηξη στα κρατικά φέσια που ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ

Ο φόρος εισοδήματος που δεν επέστρεψε το Δημόσιο στους φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό ήταν η αιτία που τα κρατικά φέσια φούσκωσαν κατά 306 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν στα 3,036 δισ. ευρώ, από 2,730 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Ιουλίου. Η έκρηξη στα κρατικά φέσια οφείλεται κυρίως στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 1,062 δισ. ευρώ από 790 εκατ. ευρώ που ήταν έναν μήνα νωρίτερα. Οι άμεσοι φόροι που δεν επέστρεψε το Δημόσιο μέχρι το τέλος Αυγούστου ανέρχονταν σε 858 εκατ. ευρώ, όταν τον Ιούλιο ήταν 560 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι εντός του Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων  προχώρησε σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ για περίπου 400.000 φορολογουμένους. Την ίδια ώρα, όμως, οι φορείς του Δημοσίου, κυρίως τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι υποχρεώσεις των νοσοκομείων σε ιδιώτες αυξήθηκαν στα 396 εκατ. ευρώ, ενώ των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ανήλθαν σε 876 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν λάβει 7 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν πληρωθεί οι ιδιώτες προμηθευτές, συμβασιούχοι, φορολογούμενοι και εκκρεμείς συντάξεις.