Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι κάτοικοι του Κορωπίου και των Μεγάρων μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα όρια των δήμων τους. Οι δήμαρχοι των περιοχών απειλούν με «εικόνες Κερατέας» και επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν με κάθε μέσο την εγκατάσταση Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. «Δεν πρόλαβε να καθίσει η σκόνη από τον πόλεμο για τα ορυχεία βωξίτη στα Μέγαρα και θα ξαναρχίσει για τα ΧΥΤΥ» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Μεγάρων Γρηγόρης Σταμούλης. Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, συναντηθήκαμε και με άλλους φορείς και απορρίπτουμε καθολικά μια τέτοια απόφαση. Θα εμποδίσουμε την υλοποίησή της με κάθε τρόπο» σημειώνει. «Ο δήμος είναι ήδη πολύ επιβαρημένος περιβαλλοντικά, έχουμε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, τον αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει ολόκληρο τον δήμο, την πυρηνική βόμβα που λέγεται Ρεβυθούσα με τις τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και πέρα από τις φυσικές καταστροφές που συνέχεια χτυπάνε τον δήμο – πλημμύρα, πυρκαγιά, ξανά πλημμύρα -, τώρα άλλες καταστροφές έρχονται με τη δημιουργία ΧΥΤΥ» σημειώνει. «Η κοινωνία είναι σε αναβρασμό. Θα υπάρξει δυναμική αντίδραση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε η πίσω αυλή της Αττικής, να μας φορτώσουν τα σκουπίδια όλης της Αθήνας και μάλιστα τα υπολείμματα. Ο καθένας ας διαχειρίζεται τα σκουπίδια του».

Για αντιδημοκρατική μεθόδευση, χωρίς κανέναν διάλογο με την τοπική κοινωνία, κάνει λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Επειδή έχουν γίνει ήδη δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άλλες τρεις σε άλλους φορείς, η Περιφέρεια προσπαθεί να αποφύγει τη δικαστική διαμάχη διότι ξέρει ότι θα χάσει και προσπαθεί να το περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου»» λέει. «Οταν πέρυσι μάθαμε ότι στα 17 λατομεία που εξετάζονται για αξιοποίηση περιλαμβανόταν και το Λατομείο Κυριακού, αντιδράσαμε. Ενημερώσαμε 2.000 κατοίκους, συναντηθήκαμε με την περιφερειάρχη, εκφράσαμε τις διαφωνίες μας, αλλά τελικά δεν ελήφθησαν υπόψη».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «η Αττική δεν πρέπει να ζήσει νέες Κερατέες» και επιτέθηκε στη Ρένα Δούρου λέγοντας ότι «η άσκηση πολιτικής από την πλευρά της στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και του ψεύδους, της ανικανότητας και της ανεπάρκειας».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ειλημμένη απόφαση ούτε από τον Σύνδεσμο ούτε από την Περιφέρεια Αττικής. «Τα δύο λατομεία, σε Κορωπί και Μέγαρα, είναι ανάμεσα στα 17 σημεία – λατομεία που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση».