«Πυροσβεστικές» κινήσεις εκ των υστέρων ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν προτάσεις με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου σράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια, αναζωπυρώνοντας μοιραία τον διάλογο περί ανάγκης αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της χρήσης στην καρδιά της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα ανερχόταν το 2016 σε περίπου 17.000, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», παραθέτουν στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος «Αριστοτέλης» καταδεικνύοντας το τεράστιο κενό και ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πρόγραμμα «Αριστοτέλης», το 79% των 1.000 ωφελουμένων του προγράμματος έχει εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας C και το 17% ζει με τον ιό HIV.

Επιπλέον, 8 στους 10 αναφέρουν ότι έχουν κάνει ενδοφλέβια χρήση ψυχοδραστικών ουσιών τον τελευταίο μήνα, με το 33% από αυτούς να δηλώνει ότι η ενδοφλέβια χρήση γινόταν σε καθημερινή βάση τον τελευταίο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, η κοινή χρήση σύριγγας παραμένει «πληγή» καθώς το 26% αναφέρει ότι τη μοιράστηκε με άλλους χρήστες τους τελευταίους 12 μήνες, μία πρακτική που αποτελεί βασικό τρόπο μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV. Ενα μικρό ποσοστό της τάξης του 22% είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα υποκατάστασης, ενώ μόνο το 43% αναφέρει ότι έχει λάβει δωρεάν σύριγγες τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα.

Αναφορικά με το κοινωνικό προφίλ των χρηστών, το 29% είναι άστεγοι, το 72% δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, το 92% δεν εργάζεται και το 26% δεν διαθέτει ταυτότητα ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ευρήματα που δείχνουν σημαντική επιδείνωση συγκριτικά με τα αντίστοιχα στοιχεία που αντλήθηκαν το 2013.

«Από τα δεδομένα προκύπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι υπηρεσίες πρόληψης και μείωσης βλάβης παραμένουν ανεπαρκείς, ενώ οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης των χρηστών ψυχοδραστικών ουσιών επιδεινώνονται διαρκώς» αναφέρουν οι φορείς που εκπονούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με κεντρική στόχευση τον περιορισμό της μετάδοσης της ηπατίτιδας C και του HIV.

Επιπρόσθετα επισημαίνουν ότι αντί των κατασταλτικών πρακτικών «οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τον χρήστη ως ισότιμο πολίτη και τη χρήση ως ασθένεια και να επικεντρωθούν στη μείωση βλάβης με τη λειτουργία των χώρων ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης, στη διανομή υγειονομικού υλικού (σύριγγες – προφυλακτικά) και στη δόμηση ενός συστήματος ολιστικής ιατρικής φροντίδας, πρόληψης, θεραπείας και υποστήριξης.