Το 1836, ο βασιλιάς Οθων, μετά τον γάμο του με την Αμαλία, θα επιλέξει για πρώτη εγκατάσταση το Μέγαρο Βούρου, στην οδό Παπαρρηγοπούλου, στην τότε Πλατεία Νομισματοκοπείου, σημερινή Κλαυθμώνος. Το βασιλικό ζεύγος θα διαμείνει εκεί έξι χρόνια. Η Αμαλία θα διαμορφώσει τον χώρο μπροστά στο «παλάτι» σε κήπο. Ηταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της Αθήνας. Σήμερα ο κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών είναι ένα μικρό τμήμα του κήπου της Αμαλίας. Το Μουσείο φέρει τα ονόματα του πολιτικού Λάμπρου Ευταξία και του θείου του Αλεξάνδρου Βούρου.
Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ. Οταν ο πατέρας του Οθωνα επισκέφθηκε την Αθήνα, είχε δύο στόχους. Πρώτον, να αποκτήσει σύντροφο ο γιος του και, δεύτερον, να προηγηθεί η ανέγερση παλατιού για να τη στεγάσει. Ο Οθωνας είχε παρασυρθεί από τον αδελφό του Μαξιμιλιανό – ο οποίος πέθανε τρελός – να χτίσει το ανάκτορό του πάνω στην Ακρόπολη. Ο γερμανός αρχιτέκτονας Σίγκελ είχε ολοκληρώσει και τα σχέδια. Ενα φαραωνικό κτίριο με στοές και ιωνικές κολόνες, το οποίο θα κάλυπτε τα Προπύλαια, το Ερεχθείο και τον Παρθενώνα! Τελικά, με παρέμβαση του Λουδοβίκου, επελέγη η τοποθεσία στο κέντρο της μικρής πόλης των Αθηνών. Είναι το κτίριο στο οποίο στεγάστηκε αργότερα το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τα σχέδια και η επίβλεψη ανατέθηκαν στον γερμανό αρχιτέκτονα Γκέρτνερ. Εφεραν από τη Βαυαρία μηχανικούς, εργολάβους, κτίστες, ακόμη και σκαφτιάδες. Για τρία χρόνια σπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά, αλλά το κτίριο δεν προχωρούσε. Οι Βαυαροί κατέφυγαν σε έλληνες εργολάβους και εργάτες. Οταν οι Βαυαροί διαπίστωσαν ότι οι Ελληνες έβγαζαν διπλή δουλειά, άρχισαν να τους συμπεριφέρονται «σκαιώς και βαναύσως».
Η ΜΟΝΤΕΖ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Ενδιαφέρουσα και διδακτική η ιστορία της κάλυψης του κόστους της ανέγερσης του παλατιού. Στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί, το 1836, 500.000 δραχμές για να αρχίσει η ανοικοδόμηση. Εξαντλήθηκαν, όμως, στη διαμόρφωση του χώρου και στις τελετές κατά τη θεμελίωση. Τον επόμενο χρόνο τα ταμεία ήταν άδεια… Τον Φεβρουάριο του 1837 ο Οθωνας ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα του. Είχε ήδη παντρευτεί και βιαζόταν να στεγάσει τη βασίλισσα στο νέο παλάτι. Ζητούσε από τον πατέρα του να επισπεύσει, «διότι άλλως», του έγραφε, «θα ευρεθώ υποχρεωμένος να αναστείλω τας οικοδομικάς εργασίας, πράγμα το οποίον θα ήτο επιζήμιον δι’ εμέ και θα είχε δυσμενή απήχησιν επί της δημοσίας γνώμης».
Ο Λουδοβίκος έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του γιου του. Του έστειλε 3.900.000 δραχμές. Ηταν χρήματα από γαλλικές αποζημιώσεις προς τη Γερμανία με βάση τη Συνθήκη της Βιέννης. Οταν ο Λουδοβίκος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο εξαιτίας των ερωτικών του σχέσεων με τη διάσημη χορεύτρια Λόλα Μοντές, ο γιος του Μαξιμιλιανός που τον διαδέχθηκε και η κυβέρνηση της Βαυαρίας ζήτησαν τα «κλεμμένα» χρήματα! Η ανέγερση των ανακτόρων άρχισε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1847. Μετά τον Οθωνα εγκαταστάθηκε ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ μέχρι το 1910, ο οποίος μετακόμισε στα νέα ανάκτορα, στην οδό Ηρώδου Αττικού, το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο. Το 1922 χρησιμοποιήθηκε για κέντρο υποδοχής και περίθαλψης των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το 1929 μεταφέρθηκε η έδρα του ελληνικού Κοινοβουλίου από την αποκαλούμενη «Παλιά Βουλή» της οδού Σταδίου. Στις 25 Μαρτίου 1932 έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.
Η χρεοκοπημένη Ελλάδα θα εμπλακεί σε δύο πολέμους. Θα αποστείλει στρατό στην Κρήτη για να στηρίξει την Επανάσταση των Κρητών κατά της τουρκικής κατοχής. Με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία θα ανακηρύξουν την «Κρητική Πολιτεία», υπό τον έλεγχό τους. Το 1898 θα φθάσει στην Κρήτη ως ύπατος αρμοστής ο πρίγκιπας Γεώργιος. Με την είσοδο του 1899 θα εγκριθεί το πρώτο Σύνταγμα και θα ορκιστεί η πρώτη κυβέρνηση. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα αναλάβει σύμβουλος στην ανώτερη Διεύθυνση Δικαιοσύνης.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η εισβολή 2.000 ατάκτων, κατ’ εκτίμηση του Παύλου Μελά, σε παραμεθόρια φυλάκια στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία ήταν η αφορμή για να αποφασίσει ο σουλτάνος να περάσει στην αντεπίθεση. Στις 5 Απριλίου 1897 επεδόθη στην Αθήνα ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι διεκόπησαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Κατά την αναχώρηση του έλληνα πρεσβευτή από την Κωνσταντινούπολη παραβρέθηκε όλο το διπλωματικό σώμα της Πόλης, με εξαίρεση τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Οχι όμως χωρίς λόγο… Αναπόφευκτος ο πόλεμος σε δύο μέτωπα, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο. Αναπόφευκτη και η ήττα του ελληνικού στρατού υπό την αρχιστρατηγία του διαδόχου Κωνσταντίνου. Ο ελληνικός στρατός υστερούσε σε εκπαίδευση και σε οπλισμό. Το βασικό όπλο Γκρα (Gras) ήταν αργό και οπισθογεμές με φυσίγγια του 1886! Οι Τούρκοι είχαν εκπαιδευτεί από Γερμανούς και είχαν επαναληπτικά τουφέκια Μάουζερ (Mauser).
Ο ΟΤΟ ΦΟΝ ΜΠΙΣΜΑΡΚ. Με τη μεσολάβηση των ευρωπαϊκών Δυνάμεων και της Ρωσίας στις 20 Σεπτεμβρίου 1897 υπογράφηκε ειρήνη. Η Ελλάδα θα ανακτούσε τις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Τούρκοι, αλλά πλήρωνε πολεμικές αποζημιώσεις. Ο καγκελάριος Οτο φον Μπίσμαρκ θα ξεθάψει το μυστικό δάνειο ανάμεσα στους πεθαμένους από καιρό Λουδοβίκο και Οθωνα και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα το πληρώσει στους κληρονόμους με την απειλή ότι δεν θα πάρει μήτε πιθαμή τόπο από την Τουρκία! Θα πρωταγωνιστήσει και στην επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Ψηφίστηκε σε τρεις συνεδριάσεις της Βουλής τον Φεβρουάριο 1898. Εγινε νόμος με τα στοιχεία ΒΘΙΘΙ.
Η Συμφωνία προέβλεπε για την εξυπηρέτηση του χρέους τακτικές πηγές εσόδων από τα μονοπώλια αλατιού, πετρελαίου, σπίρτων, τραπουλόχαρτων, τσιγαρόχαρτων, τη σμύριδα Νάξου, τον φόρο καπνού, τα τέλη χαρτοσήμων και δασμούς του Τελωνείου Πατρών. Επειδή μετά τον γνωστό ως «ατυχή» πόλεμο του 1897 τα ταμεία του κράτους ήταν άδεια, οι πέντε μεγάλες δυνάμεις φιλοτιμήθηκαν να προσφέρουν εγγυημένο δάνειο 153,3 εκατ. φράγκων με προσδιορισμένες δαπάνες: 93,9 εκατ. πολεμικές αποζημιώσεις στην Τουρκία, υφιστάμενο κρατικό χρέος 31,4 εκατ., κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού 1897 22,5 εκατ. και δαπάνες έκδοσης του δανείου 3,5 εκατ. φράγκα. Ο Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι το 1988, ογδόντα ολόκληρα χρόνια!
Ο Γιώργος Ρωμαίος είναι δημοσιογράφος – συγγραφέας.
Βιβλία: Το τετράτομο «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισμού», «Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών», «Από τον Οθωνα στην καγκελάριο Μέρκελ – 180 χρόνια οι Γερμανοί στην Ελλάδα», «Η Ευρώπη και η Ελλάδα – Από την κρίση στην ελπίδα» (εκδόσεις Πατάκη)