Οταν τον Απρίλιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στην ανακοίνωση του κόμματος τονιζόταν πως «η νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση δεν θα είναι πια το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, άλλος ένας μηχανισμός προπαγάνδας, αλλά ένας πραγματικά δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα βασίζεται στην τήρηση των συνταγματικών αρχών, στον πλουραλισμό των απόψεων, θα πληροφορεί, θα ψυχαγωγεί και θα παράγει πολιτισμό για τους κατοίκους της χώρας μας καθώς και για τον απόδημο Ελληνισμό, θα υπηρετεί τη δημοκρατία».
Τρία χρόνια αργότερα, την αντίστροφη κατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης περιγράφουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως ο Νίκος Φίλης, οι πρόσφατες αιχμές του οποίου άνοιξαν έναν κύκλο έντασης.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΦΙΛΗ. Ο πρώην υπουργός Παιδείας άνοιξε πυρ εναντίον των κυβερνητικών επιλογών. «Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν από το μαύρο. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκάλυπτη και σε βάθος ενημέρωση. […] Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».
Δηλώσεις που προκάλεσαν το σχόλιο του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά πως ο συνάδελφός τους δεν γνωρίζει την κατάσταση στην ΕΡΤ. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εξήγγειλε και την έναρξη των εργασιών της επιτροπής για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ επισήμανε πως πλέον έχουν κοπεί οι εξαρτήσεις από τα ιδιοτελή συμφέροντα.
Ο Νίκος Παππάς δεν κατατάσσει μάλλον στα ιδιοτελή συμφέροντα την πρόσφατη έγκριση εκ μέρους του κονδυλίου ύψους 51.715.110,40 ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση της συμφωνίας της ΕΡΤ με τις επτά «άστεγες» ποδοσφαιρικές ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Μεταφράζοντας λανθασμένα τον ρόλο του κονδυλίου στην προώθηση του αθλητισμού, η διοίκηση της ΕΡΤ, μαζί με τη μεσολάβηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, προσφέρει σε ανώνυμες εταιρείες εκατομμύρια χρήματα από τον κρατικό κορβανά, με την επίφαση της αυξημένης τηλεθέασης και των διαφημιστικών εσόδων.
Κατά τη συμφωνία, λοιπόν, η ΕΡΤ για 105 αγώνες τη χρονιά καλείται να πληρώσει στους Απόλλωνα Σμύρνης, Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, Αρη και Παναθηναϊκό 27.977.996,80 ευρώ για τη φετινή χρονιά, ενώ το αντίστοιχο ποσό του χρόνου θα διαμορφωθεί στα 23.737.113,60 ευρώ. Οπως ήταν αναμενόμενο, τη μερίδα του λέοντος των χρημάτων από τα δικαιώματα θα πάρουν τα ταμεία της χρεωμένης ΠΑΕ Παναθηναϊκός (κάτι περισσότερο από 4 εκατ. ευρώ), ενώ ο νεοφώτιστος αλλά πάντα δημοφιλής στη Βόρεια Ελλάδα Αρης θα αρκεστεί σε περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες ομάδες, λόγω της χαμηλότερης δημοφιλίας τους, θα αρκεστούν σε πολύ λιγότερα χρήματα που ξεπερνούν βέβαια το ένα εκατομμύριο εκάστη.
Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιβάλει μια πολιτική σκληρής λιτότητας στο σύνολο του δημόσιου βίου της χώρας, δεν διστάζει να δίνει περίπου 267.000 ευρώ για τον κάθε αγώνα που θα προβληθεί από τις συχνότητες της ΕΡΤ. Τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας αποκτούν όμως γκρίζες διαστάσεις, αν κάποιος τα συγκρίνει με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές στην κούρσα των αθλητικών μεταδόσεων. Η πιο υψηλή πρόταση για τους αγώνες της Σούπερ Λίγκας από πλευράς ιδιωτικών καναλιών ήταν αυτή του Epsilon με 12 εκατ. ευρώ τη σεζόν, ενώ η Nova ήταν διατεθειμένη να βάλει λιγότερο βαθιά το χέρι στην τσέπη της.
Μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη σύγκριση στα αθλητικά θεάματα όπου έχουν πρόσβαση οι έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι τηλεθεατές, η σπατάλη από πλευράς ΕΡΤ γίνεται ξεκάθαρη. Η συνδρομητική Cosmote TV πλήρωσε γι’ αυτήν τη σεζόν 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τα δικαιώματα για το Champions League και το Europa League. Δηλαδή μόλις 3 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους ερτικούς υπολογισμούς για τη μετάδοση 343 αγώνων των καλύτερων 80 ευρωπαϊκών ομάδων. Προφανώς τα κόλπα του Ρονάλντο, του Μέσι, του Νεϊμάρ και των υπόλοιπων αστεριών του ποδοσφαίρου κοστολογούνται σχεδόν ισάξια με των συναδέλφων τους από τις μικρομεσαίες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος.
Από το κονδύλι των σχεδόν 52 εκατ. ευρώ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, τα 45,6 εκατ. θα καταλήξουν στα ταμεία των ομάδων. Αλλα 4,2 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το κόστος των μεταδόσεων. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή των αγώνων, που αναλαμβάνει όμως η Νova και όχι η ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί η συνδρομητική τηλεόραση κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό για την παραγωγή των μεταδόσεων του πρωταθλήματος που προκήρυξε η Σούπερ Λίγκα τον περασμένο Αύγουστο. Ετσι η ΕΡΤ καλείται να πληρώσει στην ανταγωνίστριά της περίπου 2 εκατ. ευρώ (500.000 για κάθε γύρο των δύο πρωταθλημάτων).
ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΓΙΑ ΠΡΙΜ. Το πακέτο της συμφωνίας ολοκληρώνεται με 2,1 εκατ. ευρώ που κάνει χορηγία η ΕΡΤ στη Σούπερ Λίγκα. Τα συγκεκριμένα χρήματα θα γίνουν ο κουμπαράς του Ειδικού Ταμείου Επιβραβεύσεων της Λίγκας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υφυπουργού Αθλητισμού ώστε να επιβραβεύσει τις «καλές» ομάδες του πρωταθλήματος. Τα χρήματα αυτά θα μοιράζονται εν είδει μπόνους για «το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου» σε ΠΑΕ των οποίων οι οπαδοί δεν κάνουν επεισόδια, αυξάνουν τον μέσο όρο εισιτηρίων τους ή χρησιμοποιούν συστηματικά τον ελάχιστο αριθμό ελλήνων ποδοσφαιριστών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν καταταγεί κάτω από την έκτη θέση στην κατάταξη του πρωταθλήματος, βγάζοντας εξαρχής εκτός διεκδίκησης της επιχορήγησης τους δημοφιλέστερους συλλόγους της χώρας και εξ αποτελέσματος καλύτερους, όπως είναι οι Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ.
Οπως είναι αναμενόμενο, σ’ αυτό το σύστημα κρατικοδίαιτων ομάδων που πάει να στηθεί, τα σωματεία που ωφελούνται δεν μπορούν να δαγκώσουν το χέρι που τους τρέφει. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες μία μία οι ΠΑΕ εκδίδουν ανακοινώσεις εναντίον δημοσιευμάτων για την αμαρτωλή συμφωνία της ΕΡΤ με αυτές. Τον κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τόνισε πως χωρίς την ΕΡΤ δεν θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα και είναι χαρά για την ομάδα να μπορούν οι φίλαθλοί του να παρακολουθούν όπου κι αν βρίσκονται δωρεάν τους αγώνες του. Από την πλευρά του ο Παναιτωλικός με πιο καταγγελτική διάθεση για το σύστημα που «προσπάθησε να στραγγαλίσει» τις επτά ΠΑΕ τόνισε πως «μέσω της ΕΡΤ το ελληνικό ποδόσφαιρο μπαίνει στο σπίτι κάθε Ελληνα και έχει τη δυνατότητα να κρίνει ο ίδιος τι συμβαίνει». Ο Αρης στον ίδιο τόνο υποστηρίζει πως «τα οφέλη της συγκεκριμένης απόφασης του Βασιλειάδη γίνονται ορατά κάθε Σαββατοκύριακο». Τέλος, ο Απόλλων Σμύρνης επισημαίνοντας πως τόσο η ομάδα όσο και η κρατική τηλεόραση μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν από τη συμφωνία, σχολίασε: «Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν τη συμφωνία. Σήμερα έχουμε ελληνικό πρωτάθλημα ακριβώς χάρη σ’ αυτήν τη συμφωνία».