Μετά την Pad (έκθεση Art & Design) ακολούθησε η Frieze. Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται στους χώρους του διεθνούς επιχειρείν είναι σημαντικοί συλλέκτες. Τα μουσεία (στο Victoria & Albert πραγματοποιήθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα εικαστικά γεγονότα), οι οίκοι δημοπρασιών όπως o Christies, οι Sotheby’s και ο Phillips (πηγαίνω πάντα εκεί, εφόσον το κτίριο βρίσκεται στο πλέον στρατηγικό σημείο, στη γωνιά της Berkeley Square με την Davies Street) και οι γκαλερί είναι γεμάτες με κόσμο.

Ο Μορίς Αμόν, ένας από τους ισχυρότερους συλλέκτες διεθνώς, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ο οποίος δίνει το μελάνι για τα χαρτονομίσματα (μεγάλο μέρος του χρόνου κατοικεί στο Γκστάαντ), πέρασε από την Pad, τσέκαρε… με βλέμμα αετού τα περίπτερα με τα εκθέματα και αποφάσισε λίγο αργότερα, στη διάρκεια γεύματος (στο αυτοσχέδιο εστιατόριο, με χορηγό συλλεκτική γαλλική σαμπάνια, μέσα στην Pad) για το πού ακριβώς θα επενδύσει τα χρήματά του. Ο διεθνούς φήμης συλλέκτης Μαλέκι παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο στο σπίτι του, με τον πρίγκιπα του Λίχτενσταϊν και την εγγονή της πρώτης ελληνίδας Star Hellas Αλίκης Διπλαράκου (μέσα από τον γάμο της με βρετανό ευγενή πήρε τον τίτλο της λαίδης) και στενή φίλη και συνεργάτρια διάσημου εικαστικού να βρίσκονται εκεί.

Η σύζυγος του έλληνα πλοιοκτήτη,

η απάντηση Ντασό,η αγορά στις Ελβετικές Αλπεις

Η Ευγενία Νιάρχου μαζί με τις νεαρές κόρες γνωστών οικογενειών της Ευρώπης και της Αμερικής πέρασαν από τις Pad και Frieze. Μην ξεχνάμε ότι αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται στη βρετανική πρωτεύουσα εκθέσεις αλλά και δημοπρασίες με μυθικής αξίας κοσμήματα. Τα δείπνα και τα πάρτι μετά τις εκθέσεις στο Cipriani, το Petite Maison, το Goya και τα members clubs Annabel’s και Loulou’s είναι καθημερινά. Στη διάρκεια συνάντησής τους σε περίπτερο της Pad, η χαμηλών τόνων Μαρίνα Θ. Μαρτίνου συζητούσε με τον εικαστικό Ολιβιέ Ντασό (της πασίγνωστης οικογένειας ιδιοκτητών βιομηχανίας κατασκευής αεροπλάνων) αν πράγματι η οικογένειά του αγόρασε το εμβληματικό, υπερπολυτελές ξενοδοχείο Gstaad Palace. Η απάντηση (αν και βγήκε δύσκολα από το στόμα του Ντασό) ήταν θετική. Πληροφορήθηκα λίγο αργότερα ότι η οικογένεια αγόρασε το 35% του ιστορικού hotel το οποίο φιλοξενεί συχνά (ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων) πολλούς έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές…

Η Κατράντζου και η Μαρέβα

Τέχνη, business και μόδα. Η παγκόσμιας ακτινοβολίας ελληνίδα σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου επέστρεψε στη Γηραιά Αλβιώνα έπειτα από αρκετές ημέρες παραμονής στο Παρίσι. Η Κατράντζου βρισκόταν εκεί για το Fashion Week, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Πόλη του Φωτός. Η Μαίρη Κατράντζου συναντήθηκε με αστέρες του κινηματογράφου αλλά και προσωπικότητες των επιχειρήσεων. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η Μαρέβα Μητσοτάκη, η οποία βρισκόταν στο Παρίσι, θα «πετάξει» στο Λονδίνο. Η Mary Katrantzou, πάντως, ετοιμάζει σήμερα Πέμπτη τεράστιο κάλεσμα στα καταστήματα Matches, τα οποία φιλοξενούν συλλογές της. Τα «Zeus & Dione» φιλοξενήθηκαν ήδη με επιτυχία στο διεθνές αυτό fashion spot.