Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης Ζάεφ να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα διαμόρφωσης της «μαγικής πλειοψηφίας» των 2/3 των εδρών στο Κοινοβούλιο ώστε να μπορέσει να εκκινήσει τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος συνεχίζεται, την ώρα που διάφοροι εξωτερικοί παίκτες με αντικρουόμενα ή και συμπληρωματικά συμφέροντα εκδηλώνονται καθημερινά – αποδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον που υπάρχει για την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πάντως, οι προειδοποιήσεις της Μόσχας σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι μάλλον ρηχές. Οπως εξηγούσαν οι πηγές αυτές στα «ΝΕΑ», δεν προβλέπεται από το Ψήφισμα 845 του 1993, το οποίο επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι η διμερής συμφωνία των δύο χωρών επί του ονοματολογικού πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ουσιαστικά, το εν λόγω Ψήφισμα προβλέπει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο Ασφαλείας και να συντάξει μια έκθεση προς αυτό σε σχέση με την έκβαση των συνομιλιών. Το ενδεχόμενο ενός ρωσικού βέτο που θα μπλόκαρε την εφαρμογή της συμφωνίας μοιάζει ως πολύ τραβηγμένο ενδεχόμενο.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο προσπαθεί δημοσίως να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων CDU/CSU (τα οποία συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό) Ντέιβιντ Βάντεπουλ κάλεσε την ηγεσία του VMRO-DPMNE (που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – ΕΛΚ, όπως και τα δύο γερμανικά κόμματα της Δεξιάς) να φερθεί υπεύθυνα και να μην εμποδίσει την πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ οδηγώντας τη στην απομόνωση.
Το κλασικό αλλά αυστηρό του μήνυμα έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι δυνατή μόνο εφόσον η συμφωνία με την Ελλάδα εφαρμοστεί» σημείωσε ο Στόλτεμπεργκ. Στη συζήτηση παρενέβη και το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών. «Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με τη συνταγματική της ονομασία από την ανεξαρτησία της. Πάντα υποστηρίζαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία και την ασφάλεια της “Μακεδονίας”, όπως επίσης την ένταξή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».
Οι συζητήσεις για την εξεύρεση των 80 βουλευτών που απαιτούνται ώστε να εγκριθούν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία των Πρεσπών συνταγματικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει στα Σκόπια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι. Προς το παρόν, πάντως, διεξάγονται σε χαμηλότερο επίπεδο και όχι σε επίπεδο ηγετών.