Ανοίγει η βεντάλια της έρευνας που διενεργεί η OLAF καθώς στο μικροσκόπιο της αρμόδιας υπηρεσίας μπαίνουν – όπως όλα δείχνουν – στοιχεία που έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Μια χορηγία, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου New Europe.
Η Διεύθυνση Ερευνών της OLAF μελετά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες, που συνδέονται άμεσα με το μείζον ζήτημα των προσφύγων στη χώρα μας, κι εξετάζει προσεκτικά κάθε στοιχείο που τίθεται υπόψη της, προκειμένου να διαμορφώσει ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο διαχείρισης των επίμαχων κονδυλίων.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω χορηγία αφορά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για έργο σίτισης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στα γραφεία της OLAF έπειτα από παραπομπή που έκανε η Κομισιόν, η οποία έλαβε υπόψη της δημοσιεύματα του Μαρτίου του 2017 και φέρεται ότι είναι αυτή που πυροδότησε την έναρξη των ερευνών.
Πηγές της Κομισιόν διευκρίνιζαν, πάντως, στον ιστότοπο πως η υπόθεση που εξετάζεται είναι και η μοναδική που αφορά ενδεχόμενες παρατυπίες και στάλθηκε στο ευρωπαϊκό ΣΔΟΕ μετά τη δημοσίευση – στις 30 Απριλίου 2018 – της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) του 2017. Διευκρινίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι υπεύθυνη να ελέγχει το κατά πόσο ένα έργο εκτελείται βάσει των αρχικών σχεδίων, είχε πραγματοποιήσει δύο επιτόπιους ελέγχους στα τέλη του 2016 και στα μέσα του 2017, όπου διαπίστωσε ότι όντως οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο στα camps. Αυτό άλλωστε επισήμανε και με επίσημη δήλωσή της την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, η οποία, αφού επιβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα από την OLAF, διευκρίνισε πως η Κομισιόν έκανε ελέγχους αλλά δεν είναι αρμόδια για να ελέγξει τέτοιες καταγγελίες.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που δέχεται η OLAF και τις οποίες αξιολογεί, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να ανοίξει αντίστοιχη έρευνα, βάσει της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης, το 2017 έλαβε από την Ελλάδα 13 τέτοιες πληροφορίες – οι δύο αφορούσαν τον δημόσιο τομέα και οι 11 τον ιδιωτικό – από τις συνολικά 262 που έλαβε και από τα 28 κράτη – μέλη.
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Οπως είναι γνωστό, η OLAF έπειτα από καταγγελίες έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενες παρατυπίες σε ό,τι αφορά την κατασπατάληση των κοινοτικών κονδυλίων σε πρόγραμμα σίτισης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνιζαν πηγές της OLAF στα «ΝΕΑ», η διαδικασία διεξάγεται με όλους τους τύπους που προβλέπει η ευρωπαϊκή Αρχή και κανείς δεν είναι σε θέση εκ των προτέρων να προδικάσει μια έρευνα που, όπως όλα δείχνουν, τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτή τη στιγμή, εξάλλου, όπως σημείωναν, βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ελέγχεται η βασιμότητα των καταγγελιών και αν το αποτέλεσμα της έρευνας  καταλήξει στο ότι υπάρχουν ενδείξεις περί τέλεσης κάποιας αξιόποινης πράξης, τότε θα εξεταστεί από την υπηρεσία και ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστεί η έρευνα, είτε ζητώντας επιπλέον στοιχεία από τις ελληνικές Αρχές – οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τα παράσχουν – είτε ακόμη και κάνοντας έφοδο στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει επιτόπια έρευνα.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί η έρευνα που αφορά την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της OLAF για το 2017 που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2018, το 22% των ερευνών, οι οποίες ήταν σε εξέλιξη το 2017, είχε διάρκεια μεγαλύτερη των 20 μηνών. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως έρευνες της υπηρεσίας έχουν δείξει πως το Προσφυγικό είναι ένα πεδίο στο οποίο εντοπίζονται αρκετές περιπτώσεις απάτης και παρατυπιών, με επίκεντρο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.