«Είσαι δικός μας; Γίνε προϊστάμενος» φαίνεται πως λέει με την τελευταία του εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με ανακοίνωσή του χθες το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλε μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχο την τοποθέτηση «ημετέρων» υπαλλήλων σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέδωσε εγκύκλιο η οποία αλλάζει τον τρόπο μοριοδότησης για την επιλογή ανώτερων θέσεων στο Δημόσιο. Με βάση αυτή, η προηγούμενη θητεία σε θέση ευθύνης σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο από το Δημόσιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μοριοδοτείται επιπλέον.
ΚΑΤΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Πού έγκειται το πρόβλημα; Με βάση τα όσα υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, «οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στα ΝΠΙΔ του Δημοσίου γίνονται κατά κανόνα από τα, με κομματικά κριτήρια, επιλεγμένα διοικητικά συμβούλια». Μπορεί τα συμβούλια να τοποθέτησαν κάποιον με αξιοκρατικές διαδικασίες – μπορεί όμως και όχι, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή δικλίδα ασφαλείας. Ετσι, ένας «ημέτερος» υποψήφιος μπορεί να προσπεράσει συνυποψηφίους του κερδίζοντας μια θέση προϊσταμένου στα υπουργεία. Αυτό το νέο καθεστώς μοριοδότησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο, εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς διαδικασίες. Με άλλα λόγια, αλλάζουν οι όροι αξιολόγησης για διαγωνισμούς που βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη. Κάτι τέτοιο για το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί «καταστρατήγηση κάθε έννοιας ισονομίας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την εγκύκλιο. Η καταγγελία έχει μια ακόμα πολιτική διάσταση. Η στόχευση της Ξενογιαννακοπούλου από τον χώρο που ανήκε μέχρι πρότινος δείχνει πως το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι διατεθειμένο να χαριστεί στα παλαιά στελέχη του που, υπό μια έννοια, αυτομόλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διατάξεις που διευκολύνουν προεκλογικά την κυβέρνηση δεν σταματούν, βέβαια, εκεί. Για τη στελέχωση των νέων δομών των Παρατηρητηρίων που έχουν σκοπό τον έλεγχο δόμησης – και τα οποία βρίσκονται υπό την ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης – ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εξαγγείλει 250 νέες προσλήψεις.
ΔΙΜΕΤΩΠΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως ο φορέας έχει μπει στην τελική ευθεία για τις εκλογές, στις οποίες ζητεί «ισχυρή εντολή». Εθεσε, δε, τρεις βασικούς στόχους: την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ «που με τις πολιτικές του έχει δεσμεύσει τη χώρα», τη μη επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία – «καθώς έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση και δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική» – και τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τη Γεννηματά, μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί, καθώς η χώρα «δεν μπορεί να συνεχίσει με τους πρωτογενείς στόχους του κ. Τσίπρα και την αδιέξοδη πολιτική της υπερφορολογίας».
Η επικεφαλής, ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα μετεκλογικά ένα δεσμευτικό σχέδιο προοδευτικών αλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει τη μη περικοπή των συντάξεων και την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα, έθεσε το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής έως τις εκλογές με κύριο σύνθημα «για τους πολλούς, όχι για τους λίγους». Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη οργανώνουν θεματικές εκδηλώσεις, με πρώτη αυτή για την υγεία στις 14 Οκτωβρίου, αλλά και περιοδείες σε όλη την Ελλάδα – ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, το πεδίο με τα εθνικά και τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια. Από τη μεριά του, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπερθεμάτισε στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας, μιλώντας για «ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ» – ξεκαθάρισε, ωστόσο, τη διαφορετική στάση της ΔΗΜΑΡ για το Σκοπιανό.