Και όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας Ιταλοί «Non c’é rosa senza spine»: Δεν υπάρχει τριαντάφυλλο δίχως αγκάθι. Πόσω μάλλον ολόκληρη… ανθοδέσμη, αν το προσαρμόσουμε στην περίσταση. Διότι ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, θέλει όμως την ίδια στιγμή να συνδυάσει αυτή την προσπάθεια με μια ωραία ευρωπαϊκή περιπέτεια, έστω και αν έχει βρεθεί στον λάκκο με τα θηρία. Τα θέλει όλα. Να προσπαθήσει για όλα. Κάπως έτσι βρίσκεται στα μισά μιας εβδομάδας από εκείνες που πιθανότατα δεν έχουν προηγούμενο. Την Κυριακή που πέρασε στο Φάληρο με τον ΠΑΟΚ, απόψε στο Μιλάνο απέναντι στον μύθο της Μίλαν (19.55), την Κυριακή που είναι μπροστά στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ.

Τεστ αντοχής

Μια διαδρομή στα… κόκκινα, που προφανώς και αποτελεί ξεχωριστά κάθε λογής δοκιμασία. Σωματική, πνευματική, αγωνιστική. Ενα γενικό τεστ αντοχής στις αρχές Οκτωβρίου. Οι Ερυθρόλευκοι όμως κατασκευάστηκαν το καλοκαίρι με αντίστοιχες προδιαγραφές. Μια ομάδα με τόση ποιότητα και βάθος στο ρόστερ της, που μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες. Πραγματικά λοιπόν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρατήρηση της αντίδρασής τους σε αυτές τις συνθήκες. Τον ΠΑΟΚ τον νίκησαν σε όλα εκτός από το σκορ, σε ένα ποδοσφαιρικό σενάριο (με 23-4 τελικές) που… ούτε στον εχθρό σου. Η ήττα που προέκυψε κάνει την εβδομάδα αυτή ακόμη πιο περίεργη. Κάνει το αντάμωμα της Κυριακής με την ΑΕΚ ακόμη πιο σημαντικό στην οικονομία του βαθμολογικού πίνακα. Με το συμπάθιο όμως, αλλά τέτοια μέρα ποιος ΠΑΟΚ και ποια ΑΕΚ. Επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης υποδέχεται απόψε τον Ολυμπιακό. Μια από τις σημαντικότερες ομάδες στην ιστορία του football. Σε ένα τέτοιο τετ α τετ λοιπόν δεν κοιτάζεις ούτε πίσω, ούτε μπρος. Αφιερώνεσαι σε αυτά τα ενενήντα λεπτά που από μόνα τους αφήνουν σημάδι στην Ιστορία. Και φυσικά σε ό,τι μπορείς να κερδίσεις από αυτά, μιας και εδώ το κίνητρο δεν είναι… ψυχαγωγικό, αλλά μια μεγάλη μάχη πρόκρισης.

Ο Μαρτίνς

Tα είπε άλλωστε και ο Πέδρο Μαρτίνς χθες στο Σαν Σίρο: «Το παιχνίδι με τη Μίλαν πράγματι μεσολαβεί ανάμεσα σε άλλες δύο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις, αλλά δεν θα αλλάξει ο τρόπος που το προσεγγίζουμε. Μπορεί να έχουμε ως στόχο το πρωτάθλημα, αλλά θέλουμε εξίσου να κάνουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη». Πορεία που σε επίπεδο ομίλων ξεκίνησε με την ισοπαλία στο Φάληρο με την Μπέτις (0-0). Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει απόψε να βάλει δύσκολα και στους Ιταλούς, παίρνοντας βαθμό ή βαθμούς; Τότε από τη δεύτερη αγωνιστική κιόλας τα χαρακτηριστικά του γκρουπ θα αλλάξουν. Ναι, μοιάζει από την προαναγγελία της και μόνο σαν επικίνδυνη αποστολή. Να διεκδικήσεις «κάτι» στη φωλιά του Γκονζάλο Ιγκουαΐν (σ.σ. θα είναι κανονικά στην αποστολή των Ροσονέρι) και της ομάδας του Τζενάρο Γκατούζο, που το ρόστερ της κοστολογείται περίπου 500.000.000 ευρώ. Ετσι είναι όμως αυτές οι διοργανώσεις. Ετσι και το να συμμετέχεις επί της ουσίας σε έναν όμιλο Champions League, που έτυχε να διεξάγεται υπό την ομπρέλα του Europa League. Δεν πρέπει να αφήνεις ούτε… λεπτό. «Για αυτό και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε το ματς θα είναι ίδιος με όλα τα προηγούμενα παιχνίδια στην Ευρώπη. Δεν θα κουραστώ να το λέω πως η ομάδα είναι πλήρης, με ποιοτικό ρόστερ. Είμαστε έτοιμοι» συμπλήρωσε ο Πορτογάλος.

«Κυρίαρχη ομάδα»

Τι ποδοσφαιρική παρτίδα περιμένει; «Η Μίλαν είναι μια ομάδα κυρίαρχη. Βάζει εύκολα γκολ, αλλά δέχεται και εύκολα γκολ. Εμείς λοιπόν θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στον αντίπαλό μας. Περιμένουμε ένα επιθετικό παιχνίδι από την πλευρά τους, κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε και εμείς. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες. Ακούσαμε τις δηλώσεις του προπονητή της Μίλαν και καταλάβαμε ότι έχει διαβάσει και εκείνος τον Ολυμπιακό. Περιμένω ένα ποιοτικό παιχνίδι» είπε ο Μαρτίνς, που διόλου τυχαία δεν επικαλέστηκε τον Τζενάρο Γκατούζο μιας και ο ιταλός τεχνικός έδειξε πολύ ενημερωμένος. «Τα ευρωπαϊκά ματς είναι διαφορετικά. Υπάρχει περισσότερη τακτική από ό,τι στην Ιταλία. Δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ επιθετική ομάδα, με έμπειρους παίκτες και παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Είναι αήττητοι σε πέντε ματς στην Ευρώπη. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε σταθερότητα στα αποτελέσματά μας. Πρέπει να έχουμε τη σωστή νοοτροπία. Θέλουμε να είμαστε συμπαγείς και να παίζουμε πάντα ως ομάδα». Μάχη λοιπόν. Μάχη στο Σαν Σίρο. Με τον Ολυμπιακό να έχει στο πλευρό του 7.000 οπαδούς του. Οχι, δεν υπάρχει χώρος… για Σούπερ Λίγκα απόψε. Ολα είναι… Europa League. Και δικαίωμα στο όνειρο!