Τους 1.407 έχει φθάσει ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι ύψους 6 μέτρων που ακολούθησε στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας. Οι έρευνες συνεχίζονται, όμως σε κάποια σημεία είναι ακόμα πιο επώδυνες για τα συνεργεία. Οπως στην εκκλησία μέσα στην οποία 80 παιδιά μελετούσαν τη Βίβλο. Από τον σεισμό η εκκλησία μεταφέρθηκε 2 χιλιόμετρα από το σημείο στο οποίο στεκόταν λόγω του σεισμού!

Ο σεισμός των 7,5 βαθμών που χτύπησε τη δυτική ακτή του νησιού προκάλεσε τη ρευστοποίηση του εδάφους, ένα φαινόμενο που μετατρέπει το χώμα σε βούρκο που ρέει και μπορεί να μεταφέρει κτίρια σε μεγάλες αποστάσεις. Οσο για τους ανθρώπους που μπορεί να βρεθούν εκεί, τους ρουφάει η γη. Οι σοροί 35 από τα παιδιά – αγόρια και κορίτσια που μελετούσαν στην Κατασκήνωση της Βίβλου «Πολεμιστής του Θεού» – έχουν εντοπιστεί. Ομως η αναζήτηση των υπόλοιπων πτωμάτων συνεχίζεται με τεράστια αγωνία από τις οικογένειές τους.

Εδώ και δύο ημέρες δεκάδες διασώστες με αρκετές μπουλντόζες αναζητούν τους 52 μαθητές. «Δεν είμαι θυμωμένος» λέει ο Μαρτίν Κέμπο, πατέρας ενός από τα παιδιά που αγνοούνται. «Ελπίζουμε, ως κοινότητα, ότι θα βρεθούν τα θύματα. Ομως έχουν περάσει τόσες μέρες και μόλις τώρα ξεκινούν οι Αρχές να κινητοποιούνται για τα παιδιά μας». Ο Κέμπο περιγράφει πως όλες αυτές τις ημέρες αναζητά επί 12 ώρες καθημερινά τον γιο του Τεγκάρ κάτω από τα ερείπια και τη λάσπη που ξεραίνεται σιγά σιγά.

Οι ιστορίες των πληγέντων δεν έχουν τελειωμό. Ο 10χρονος Μοχάμαντ Ζάκι έπαιζε σε μια παιδική χαρά δίπλα στη θάλασσα όταν έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του λόγω του σεισμού. Τραυματισμένος και ζαλισμένος, ο Ζάκι χτυπήθηκε μετά από τα κύματα που έσκασαν στην παραλία. Το μόνο που κατάφερνε ήταν να αναπνέει και όταν το χάος άρχισε να περνά συνειδητοποίησε ότι αιμορραγούσε και όλα του τα ρούχα είχαν σκιστεί. Βρισκόταν σε μια μεγάλη τρύπα στο έδαφος όπου είχαν πέσει και αυτοκίνητα. Σκαρφάλωσε σε ένα από αυτά και τον εντόπισε ένας αστυνομικός. Ο Ζάκι περιμένει ακόμα για τη σοβαρή εγχείρηση που πρέπει να κάνει στο στομάχι, καθώς το νοσοκομείο δεν έχει καύσιμα για τις γεννήτριές του και δεν έχει ηλεκτρικό.

Εκτός από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 2.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά στο νησί. Και 61.867 άτομα έχουν μείνει χωρίς σπίτια από τον συνολικό πληθυσμό του νησιού που αγγίζει τα 350.000 άτομα. Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι ελάχιστα. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών. Ο στρατός της Ινδονησίας διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του ινδονήσιου προέδρου διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες. Πέντε ημέρες μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, μονάχα τρεις άνθρωποι έχουν μέχρι σήμερα ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια του ξενοδοχείου Roa Roa στην Πάλου.