τανία».
Ηταν όμως το πολλοστό μήνυμα ενότητας που έχει απευθύνει σε ένα βαθιά διχασμένο, σπαρασσόμενο από διαφορετικές ιδεολογίες και προσωπικές φιλοδοξίες κόμμα. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την ομιλία της, ο υπ’ αριθμόν ένα εσωκομματικός εχθρός της, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, είχε αποσπάσει στο Μπέρμιγχαμ θύελλα χειροκροτημάτων με την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Μέι γενικά και του «σχεδίου Τσέκερς», των προτάσεών της για το Brexit, ειδικότερα. Ενας από τους μεγαλύτερους οπαδούς του στο κόμμα, ο βουλευτής Τζέιμς Ντάντριτζ, υπέβαλε χθες επιστολή με την οποία την καλεί να παραιτηθεί. Και η βρετανίδα πρωθυπουργός καλείται επιπλέον να διαχειριστεί, από τη μία τις «κόκκινες γραμμές» του βορειοϊρλανδικού DUP, αναγκαίου συμμάχου της στο βρετανικού Κοινοβούλιο, που επιμένει πως δεν θα δεχθεί σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο βασίλειο, από την άλλη την απαίτηση της ΕΕ να «ξαναδεί το γραπτό της» πριν από την κρίσιμη σύνοδο που ορίστηκε για τη 17η και 18η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Οι βρετανοί πολίτες που κατοικούν μόνιμα στη Γαλλία θα έχουν μετά το Brexit αντίστοιχα δικαιώματα με τους γάλλους πολίτες που ζουν στη Βρετανία, προειδοποίησε χθες η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αντιδρώντας στους νέους κανόνες που προανήγγειλε την Τρίτη η Μέι για τη μετανάστευση, τον τερματισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας των ευρωπαίων πολιτών και την αυστηρή συνάρτηση της μετανάστευσης με τις επαγγελματικές δεξιότητες.
«Αυτή είναι λοιπόν η πρότασή μας» επέμεινε χθες στο σχέδιό της η βρετανίδα πρωθυπουργός. «Να ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας. Καλό για τις δουλειές, καλό για την Ενωση. Τιμάει το δημοψήφισμα, παραμένει πιστό στον βρετανικό λαό». Τον Τζόνσον και τους λοιπούς εσωκομματικούς επικριτές της, θιασώτες ενός «σκληρού Brexit», η Μέι δεν τους κατονόμασε ούτε μία φορά, το μήνυμά της, όμως προς αυτούς ήταν σαφές: «Αν κινηθούμε όλοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις επιδιώκοντας το δικό μας όραμα περί τέλειου Brexit, κινδυνεύουμε να καταλήξουμε χωρίς καθόλου Brexit» προειδοποίησε. «Δεν είναι παράξενο που εκφράστηκαν αυτή την εβδομάδα τόσο διαφορετικές απόψεις. Δική μου δουλειά ως πρωθυπουργός όμως είναι να κάνω αυτό που πιστεύω πως υπηρετεί το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε.
Κατά τα λοιπά, η Μέι επέμεινε στη γνωστή επωδό: η Βρετανία θέλει και προτιμάει μια συμφωνία, αλλά «δεν φοβάται να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία αν χρειαστεί». Με το κλείσιμο του κομματικού συνεδρίου, εξαιτίας του οποίου είχαν ντε φάκτο παγώσει το τελευταίο διάστημα οι διαπραγματεύσεις, ξεκινάει πλέον μια φρενήρης περίοδος διαβουλεύσεων μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ.