Ηταν ένα από τα βασικά προεκλογικά του συνθήματα. Οτι είναι αυτοδημιούργητος, ξεκίνησε με ένα «πολύ μικρό» δάνειο από τον πατέρα του Φρεντ και κάπως έτσι θα έφτιαχνε και την Αμερική. Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι και τόσο αυτοδημιούργητος όσο ισχυριζόταν. Και μάλιστα συμμετείχε σε πάμπολα ύποπτα φορολογικά σχήματα που περιελάμβαναν και περιπτώσεις απάτης, στο πλαίσιο των οποίων ο ίδιος μαζί με τα αδέλφια του βοήθησαν τους γονείς τους να φοροδιαφύγουν (με το συνολικό ύψος της φοροδιαφυγής να ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια). Αυτό αποκάλυψε με χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «New York Times», επικαλούμενη τη μελέτη περισσότερων από 200 φορολογικών δηλώσεων – του πατέρα του Ντόναλντ, Φρεντ Τραμπ, της μητέρας του Μαίρης, των εταιρειών του και διαφόρων συνεταίρων. Στα αρχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσωπικές φορολογικές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Η έρευνα της εφημερίδας, την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «παραπλανητική», έδειξε ότι ο Τραμπ έλαβε από την κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του ποσό που θα αντιστοιχούσε σήμερα σε 413 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας πέρασε στα χέρια του Τραμπ επειδή είχε βοηθήσει τους γονείς του να αποφύγουν τη φορολόγηση, ιδρύοντας μαζί με τα αδέλφια του μια εικονική εταιρεία προκειμένου να κρύψει τα εκατομμύρια δολάρια που του έδωσαν οι γονείς του ως δώρο. Συνέβαλε επίσης στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής προκειμένου να υποτιμηθεί η αξία των ακινήτων που κατείχαν οι γονείς του κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – με αποτέλεσμα να καταβάλει τόσο ο ίδιος όσο και τα αδέλφια του πολύ μειωμένο φόρο όταν τα κτίρια αυτά πέρασαν στον έλεγχό τους.

Συνολικά, ο Φρεντ και η Μαίρη Τραμπ φαίνεται να μετέφεραν άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της περιουσίας τους στα παιδιά τους. Με δεδομένο ότι οι δωρεές και οι κληρονομιές φορολογούνταν με 55%, θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος τουλάχιστον 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, σύμφωνα με τα αρχεία που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, οι Τραμπ πλήρωσαν μόλις 52,2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 5%.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Τσαρλς Χάρτνερ, έσπευσε να δηλώσει ότι ο πελάτης του «δεν έχει καμία ανάμειξη με οποιοδήποτε από αυτά τα θέματα» και ότι «τις υποθέσεις αυτές διαχειρίζονταν άλλα μέλη της οικογένειας Τραμπ». Πάντως, επικαλούμενη ειδικούς σε φορολογικά θέματα, η εφημερίδα προεξόφλησε πως είναι απίθανο να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη ο Τραμπ, διότι οι συγκεκριμένες πράξεις έχουν παραγραφεί. Ωστόσο δεν υπάρχει παραγραφή των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για φορολογική απάτη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το ρεπορτάζ της βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πρώην υπαλλήλους και συμβούλους του Φρεντ Τραμπ και σε περισσότερες από 100.000 σελίδες εγγράφων που περιγράφουν την εσωτερική λειτουργία της αυτοκρατορίας του. Σε αυτά τα έγγραφα περιλαμβάνονται τραπεζικές δηλώσεις, οικονομικοί έλεγχοι, λογιστικά βιβλία, τιμολόγια και ακυρωμένες επιταγές.

Κορόϊδεψε δημοσίως τη σεξουαλική επίθεση εναντίον της Κριστίν Φορντ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύτηκε απροκάλυπτα σε ομιλία στο Μισισίπι τη γυναίκα η οποία κατηγορεί τον δικαστή που έχει προτείνει υποψήφιο ο Τραμπ για μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Κριστίν Μπλάζι Φορντ, πανεπιστημιακός, κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στη Γερουσία για τη σεξουαλική επίθεση που είχε δεχθεί από τον Μπρετ Κάβανο όταν και οι δυο τους ήταν νέοι. Ο Τραμπ άρχισε να μιμείται τη Φορντ, κατηγορώντας την ότι δεν θυμόταν τις ακριβείς λεπτομέρειες για όσα είχαν συμβεί πριν από 36 χρόνια. Και συνέχισε κοροϊδεύοντάς την, παρότι η ίδια κατέθεσε πως επρόκειτο για μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία, στη διάρκεια της οποίας φοβήθηκε ότι θα πεθάνει. Ομως δύο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, σημαντικοί για την επικύρωση του Κάβανο από τη Γερουσία, εξέφρασαν χθες τη δυσφορία τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ κοροϊδεψε τη Φορντ και επανεξετάζουν τη θέση τους στην ψηφοφορία.