Ακόμα και με κούρεμα καταθέσεων απειλούν τώρα οι Βρυξέλλες την Ιταλία στην περίπτωση που η οικονομική κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η χώρα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε μαζική αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της. Οι αγορές έδειξαν ήδη τα δόντια τους τις προηγούμενες ημέρες, με τα ιταλικά ομόλογα να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι ετών (3,43%), προτού να υποχωρήσουν ελαφρά στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή φωτιά έχουν πάρει και τα υπόλοιπα ομόλογα, με τους δεκαετείς τίτλους των ΗΠΑ να φτάνουν ακόμα και το 3,2%, τα ομόλογα τετραετούς διάρκειας της Γερμανίας να σημειώνουν άνοδο 8% στο μείον 0,252%, αλλά και της Ελλάδας, όπου τα δεκαετή έφτασαν το 4,5% και το πενταετές το 3,5%.

Μετά την ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία στο Eurogroup ότι η νέα λαϊκιστική κυβέρνηση θέλει αύξηση δαπανών, προβλέποντας ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια, «έπεσαν σε όλους τα σαγόνια» στην αίθουσα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι Βρυξέλλες πλέον προειδοποιούν ότι εάν η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη δεν κάνει πίσω και αποφασίσει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες, θέτοντας ουσιαστικά σε αμφισβήτηση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τότε οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές και ραγδαίες.  Η ΕΕ κρατά σκληρή στάση επειδή από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η μετριοπάθεια δεν οδηγεί πουθενά όταν συζητούν με κυβερνήσεις που θέλουν να αμφισβητήσουν την εξουσία τους, αναφέρουν οι πηγές του Reuters.

Κρίσιμος παράγοντας σε όλους τους υπολογισμούς είναι ότι εάν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, ούτε τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα είναι αρκετά να σώσουν την Ιταλία, ούτε θα υπάρξει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο ειδικά από τα εκλογικά σώματα των πλουσιότερων χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ιταλίας φτάνουν το 2019 τα 277 δισ., το 2020 τα 220 δισ. και το 2021 τα 181 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

«Επομένως», αναφέρει μια από τις υψηλόβαθμες πηγές, εκφράζοντας την εκτίμηση και πολλών άλλων ευρωπαίων παραγόντων, «η μόνη λύση θα είναι μια αναδιάρθρωση χρέους». Επειδή σχεδόν το 70% του εθνικού χρέους ανήκει σε θεσμούς της Ιταλίας αλλά και σε καταθέτες, τα θύματα σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι πολλά.

«Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση και αυτή θα εξαφανίσει τις καταθέσεις μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Ιταλίας» ανέφερε μία εκ των πηγών. Τα στοιχήματα για τον προϋπολογισμό είναι μεγάλα και οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν τώρα να πείσουν την κυβέρνηση συνασπισμού των Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο να κάνουν πίσω όσον αφορά τον προϋπολογισμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα.