Το χαρτί μιας νέας έκτακτης ρύθμισης με πολλές μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση παλαιών χρεών που έχουν στην Εφορία και στα Ταμεία μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες σχεδιάζει να ρίξει στο προεκλογικό τραπέζι η κυβέρνηση, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη βεντάλια των παροχών. Για να ανοίξουν οι πόρτες της νέας ρύθμισης για παλαιές οφειλές, προϋπόθεση θα είναι να έχουν πληρωθεί στην ώρα τους ή να έχουν ρυθμιστεί όλες οι τρέχουσες, από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έως τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018. Πρακτικά, οι φορολογούμενοι πρώτα θα πρέπει να διευθετήσουν όλες τους τις οφειλές για το τρέχον έτος, ώστε στη συνέχεια να ζητήσουν ένταξη σε ένα σχήμα πολλών δόσεων για παλαιότερα χρέη.

Το βασικό σενάριο της νέας ρύθμισης που συζητείται με τους δανειστές κινείται στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού και σχεδιάζεται να ενταχθούν σε αυτή μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρές οφειλές έως 3.000 ή 5.000 ευρώ, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς πτωχευτική ικανότητα οι οποίοι αποκλείονται αυτομάτως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων.

Τόσο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχουν μιλήσει για μια νέα ρύθμιση που θα έρθει να διευκολύνει τα νοικοκυριά τα οποία έχουν πνιγεί στους φόρους και στα χρέη.

Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό ρύθμισης με ευνοϊκότερους όρους από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά και πιο αποτελεσματικό, με κριτήρια που όπως έχει δηλώσει ο Τάσος Πετρόπουλος δεν θα αποκλείουν κανέναν.

Με τις οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία να έχουν εκτιναχθεί στα 135 δισ. ευρώ, ποσό που εκτοξεύεται στα 215 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν επιπλέον χρέη 80 δισ. ευρώ από τα «πανωτόκια», τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν:

n Την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100. Η πρόταση αυτή εξετάζεται να αφορά κυρίως μικρές οφειλές ενδεχομένως έως 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 50 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των οφειλών του 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες (μισθωτοί και συνταξιούχοι) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές, δηλαδή τον εφετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

n Την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανεξαρτήτως ύψους οφειλής όσων αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γιατί είχαν κλείσει τα βιβλία τους. Στην περίπτωση αυτή θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των οφειλών τους και όχι όσοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις.

n Η πάγια ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις προς την Εφορία και τα Ταμεία παραμένει.

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της νέας ρύθμισης θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο και οι όποιες αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να επιτραπεί η ένταξη σε μια ευνοϊκότερη ρύθμιση, με περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, των φυσικών προσώπων που δεν διαθέτουν επαγγελματική ιδιότητα, δηλαδή στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους. Η διεύρυνση του καταλόγου των δικαιούχων έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δανειστές θέτουν θέμα κριτηρίων. Ουσιαστικά, ζητούνται κοινοί κανόνες με αυτούς που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν ήδη το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γι’ αυτό και όποιος θα θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΝΔ. Υπέρ μιας νέας ρύθμισης με περισσότερες δόσεις για τις οφειλές των μισθωτών και συνταξιούχων τάσσεται και η Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ μια νέα ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις για οφειλές έως 3.000-5.000 ευρώ προκειμένου οι μικροοφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πληρώνοντας κατ’ ελάχιστο 20 ευρώ τον μήνα.