Η αντίφαση ήταν χτυπητή. Κι έγινε ακόμη πιο έντονη τη στιγμή που στις γιγαντοοθόνες άρχισαν να «πλησιάζουν» τον γαλάζιο αρχηγό στο πόντιουμ τα λευκά τρίγωνα που συνθέτουν το νέο λογότυπο της ΝΔ, ενώ από κάτω τον παρακολουθούσε από τις πρώτες σειρές η γενιά των ιστορικών στελεχών του κόμματος. Το μοντέρνο και κάπως αφαιρετικό σήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνυπήρξε χθες στο Μουσείο Μπενάκη με το παρελθόν της. Κι αν οι δυο εικόνες φαντάζουν – για να το πούμε κομψά – αλληλοσυγκρουόμενες, από την Πειραιώς επιμένουν πως ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος τους: Να επικοινωνήσουν το μήνυμα πως στη ΝΔ συνυπάρχει το μέλλον με την ιστορία.

Ή όπως το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πως η ΝΔ «αλλάζει χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της». Το μότο του προέδρου του κόμματος, που ακούστηκε και στη χθεσινή του ομιλία για την επέτειο των 44 ετών από την ίδρυση του κόμματος, ήταν «αλλάζουμε τη ΝΔ για να αλλάξουμε την Ελλάδα». Και οι συνεργάτες του διατείνονται ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμβολίσουν την αρχηγική διάθεση για αλλαγή ήταν να επανασχεδιάσουν το νεοδημοκρατικό σήμα.

Το νέο λογότυπο ανέλυσε, μάλιστα, λεπτομερώς ο ίδιος ο Μητσοτάκης από βήματος. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Σηματοδοτεί τον ρόλο του κόμματός μας. Ενός κόμματος που είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες, που θέλει να ενώσει τους Ελληνες σε μία συμφωνία αλήθειας. Ενα κόμμα που θα γράψει τις πρώτες σελίδες της νέας εποχής. Με το “Ν” της διαρκούς νεότητας και το “Δ” της παντοτινής δημοκρατικής μας αναφοράς. Ενα σήμα που έχει τον παραδοσιακό μας πυρσό σε μία πιο αφαιρετική εκδοχή αλλά τυλίγεται από το γαλάζιο της πατρίδας αλλά και από το λευκό. Το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όλα τα άλλα».

Και για του λόγου του το αληθές απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στον «απογοητευμένο κόσμο της Κεντροαριστεράς και την Αριστεράς» . Επεσήμανε δε ότι  επί τούτου σχεδιάστηκε τόσο αφαιρετικά προκειμένου ο καθένας να μπορεί να προβάλλει πάνω του «τις ελπίδες του». Για να αποτυπώνει, δηλαδή, το άνοιγμα στην κοινωνία που επιθυμεί να κάνει η Πειραιώς. Και στους ψηφοφόρους της από το 2004 και μετά.

Βέβαια, οι παροικούντες την κεντροδεξιά παράταξη αναφέρουν πως τον ενθουσιασμό του στενού προεδρικού επιτελείου με τη συγκεκριμένη αλλαγή δεν συμμερίζονται πολλοί στην ΚΟ. Για την ακρίβεια, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τη θεώρησαν «αχρείαστη», «απλά επικοινωνιακή». Παρ’ όλα αυτά, στο ακροατήριο βρέθηκε η όλη ΝΔ. Από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην προέδρους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Γιάννη Πλακιωτάκη μέχρι τα μέλη του Συνδέσμου 1974 – ενός θινκ τανκ που ίδρυσαν το 2009 ιστορικά γαλάζια στελέχη – και τα 140 στελέχη που έχουν μέχρι τώρα προκύψει από το περίφημο Μητρώο Στελεχών, στο οποίο έχει επενδύσει πολλά ο πρόεδρος – όπως τονίζουν όσοι συνομιλούν μαζί του.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΥΟ ΚΟΣΜΩΝ. Παρότι το κλίμα ήταν εορταστικό δεν έλειψαν οι αναφορές στον πολιτικό αντίπαλο. Ο νεοδημοκράτης αρχηγός εξέφρασε την εκτίμηση πως οι πολίτες θα διώξουν τους κυβερνώντες «όπως τους αξίζει, όχι μόνο ως ηττημένους, αλλά ως ηθικά απαξιωμένους». Και κατέστησε σαφές πως και για το κόμμα του «οι εκλογές που έρχονται είναι πράγματι σύγκρουση δύο κόσμων», της Ελλάδας «της παραγωγής, της εξωστρέφειας από τη μία» και της Ελλάδας «της αυταπάτης και του ψέματος από την άλλη».

Οφείλει, πάντως, κανείς να αναγνωρίσει ότι η ιδέα για λανσάρισμα ενός νέου λογότυπου – παρότι το κόμμα είχε αλλάξει το σύμβολό του σχετικά πρόσφατα, επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, το 2011 – κατόρθωσε να μετατρέψει μια ενδιαφέρουσα εντός των στενών γαλάζιων ορίων εκδήλωση, τα κομματικά γενέθλια, σε event με μιντιακή αξία.