Νέα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της άποψης περί συγκάλυψης κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα στο Μάτι, κατέθεσαν χθες στη Δικαιοσύνη η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υπεύθυνος στρατηγικής και επικοινωνίας Διαμαντής Καραναστάσης. Σε πολυσέλιδο υπόμνημα που υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλείται μια σειρά από άγνωστα στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και καταδεικνύουν την επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών που επιχειρήθηκε με την αποσιώπηση νεκρών, αν και το τραγικό αυτό γεγονός – σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα – ήταν γνωστό σε συγκεκριμένα πρόσωπα πριν ακόμα από τη σύσκεψη που έγινε εκείνο το βράδυ υπό τον Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσκόμισε σειρά αδημοσίευτων μαγνητοσκοπήσεων που έχουν ληφθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο κατονομάζεται στο υπόμνημα, στο λιμάνι της Ραφήνας, το βράδυ της τραγωδίας.

ΔΥΟ ΣΟΡΟΙ. Από τις μαγνητοσκοπήσεις αυτές, κατά τα αναφερόμενα στο υπόμνημα, «προκύπτει ότι ήδη από τις 23.05 το βράδυ είχαν εναποτεθεί στο λιμάνι, σε χώρο μακριά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, δύο σοροί, που παρέμεναν εκεί επί δίωρο τουλάχιστον». Το γεγονός αυτό, για το οποίο γίνεται επίκληση συγκεκριμένης μαρτυρίας, έρχεται, σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, να επιβεβαιώσει «την εντολή μη περισυλλογής νεκρών και συγκάλυψης». Προσθέτει δε ότι «είναι χαρακτηριστικό πως στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, πολλή ώρα αργότερα και, ειδικότερα, λίγο πριν από τις 12, παρασιωπήθηκε πλήρως η γνωστή στις Αρχές ύπαρξη νεκρών». Στο ίδιο υπόμνημα, εκτός από το άγνωστο μέχρι χθες οπτικό υλικό, επικαλείται και άλλα νέα στοιχεία, με στόχο να φωτιστούν όλες οι πλευρές της σοβαρής αυτής υπόθεσης, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος της εξέτασης των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων στο πλαίσιο της απόδοσης ποινικών ευθυνών για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έγιναν από τους αρμοδίους τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν 99 νεκροί. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα που κατατέθηκε χθες στην Εισαγγελία περιλαμβάνονται:

n Μαρτυρίες πολιτών, όπως ακριβώς αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

n Μαρτυρίες πολιτών, όπως δόθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους

n Αναρτήσεις του Δήμου Αθηναίων για την εκκένωση της κατασκήνωσης και τη διάσωση των παιδιών, από τις οποίες προκύπτει ότι η εκκένωση της περιοχής από τις αρμόδιες Αρχές με οργανωμένο τρόπο ήταν απολύτως εφικτή

n Συλλεγείσες δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, των αρμόδιων υπουργών, της περιφερειάρχου Αττικής, από τις οποίες προκύπτουν τα εναλλασσόμενα κυβερνητικά σενάρια συγκάλυψης και αντιμετάθεσης ευθυνών.

«ΕΓΚΛΗΜΑ». Σύμφωνα με δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Αυτό που έγινε στο Μάτι δεν ήταν ατύχημα. Ηταν έγκλημα. Ενα ολοκαύτωμα σε καιρό ειρήνης. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν. Οπως και αυτοί που επιδιώκουν τη συγκάλυψη και την υπόθαλψη. Οι ψυχές των συνανθρώπων μας που χάθηκαν περιμένουν δικαιοσύνη. Και οι συγγενείς τους, οι διασωθέντες και ολόκληρος ο ελληνικός λαός απαιτούν αλήθεια και λογοδοσία». Επιπλέον, στο υπόμνημά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για παρεμβάσεις «που επιχειρούνται στην έρευνα προκειμένου να αποσοβηθούν οι ευθύνες υψηλά ισταμένων».