Τον κίνδυνο της προεκλογικής παροχολογίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισήμανε για πολλοστή φορά ο ΣΕΒ μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη βουτιά του Χρηματιστηρίου και κυρίως των τραπεζικών μετοχών.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου υπογράμμισε ότι «μετά το καλοκαίρι το κλίμα έχει χαλάσει. Η οικονομία βρίσκεται σε χαμηλή πτήση και οι κίνδυνοι δεν έχουν παρέλθει». Αφορμή για αυτήν την παρατήρηση στάθηκε η παρουσίαση αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας που κάνει ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB Hellas, και από την οποία προέκυψε οριακή βελτίωση της γνώμης των επιχειρήσεων απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις δραστηριότητές τους. Η δημοσκόπηση όμως καλύπτει το διάστημα έως τον περασμένο Ιούνιο. Η παροχολογία χτύπησε κόκκινο κυρίως από τον Αύγουστο και μετά…
Ο Θεόδωρος Φέσσας κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει για ποιον λόγο έχει «χαλάσει το κλίμα». Οπως εξήγησε, «έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και αντί να δίνεται έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, οι πολιτικοί – ένθεν κακείθεν – εστιάζουν στην παροχολογία. Βρίσκουν την ευκαιρία να μοιράσουν. Αλλά δεν υπάρχουν χρήματα να μοιραστούν. Τα χρήματα μόνο με επενδύσεις έρχονται».
Κατά τον πρόεδρο της κορυφαίας εργοδοτικής οργάνωσης αυτός είναι και ο λόγος για τη χρηματιστηριακή πτώση: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης 2% δεν εγγυώνται ότι η χώρα θα βγει από το τέλμα. Αυτό είναι ένα άσχημο μήνυμα και για το Χρηματιστήριο καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη. Χάνεται επίσης η εμπιστοσύνη και για τις τράπεζες, καθώς δεν υπάρχουν έσοδα αφού δεν δίνονται δάνεια. Κι αυτά μας ανησυχούν». Ο ίδιος άσκησε και κριτική στις τράπεζες ως προς τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων: «Το να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω και απλά να χαμηλώνουμε λίγο το επιτόκιο και να επιμηκύνουμε την περίοδο και ταυτόχρονα να παραμένουν στις επιχειρήσεις οι ίδιοι μέτοχοι, δεν είναι σωστή πρακτική».
Η Folli Follie. Ο Θεόδωρος Φέσσας ρωτήθηκε και για το θέμα της Folli Follie, σχολιάζοντας πως «όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Από τους επιχειρηματίες μέχρι και τις αρμόδιες Αρχές που δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τους ελλιπείς ελέγχους. Χρειάζεται άμεση δράση…».