Την πλήρη επιβεβαίωση έως ακριβή αποτύπωση αποκαλυπτικού ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» στις 2 Οκτωβρίου με τίτλο «120 ύποπτα μέλη του ISIS στα νησιά» αποτελεί χθεσινό δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου το οποίο αναφέρεται κι αυτό σε «απελάσεις 120 τζιχαντιστών από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα» και του οποίου υπήρξε αναπαραγωγή σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.

Προκαλώντας νέα ερωτηματικά για το «κρυμμένο» πλήθος μελών του ISIS στη χώρα μας. Οπως και την προσπάθεια των ελληνικών Αρχών να τους εντοπίσουν και συγχρόνως να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Με κύριο φόβο όμως ότι ορισμένοι από τους μετανάστες που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας προέρχονται από τα τελευταία προπύργια του ISIS και δεν ανήκουν στους αμάχους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους τα πρώτα χρόνια του πολέμου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» υπήρχαν δηλώσεις αξιωματούχων της Κατεχάκη ότι «την τελευταία διετία είχαν εντοπιστεί από ειδικές έρευνες “τοποτηρητών” της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στη Μόρια και σε άλλα κέντρα υποδοχής στο Ανατολικό Αιγαίο περίπου 120 ύποπτοι για συμμετοχή στο ISIS. Από αυτές τις περιπτώσεις ελάχιστες δημοσιοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στην Τουρκία ή στη Μέση Ανατολή».

Στο χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειωνόταν ότι «έως και 120 ύποπτα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που βρίσκονταν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα έχουν απελαθεί από τις ελληνικές Αρχές από τον Μάρτιο του 2016 και μετά, όταν υπεγράφη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες». Ακόμη περιέχεται δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Αστυνομίας ότι «ύποπτα στοιχεία ή άτομα που συνδέονταν μαζί τους έχουν εισέλθει στη χώρα, προσποιούμενοι τους πρόσφυγες. Αλλά καταφέραμε να τους συλλάβουμε και να τους απελάσουμε στην Τουρκία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Συμπληρώνεται ότι δείγμα αυτών των μυστικών ερευνών της Αστυνομίας σε συνεργασία με τη CIA, το FBI και ευρωπαϊκές υπηρεσίες για τον συνεχή μαζικό εντοπισμό μελών του ISIS αναδείχθηκε εν μέρει κι από την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση διεθνώς της τρομοκρατίας που εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή σημειωνόταν ότι «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές Αρχές προχωρούσαν σε ελέγχους αποτυπωμάτων, εξετάσεις των κινητών των υπόπτων, ενώ επιχειρούσαν να αντλήσουν πληροφορίες κι από άτομα που διέμεναν ή επισκέπτονταν τα hotspots. Τα στοιχεία όσων υπόπτων εντοπίζονταν στέλνονταν σε αμερικανικές αλλά κι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας, όπου υπήρχε επεξεργασία κι άλλων δεδομένων για τη δράση τους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί θητείας του Νίκου Τόσκα είχε ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να δημοσιοποιηθούν – τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένα αριθμητικά στοιχεία κ.λπ. – δεδομένα από τον εντοπισμό μελών του ISIS στους καταυλισμούς προσφύγων. Ομως φαίνεται να μην υπήρξε σύμφωνη γνώμη από τις αμερικανικές Αρχές κι έτσι οι εντοπισμοί και οι επαναπροωθήσεις ύποπτων τζιχαντιστών δεν είχαν παρουσιαστεί.

Ενδεικτικό είναι ακόμη ότι σε πρόσφατη απολογιστική έκθεση της Αστυνομίας σημειωνόταν ότι την τελευταία διετία οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στη διακριτική παρακολούθηση στη χώρα μας 1.290 αλλοδαπών (ύστερα κυρίως από σήματα ξένων υπηρεσιών) που ήταν κυρίως ύποπτοι «μαχητές» του ISIS και οι οποίοι επιχειρούσαν να διέλθουν από τη χώρα μας με διαφόρους τρόπους (αεροπορικώς, οδικώς, διά θαλάσσης κ.λπ.). Οι 710 από αυτές τις παρακολουθήσεις, κυρίως «τζιχαντιστών», έγιναν το 2017 και οι 580 το 2016. Κάτι που αποτελεί δείγμα ότι η χώρα μας ήταν βασικό σημείο μετακίνησης των μαχητών του Ισλαμικού Μετώπου, με τις ελληνικές υπηρεσίες να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα.