Αρχαιολόγοι – αρχαιοκάπηλοι σημειώσατε 1. Και στα Αηδόνια Νεμέας, μια περιοχή με βεβαρημένο αρχαιολογικό παρελθόν, καθώς είχαν γίνει γνωστά παγκοσμίως όταν οι κλεμμένοι προϊστορικοί θησαυροί τους εντοπίστηκαν στη Νέα Υόρκη και επαναπατρίστηκαν, ένας νέος ασύλητος τάφος έρχεται να προσθέσει τη δική του ψηφίδα στο αρχαιολογικό προφίλ της περιοχής.
Ενας από τους μεγαλύτερους θαλαμοειδείς τάφους (διαμέτρου 6 μ.) που έχουν βρεθεί ώς τώρα στα Αηδόνια και χρονολογείται περί το 1650-1400 π.Χ. ήρθε στο φως από την ανασκαφική ομάδα της οποίας ηγείται ο δρ Κωνσταντίνος Κίσσας, παλιό στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς.
«Τα ευρήματα είναι συγκρίσιμα με εκείνα του ταφικού κύκλου Α’ των Μυκηνών», λέει στο «Νσυν» ο ανασκαφέας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι ο συγκεκριμένος τάφος επιχειρήθηκε να συληθεί από αρχαιοκαπήλους την άνοιξη, χωρίς ευτυχώς επιτυχία. Στους τέσσερις λάκκους που βρίσκονταν στον θάλαμο του τάφου οι αρχαιολόγοι εντόπισαν περισσότερες από 10 ταφές, οι οποίες ήταν πλούσια κτερισμένες με μνημειώδη αγγεία, χάλκινα μαχαίρια, εγχειρίδια και ξίφη, κοσμήματα από αμέθυστο και χρυσό. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως ήταν ότι σε κάθε λάκκο βρέθηκε και από ένας διαφορετικός σφαγιδόλιθος, γεγονός που δείχνει πως «οι συγκεκριμένοι νεκροί ήταν επιφανείς και είχαν τη δική τους “ταυτότητα”. Παράλληλα αποδεικνύει ότι τα Αηδόνια είχαν εξέχουσα θέση στον μυκηναϊκό κόσμο» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κίσσας.
Σημαντικός όμως δεν είναι ο τάφος μόνο για το μέγεθος και τα ευρήματά του, αλλά και για τη διαχρονική χρήση του. Στα αρχαϊκά και πρώιμα κλασικά χρόνια φαίνεται πως στον ίδιο χώρο τελούνταν ηρωολατρεία. Στα ρωμαϊκά εκτιμάται ότι απέκτησε οικιστικό χαρακτήρα, ενώ στα βυζαντινά μετατράπηκε σε εργαστήριο παραγωγής γυαλιού.
O OIKIΣΜΟΣ. Κι αν το νεκροταφείο των Αηδονιών φαίνεται πως έχει να δώσει ακόμη ευρήματα στους ερευνητές, εκείνοι πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον εντοπισμό του οικισμού στον οποίο ανήκε το νεκροταφείο και το τοπικό ανάκτορο. «Είμαι πλέον βέβαιος για το πού θα πρέπει να αναζητήσω την έδρα του ηγεμόνα, καθώς είναι δύσκολο να μιλάμε για ανάκτορα αφού τα Αηδόνια ήταν μια σημαντική μεν, αλλά περιφερειακή κοινότητα του μυκηναϊκού κόσμου» καταλήγει ο ανασκαφέας.