Ο πειρασμός να ξεκινήσεις το κομμάτι γράφοντας ότι θυμίζει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας είναι μεγάλος. Αλλά εκτός από πειρασμός είναι και κλισέ που δεν ισχύει. Επειδή το σίριαλ «επίσκεψη και βράβευση του Τομ Χανκς στις 7 Οκτωβρίου» υπήρξε πραγματικό και πήρε τις διαστάσεις που αντιστοιχούν στην εποχή της αστάθμιστης διάχυσης της πληροφορίας. Εχει λαμπερό «πρωταγωνιστή» με φιλελληνικό γκελ, έναν πρεστιζάτο χώρο για το event που δεν έγινε (το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και καλεσμένους υψηλού κύρους, όπως ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ. Εως και διαφορετικά επεισόδια με κλιμάκωση – όπως κάθε σίριαλ που σέβεται τους συντελεστές και τους θεατές του.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την κλιμάκωση: η προγραμματισμένη εκδήλωση για τη βράβευση του Τομ Χανκς (χωρίς τον ίδιο, τώρα πια το ξέρουμε) ακυρώθηκε χθες από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύστερα από τις αρνητικές διαστάσεις που πήρε το ζήτημα και, κυρίως, ύστερα από το τουίτ της Ρίτα Γουίλσον, συζύγου του Τομ Χανκς, η οποία έκανε λόγο για τα αποκαλυπτήρια μιας «απάτης».

Η εκδήλωση είχε οργανωθεί από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Διπλωματίας, που αυτοσυστήνεται στην ιστοσελίδα του (hellenicculturaldiplomacy.com) ως «επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία» και ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 2017. Ο πρόεδρός του Πέτρος Δ. Καψάσκης περιέγραψε στο «Νσυν» το σκεπτικό της εκδήλωσης: «Από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και ύστερα, αναζητούσαμε ως ινστιτούτο έναν “πρέσβη πολιτισμού” που με το κύρος του θα βοηθούσε να ανοίξει ένα ταμείο για τους πυρόπληκτους. Η επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του ινστιτούτου Αντα Ηλιοπούλου τον βρήκε στο πρόσωπο του Τομ Χανκς. Δεν ξέρω πού βρήκε την επαφή, αλλά ξεκίνησε διαπραγματεύσεις στο hangout (σ.σ.: πλατφόρμα για συνομιλία και ανταλλαγή μηνυμάτων) με το πρόσωπο που συστήθηκε ως Thomas Jeffrey Hanks».

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. Στο συμβόλαιο μάλιστα που υπογράφηκε μεταξύ του ινστιτούτου και του Tom Hanks Management (αυτό εμφανίστηκε ως εταιρεία που εκπροσωπεί τον αμερικανό σταρ) ο άνθρωπος αυτός υπέγραψε ως «Tom Hanks» και επικαλούνταν λόγους ασφαλείας για να μείνει η επίσκεψή του επτασφράγιστο μυστικό. Ο Πέτρος Καψάσκης μάλιστα επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει την ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά και το συμβόλαιο, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα που έχει ξεκινήσει από χθες στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Εξού και η ανακοίνωση του ινστιτούτου: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την άφιξη του κυρίου Χανκς στην Αθήνα ως καλεσμένου του ΕΙΠΔ για φιλανθρωπικό σκοπό δηλώνουμε: 1. Η είσοδος στην εκδήλωση είχε εξαγγελθεί ότι είναι δωρεάν και όχι επί χρήμασι, όπως εσφαλμένα δημοσιεύτηκε. 2. Με πρωτοβουλία του ΕΙΠΔ διεξάγεται έρευνα με τις ελληνικές Αρχές για να διαπιστωθεί αν ο οργανισμός, και συγκεκριμένα η εκπρόσωπός του κυρία Αντα Ηλιοπούλου, έπεσε θύμα εξαπάτησης από δήθεν εκπρόσωπο του κυρίου Χανκς, καθώς επίσης και κατά πόσο τα έγγραφα που ο οργανισμός έχει στη διάθεσή του είναι αυθεντικά ή όχι».

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΩΣΙΑΣ; Η υπόθεση θα έμενε στο επίπεδο του σασπένς εάν δεν είχε και στοιχεία που θυμίζουν τα καλύτερα ειδικά εφέ σε σίριαλ του είδους. Η Αντα Ηλιοπούλου μεταφέρει απ’ την πλευρά της την εξής εικόνα: «Η πρώτη επαφή με αυτόν τον άνθρωπο είναι ένα αίτημα που έστειλα στο Instagram. Στη συνέχεια δέχθηκα μια βιντεοκλήση. Οπως μου εξήγησαν στη ΓΑΔΑ, μπορεί να πρόκειται για ολόγραμμα ή σωσία του Τομ Χανκς. Εγώ ακόμα και τώρα δεν νιώθω ότι ήμουν μπροστά σε ένα ολόγραμμα». Οπως κι αν έχει, οι επαφές αυτές οδήγησαν τελικά στην καταβολή συνολικά 50.000 ευρώ από προσωπικά εισοδήματά της σε τέσσερις διαφορετικούς λογαριασμούς του φερόμενου ως Τομ Χανκς (εξ αυτών 12.000 για να κρατηθεί η ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου). Σύμφωνα με την Αντα Ηλιοπούλου, οι σπόνσορες της εκδήλωσης (ελληνικές επιχειρήσεις) δεν πρόλαβαν να καταθέσουν τη δική τους συμμετοχή, αν και είχε «κλειδώσει». Η ίδια υποστηρίζει, εξάλλου, ότι μόλις οι αποδείξεις των καταθέσεων στάλθηκαν ηλεκτρονικά στην Tom Hanks Management, ο «άνθρωπος – φάντασμα» απάντησε ότι πλέον μπορεί να ενημερώσει το κοινό ότι έρχεται στην Ελλάδα. Το αποδεικτικό στοιχείο μάλιστα που διέθετε μόνο ο ίδιος και οι άνθρωποι του ινστιτούτου ήταν η επίσημη πρόσκληση της εκδήλωσης που του είχε σταλεί για να κάνει διορθώσεις. Ακριβώς σ’ αυτό το χρονικό σημείο, υποστηρίζει η Αντα Ηλιοπούλου, ξεκίνησαν οι αναρτήσεις του ζεύγους Χανκς.

ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ.

Η Ρίτα Γουίλσον ανήρτησε πρώτη, προχθές τα μεσάνυχτα, την πρόσκληση, όπου αναφερόταν ότι «ο Τομ Χανκς θα παραλάβει το Βραβείο Αριστείας Αριάδνη». Με την ανάρτηση αυτή ενημέρωνε συγκεκριμένα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την αμερικανική πρεσβεία και την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι ο σύζυγός της δεν πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα για οποιαδήποτε βράβευση ή άλλη αφορμή. Χαρακτήριζε μάλιστα «απάτη» την πρόσκληση από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Διπλωματίας: «Εμποδίστε τη λάθος εικόνα. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ. Ο Τομ Χανκς δεν πρόκειται να εμφανιστεί σ’ αυτήν ή άλλη εκδήλωση. Δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο».

Ο Τομ Χανκς, απ’ την πλευρά του, με τουίτ επίσης το πρωί της Πέμπτης δήλωνε ότι δεν υπάρχει οργανισμός Tom Hanks Management και οποιαδήποτε υπογραφή εμφανίζεται σαν δική του αποτελεί πλαστογραφία. Το μήνυμα αναπαρήγαγε αργότερα και η αμερικανική πρεσβεία, με την οποία επικοινωνήσαμε για το εάν επιβεβαιώνει την παρουσία του Τζέφρι Πάιατ στην εκδήλωση. Η απάντησή της: «Λάβαμε μία πρόσκληση, ήρθαμε σε επαφή με τους οργανωτές για να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή μας, μέχρι που ακυρώθηκε η εκδήλωση. Ο πρεσβευτής ήταν σε επικοινωνία με τη Ρίτα Γουίλσον και το Ιδρυμα Νιάρχος λόγω της στενής μας συνεργασίας, όσο ξεκαθαρίζαμε το ζήτημα».

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ.

Ενα ερώτημα που παραμένει, πάντως, είναι πώς έφτασε η πρόσκληση στον λογαριασμό της Ρίτα Γουίλσον. Σύμφωνα με τον Πέτρο Καψάσκη, «η πρόσκληση δημιουργήθηκε από την Αντα Ηλιοπούλου, την εγκρίναμε στο ινστιτούτο και τη στείλαμε στον φερόμενο ως Τομ Χανκς πριν πάει για εκτύπωση». Μήπως ο τελευταίος, αφού πήρε τα χρήματα, έστειλε ο ίδιος την πρόσκληση για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των «αποκαλυπτηρίων»; «Δεν το αποκλείουμε και πλέον για το καλό όλων μας ας ευχηθούμε να έχουμε πέσει θύματα μιας εξαπάτησης» λέει ο Καψάσκης.

Το άλλο ερώτημα είναι αν το ΚΠΙΣΝ, το οποίο όντως νοίκιασε την αίθουσα 5Α για την εκδήλωση με προκαταβολή 1.000 ευρώ, γνώριζε από την αρχή την άφιξη του αμερικανού σταρ. Με δεδομένο ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα διέψευσε μια άλλη δημοσίευση των social media περί επικείμενης βράβευσης του Τομ Χανκς από το ίδιο το Ιδρυμα για δήθεν χορηγία του 1 εκατ. δολαρίων στην ανασκαφή του Δεσποτικού!

Σύμφωνα με τον Καψάσκη, στο Κέντρο Πολιτισμού γνώριζαν από την αρχή ότι οι καλεσμένοι ήταν ο Τομ Χανκς, οι σπόνσορες και ο πρεσβευτής. «Κάποια στιγμή, όμως, εξαιτίας του προηγούμενου περιστατικού δήλωσαν ότι φοβούνται για την εκδήλωση και μας ζήτησαν ντοκουμέντα. Τους τα στείλαμε μαζί με το συμβόλαιο, το οποίο είδαν». Από την πλευρά του ο Νίκος Γιατρομανωλάκης, διευθυντής Marketing και Επικοινωνίας στο Κέντρο Πολιτισμού, δηλώνει στο «Νσυν» ότι γνώριζαν για την εκδήλωση, αλλά όχι εξαρχής για τον Τομ Χανκς, καθώς ζητήθηκε «εμπιστευτικότητα» από το ινστιτούτο. «Ετσι κι αλλιώς, το κλείσιμο των χώρων είναι υπόθεση του Τμήματος Ενοικιάσεων. Η συγκεκριμένη δεν ήταν μια εκδήλωση στην οποία το ΚΠΙΣΝ ήταν παραγωγός, συμπαραγωγός, διοργανωτής, συνδιοργανωτής κ.ο.κ. έτσι ώστε να αποτελεί υποχρέωση ή ρόλο του να επαληθεύσει την συμμετοχή των προσκεκλημένων». Βλέποντας από απόσταση πλέον το περιστατικό ο ίδιος συμπληρώνει: «Παρότι δεν έγινε κάποιο λάθος από πλευράς μας, στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού και της διαρκούς βελτίωσης των διαδικασιών μας, έχουμε και μια εσωτερική συζήτηση στο Κέντρο Πολιτισμού για το αν μπορεί και αν πρέπει να υπάρξει τρόπος στάθμισης των εξωτερικών αιτημάτων για την ενοικίαση των χώρων μας και με ποια κριτήρια».