Η είδηση ότι ο τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ δήλωσε ότι περνάει στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος, προσφέροντας μάλιστα γενναία επιχορήγηση στους Δημοκρατικούς για να κερδίσουν τις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές, αποτελεί αλλαγή των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού στις ΗΠΑ.
Ο Μπλούμπεργκ είχε υπάρξει στο παρελθόν Δημοκρατικός, αλλά έφυγε γιατί δεν συμφωνούσε με τον κρατισμό του κόμματος. Επέλεξε παλιότερα την απολύτως φιλελεύθερη οικονομία της ρεπουμπλικανικής φιλοσοφίας, την οποία θεωρεί ότι υπονομεύουν σήμερα οι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ. Πιστεύει, καθώς φαίνεται, ότι ο αμερικανός πρόεδρος, αν όχι το σύνολο της νομοθετικής εξουσίας και οι θρησκόληπτες εφεδρείες Ρεπουμπλικανών υποψηφίων του μέλλοντος, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Αμερικανική Δημοκρατία.
Θα ήταν πραγματικά αποτελεσματική η στρατηγική να επιλέξουν οι Δημοκρατικοί τον Μπλούμπεργκ ως επόμενο υποψήφιό τους για το προεδρικό αξίωμα.
Ο Μπλούμπεργκ εκπροσωπεί όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των Ρεπουμπλικανών και κανένα από τα λαϊκιστικά στοιχεία της κυβέρνησης Τραμπ. Ως γνήσιος φιλελεύθερος θα κέρδιζε και την πλειοψηφία των Αμερικανών που εμπιστεύονται περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα απ’ ό,τι το κράτος τους. Στην κρατική μέριμνα οι Αμερικανοί καταφεύγουν μόνο σε περιόδους κρίσης και υψηλής ανεργίας.
Η διακυβέρνηση Τραμπ, με κυριαρχία του κόμματος που εκπροσωπεί και στα δύο νομοθετικά σώματα, παραδόξως επιβεβαιώνει την προκατάληψη του μέσου Αμερικανού κατά της κρατικής εξουσίας. Παρά τα tweets (κελαηδίσματα) που εξαπολύει καθημερινά εναντίον των διανοουμένων και των πανεπιστημιακών ελίτ, ο Τραμπ εκθέτει σε κοινή θέα τη δική του ανεπάρκεια. Αν συνεργάτες του, όπως ο ανώνυμος αρθρογράφος των «New York Times», πασχίζουν να τον προστατέψουν από τον εαυτό του, τότε προσφέρουν υπηρεσία στη χώρα τους.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αρμενίας, φυσικός Αρμέν Σαρκισιάν, έχει αναπτύξει μια θεωρία που μεταφέρει στη λειτουργία της πολιτικής τη θεωρία των κβάντων. Σε αντίθεση με τον κόσμο της νευτώνειας φυσικής, ο οποίος ήταν γραμμικός και προβλέψιμος, ο κβαντικός κόσμος είναι αστάθμητος και διαρκώς μεταλλασσόμενος. Αρκεί μια διαταραχή στη συμπεριφορά των μεγάλων δυνάμεων για να προκληθεί αλληλουχία μεταβολών στο διεθνές σύστημα.
Ο Σαρκισιάν κατατάσσει τον Τραμπ στην κατηγορία των κβαντικών προέδρων. Ισως ο Μπλούμπεργκ να αποκαταστήσει τη νευτώνεια ισορροπία στην αμερικανική πολιτική ζωή.
Ο Θάνος Μ. Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ