Δυο ειδήσεις που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» υπογραμμίζουν ένα και μόνο γεγονός: ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας και της οικονομίας της είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Είναι κάτι που υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνοντας την τάση της πολιτικής τάξης, μια τάση που φαίνεται μη αναστρέψιμη ενόψει των εκλογών, να δίνει έμφαση στην παροχολογία και όχι στις μεταρρυθμίσεις – «Μοιράζουν όλοι οι πολιτικοί, ένθεν κακείθεν, χρήματα χωρίς να υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων έθεσαν και δυο έλληνες επιχειρηματίες με τις διηγήσεις τους για όσα απίστευτα και γραφειοκρατικά βίωσαν στην προσπάθειά τους να επενδύσουν – ο ένας μάλιστα έχει εμπειρία και από την Ελλάδα και από την Κύπρο, με τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στις δυο χώρες να εμφανίζεται τεράστια. Αυτό που λένε με λίγα λόγια οι δυο επιχειρηματίες είναι πως το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας δεν είναι αξιόπιστο.

Μπορεί όμως μια χώρα να προσελκύσει έτσι ξένους επενδυτές; Μπορεί η χώρα μας να στείλει μήνυμα σταθερότητας στις αγορές όταν η ίδια της η πολιτική τάξη, αντίθετα από πολλούς πολίτες της, δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος και τα οκτώ χρόνια της κρίσης; Καμία οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει όταν βασιλεύει η αναξιοπιστία. Κι όταν δεν ανακάμπτει η οικονομία, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Δεν συμβαίνει δηλαδή αυτό που γι’ αυτήν τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό πρόταγμα.