Μίνι κραχ για τις τράπεζες στο Χρηματιστήριο. Ποιος φταίει; Η αντιπολίτευση – η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ίσως και η Μαρέβα. Αν τη διαπίστωση δεν την έκανε με θηριώδες πρωτοσέλιδο η κομματική «Αυγή» αλλά κάποιο άλλο φύλλο που πρόσκειται στην κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σενάριο συνωμοσίας. Και συμπρωταγωνιστής θα ήταν ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας. Ολοι οι εχθροί στην πίστα.
Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, αφού για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την εκπόνηση της κομματικής γραμμής επινοήθηκε στο Μαξίμου η ιστορία περί κερδοσκόπων που παίζουν παιχνίδια με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από τη σύσκεψη αυτή, φυσικά, είχε αποκλειστεί ο Στουρνάρας. Πώς θα μπορούσε ο κεντρικός τραπεζίτης να αποδεχτεί το κυβερνητικό σενάριο ότι όλα πάνε πρίμα όταν βλέπει τι επιτόκιο ζητούσαν οι αγορές για να δανείσουν τη συστημική τράπεζα η οποία κατέφυγε σ’ αυτές, όταν ξέρει ότι αδυνατούμε να εκδώσουμε ομόλογα για να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.
Η ουσία είναι ότι η χώρα σέρνεται, ανοιχτή σε ένα ατύχημα ή σε μια διεθνή κρίση όπου θα ήταν η πρώτη σε ντόμινο αρνητικών αντιδράσεων (οσονούπω, άλλωστε, η Ιταλία ανακοινώνει τον προϋπολογισμό της και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα).
Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα πεδίο ερασιτεχνισμών και σε κλίμα παροχολογίας, που μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα – ιδίως αν φανεί διάθεση κυβερνητικών παρεμβάσεων στο τραπεζικό σύστημα. Σε κλίμα όπου το οικονομικό πρόβλημα της χώρας επιχειρείται να ταυτιστεί μόνο με τις συντάξεις κι όπου επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι ο Χαράλαμπος Γκότσης, ο άνθρωπος που στο παρελθόν υποσχόταν ότι θα συνδράμει τις τράπεζες, και μάλιστα τις μη συστημικές. Και που χθες έψαχνε στο Χρηματιστήριο κερδοσκόπους.
Ο πραγματικός αντίκτυπος όλων αυτών; Οι «Financial Times» παρουσίασαν αναλυτικό ρεπορτάζ για το πρόβλημα των συστημικών τραπεζών της χώρας. Πώς το μετέφερε στα ελληνικά το ΑΠΕ; Προτάσσοντας παράγραφο κατά την οποία τα λόγια ανώτερου έλληνα τραπεζίτη, χωρίς εισαγωγικά, παρουσιάζονται ως θέση της εφημερίδας. Κατά το πρακτορείο, «οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι καλά ανακεφαλαιοποιημένες» κ.λπ. Τι ενώνει την «Αυγή» με τους «Financial Times»; Τα συριζαίικα κόλπα ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, όπως το κρατικό πρακτορείο fake news.