Τι μπήκε στο μικροσκόπιο της OLAF
Εχουμε μπλέξει με τα νούμερα (τα πραγματικά, όχι τα άλλα…). Η πηγή μου στη ΜΕΑ (Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία) στις Βρυξέλλες επέμενε και χθες ότι αυτό που διερευνά η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης) δεν είναι μόνο 52 εκατ. που αφορούν τη σίτιση. Το αντικείμενο της έρευνας της Υπηρεσίας αυτής ανέρχεται σε 90 εκατ., επιμένει ο άνθρωπος, με την προσθήκη ότι δεν αφορά όλο τη σίτιση των προσφύγων, αλλά ένα κομμάτι της – αφορά τη στέγασή τους. Και συγκεκριμένα τα υποτυπώδη σπιτάκια που στήθηκαν για να στεγάσουν τους ανθρώπους αυτούς, οι τιμές των οποίων έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια ύψη ώστε ήταν… ορατές έως τις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν το «ζωηρό» ενδιαφέρον της OLAF.
Ενα άλλο στοιχείο που μου ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή μου είναι ότι έχει ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν γραπτώς τους λόγους για τους οποίους σε έναν αριθμό περιπτώσεων που έχουν υποπέσει στην «αντίληψη» της OLAF και είναι ελέγξιμες ως προς τη διαχείριση των κονδυλίων γίνεται επίκληση «έκτακτων αναγκών» προκειμένου να μην προκηρυχθούν κανονικοί διαγωνισμοί…
Επίσης, μου αναφέρθηκε ότι στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν έχουν τεθεί και νομιμοφανείς διαγωνισμοί εξαιτίας ορισμένων όρων που εμπεριέχουν και δημιουργούν την εντύπωση ότι έχουν τεθεί στις προκηρύξεις προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένοι προμηθευτές.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ένα: ότι από τη στιγμή που προχωράει η έρευνα, τίποτε δεν πρόκειται να την ανακόψει…
Μην πουν μετά πως δεν ήξεραν
Η αποπομπή – απόλυση του στρατηγού Ανδρέα Ηλιόπουλου από το πόστο του επόπτη διευθυντή των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, πριν καν παρέμβει ένας εισαγγελέας, όπως εκείνος ζητούσε επιτακτικά, συνιστά τη μεγαλύτερη ίσως απόδειξη ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Αυτό το «σάπιο» λοιπόν, το οποίο αρνείται να δει η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο αρμόδιος υπουργός Βίτσας, στην ουσία δημιουργεί την αίσθηση ότι κλείνουν τα μάτια γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε μπροστά σε μια ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. Αλλά (αυτό είναι και το ερώτημά μου) πώς αργότερα, όταν προχωρήσει η έρευνα για τα όσα συμβαίνουν με την οικονομική διαχείριση του Προσφυγικού, αυτοί, και ο Βίτσας ειδικότερα, θα ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν τίποτε; Αμα σήμερα, κυρ Βίτσα μου, χαρακτηρίζετε με τη μία «ψευδή» όσα αποκάλυψε ο στρατηγός Ηλιόπουλος στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», αύριο πώς θα λέτε «συγχωρήστε με, δεν γνώριζα»; No merci, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που έχει καταπλήξει κάθε αγγλόφωνο που φτάνει στα μέρη μας…
Κρατάει χρόνια αυτό το σίριαλ
Από δω το ‘χουν, από ‘κει το πάνε, διάφοροι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) προσπαθούν με τα χίλια ζόρια να συντηρήσουν την πολυπαιγμένη ιστορία του «κακού» Στουρνάρα που υπονομεύει την αγωνιζόμενη να σώσει τη χώρα κυβέρνηση. Το νέο σίριαλ που παρακολουθήσαμε χθες αφορούσε μια έκτακτη σύσκεψη για το «κραχ» στις τράπεζες που διοργανώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
Αντί λοιπόν να στραφούν όλοι στο πρόβλημα και να προσπαθήσουν να βρουν την καταλληλότερη λύση, έστρεψαν την προσοχή τους στο «γιατί δεν μετείχε ο Στουρνάρας» στη σύσκεψη.
Ηταν σε συνέχεια της… αφωνίας Στουρνάρα, την οποία επισήμαιναν ορισμένοι κεκράχτες στα διάφορα ΦΕΚ που συνδέονται μονοπωλιακά και κατ’ αποκλειστικότητα με τα δυσώδη υπόγεια του Μαξίμου (εξού και η σχετική, απεχθής «ομοιομορφία»).
Εκανα κι εγώ το ρεπορτάζ μου, και τι μου προκύπτει; Οτι δεν υπάρχει καμία άρνηση Στουρνάρα. Απλώς υπάρχει από την πλευρά του τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και αρχών που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Ποτέ κεντρικός τραπεζίτης, που έχει ρόλο επόπτη των τραπεζών, δεν έχει μετάσχει σε κυβερνητική σύσκεψη που να αφορά προβλήματα του τραπεζικού συστήματος. Αυτό ισχύει παντού. Εκτός από εδώ, προφανώς. Στα μυαλά των (συρι)Ζαίων…
Το τηλεφώνημα του μπαρμπ’-Αλέκου
Πληροφορήθηκα δε εγκύρως από τον άνθρωπό μου στο Μαξίμου (είχα καιρό να μιλήσω με αυτή την ψυχή – με αποφεύγει τελευταία, φοβάται ο λιπόψυχος) ότι επί του συγκεκριμένου θέματος υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του μπαρμπ’-Αλέκου Φλαμπουράρη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Ο μπαρμπ’-Αλέκος, που είναι ο νέος κυβερνητικός υπεύθυνος για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και παρέλαβε εσχάτως την αρμοδιότητα αυτή από τον αντιπρόεδρο Δραγασάκη, τηλεφώνησε στον Στουρνάρα για να ζητήσει περαιτέρω ενημέρωση για το «κραχ» των τραπεζών και επιπλέον να τον καλέσει στην κυβερνητική σύσκεψη.
Πάντα κατά τον άνθρωπό μου, ο Στουρνάρας εξήγησε στον μπαρμπ’-Αλέκο πώς έχει το ζήτημα, του ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τράπεζες αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα και του τόνισε ότι λόγοι τάξεως αλλά και τακτικής δεν του επιτρέπουν να μετάσχει στη σύσκεψη.
– Και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; ρώτησα τον άνθρωπό μου στο Μαξίμου. Δεν τους εξήγησε;
– Τους εξήγησε, πώς. Οτι αν μετάσχει ο κεντρικός τραπεζίτης σε μια τέτοια σύσκεψη, όπως και το να κάνει κάποια σχετική δήλωση, το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές είναι ότι όντως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Θα διογκωθεί, του είπε, υπέρμετρα και δεν θα μαζεύεται μετά με τίποτα, ένα σύνηθες χρηματιστηριακό συμβάν, όπως είναι το σορτάρισμα.
– Κι ο μπαρμπ’-Αλέκος τι είπε;
– Τίποτε, τι να πει. Κατάλαβε ότι ο άλλος είχε δίκιο.
Να το πουν και στα υπόγεια του Μαξίμου, συνιστώ. Γιατί δεν το έχουν σε τίποτε να τον βαφτίσουν πάλι υπονομευτή τον Στουρνάρα…
Το μεγάλο σορτάρισμα
Πληροφορήθηκα ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε, λέει, εξονυχιστικό έλεγχο για το «μεγάλο σορτάρισμα» που έγινε προχθές Τετάρτη στο Χρηματιστήριο και οδήγησε στον αφανισμό 1,8 δισ. από την αξία των τραπεζικών μετοχών. Θέλω να ελπίζω ότι μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι… εξονυχιστικές έρευνες, θα δοθεί στη δημοσιότητα το αποτέλεσμά τους, χωρίς δε να αποκρυβεί τίποτε. Με τον τρόπο αυτόν πιστεύω ότι θα καταλάβουν όλοι, και ο τελευταίος άσχετος, το πόσο… επιτυχημένο ήταν το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ειδικά το σκέλος εκείνο που αφορούσε τις επαφές του με «κορυφαίους», όπως τους χαρακτήριζαν, τραπεζίτες, τα κυβερνητικά φερέφωνα.
Κι αυτό γιατί – προσέξτε με, παρακαλώ, εδώ – το «μεγάλο σορτάρισμα» στις τραπεζικές μετοχές το έκαναν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ακόλουθοι επενδυτικοί οίκοι: Bank of America, Merrill Lynch, Morgan Stanley, JΡ Morgan κ.λπ.
Οπως πολύ σωστά ενδέχεται να υποθέσει κανείς, με εκπροσώπους αυτών ακριβώς των επενδυτικών ομίλων είχε συναντηθεί ο Πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη προ δεκαημέρου και η συνάντηση αυτή είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο ως ιδιαίτερα επιτυχημένη – τρομάρα του… – καθώς όλοι αυτοί είχαν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα πλέον είναι ιδανικός τόπος για επενδύσεις.
Μάλιστα, αργότερα είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, ως «ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος», ότι «είναι σημαντικό να διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα, τα δημοσιονομικά επιτεύγματά της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική προδιάθεση, ένα θετικό κλίμα, για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα».
Πρόεδρε, άσ’ το καλύτερα. Αλλη μια τέτοια συνάντηση και δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στο τραπεζικό σύστημα…