Για μια κυβέρνηση που, μετά τον Ιούλιο του 2015, έγινε delivery boy σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης (Παραπολιτικά FM), ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έπαιξε επικοινωνιακά το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» για να δείξει πως το κλίμα έχει αλλάξει. Το έκανε, ωστόσο, χωρίς να ασχοληθεί «με τα σημαντικά θέματα που πρέπει να μας απασχολούν αν θέλουμε να έχουμε θωρακισμένη την ελληνική οικονομία».
Για τον Βενιζέλο, η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς «υπάρχουν εκκρεμότητες» – «πρέπει να γίνουν πολύ πιο γενναίες, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια, σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη μη εξυπηρετούμενη έκθεση». Τόνισε, δε, πως η κυβέρνηση δείχνει πως είναι «έτοιμη να κάνει ξανά πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, παρότι αυτό αποκλείεται θεσμικά πλέον για τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες». Από τη στιγμή, όμως, που η ίδια «διαμόρφωσε με τους εταίρους το αντιαναπτυξιακό πλαίσιο της υπερφορολόγησης, των υπερπλεονασμάτων και της αναδιανομής μετά στην πραγματικότητα της μιζέριας», είναι λογικό να υπάρχει αντίδραση – ειδικά όταν «στέλνει συνεχώς το μήνυμα ότι μπορεί να στραφεί πάλι στον δήθεν ριζοσπαστικό αριστερό εθνικολαϊκιστικό λόγο για να φύγει από το πλαίσιο».
Το Σκοπιανό. Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Βενιζέλος τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας προσωπικά ως Πρωθυπουργός, αν ήθελε, μπορούσε να διαμορφώσει μία πραγματική, στέρεη εθνική συναίνεση». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς η αντιπολίτευση ήταν στο σκοτάδι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Για το τι μέλλει γενέσθαι στο Σκοπιανό επισήμανε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να περιμένει αν θα γίνουν δεκτές οι συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ, χάνοντας «πολύτιμο εθνικό χρόνο». Η αποχή στο δημοψήφισμα, όμως, έδειξε, καταρχήν, πως «η μισή τουλάχιστον κοινωνία και παραπάνω είναι αδιάφορη για το περιβόητο momentum».