Τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση αναζητώντας στο και πέντε  μέτρα για να θωρακίσουν την αγορά από φαινόμενα σαν αυτά που την περασμένη Τετάρτη βύθισαν το ελληνικό χρηματιστήριο και μαζί του τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν από την αρχή να αποδώσουν τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές και δεν χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έλεγχος των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης. Δήλωσε μάλιστα ότι «υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση».

Ωστόσο η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος αλλά και τις αιτίες του προβλήματος. Η σημαντική πτώση των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο σχεδόν 2,8 δισ. ευρώ της χρηματιστηριακής τους  αξίας, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά αλλά και ότι δεν έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις ελληνικές τράπεζες και οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές χρήματος, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές φιλόδοξες εξαγγελίες για τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας, προβληματίζουν το επενδυτικό κοινό. Ταυτόχρονα αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των χειρισμών που επιχειρεί η κυβέρνηση γεννά και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις τράπεζες σε πρόσωπα που δεν έχουν  ανάλογη εμπειρία. Η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία μέχρι πρόσφατα είχε ο Γιάννης Δραγασάκης, πέρασε στον Αλέκο Φλαμπουράρη, ενώ ο ρόλος και τα αντανακλαστικά που επιδεικνύει  η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε φαινόμενα όπως αυτό της Folli Follie και των μαζικών ρευστοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών δημιουργούν προβληματισμό.

ΑΛΜΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ. Η ηρεμία στο Χρηματιστήριο χθες επανήλθε με τον Γενικό Δείκτη να κινείται έντονα ανοδικά  και τον τραπεζικό δείκτη να κάνει άλμα 8,31% μετά το ξεπούλημα της Τετάρτης. Αυτό δεν σημαίνει πως ο συναγερμός για την κυβέρνηση έληξε. Αναζητείται εναγωνίως λύση για τη θωράκιση της αγοράς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) μέσω του οποίου οι τράπεζες θα απαλλαγούν από ένα μέρος των κακών δανείων,  αφαιρώντας τα ταυτόχρονα από τους ισολογισμούς τους. Για τα δάνεια αυτά εξετάζεται να εκδοθούν ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις, τα οποία θα είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά. Το σχέδιο έχει επεξεργαστεί σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, παρότι η υλοποίησή του θεωρείται δύσκολο εγχείρημα από τραπεζικές πηγές, αναφέρεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως ένα «μικρό κομμάτι» των συνολικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Στο θέμα των παράλληλων κινήσεων θεσμικής θωράκισης του Χρηματιστηρίου, χθες στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο,  με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση και  του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, στην οποία συζητήθηκαν  πιθανές νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ. Οι έντονες αναταράξεις στο Χρηματιστήριο και η ανησυχία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όπως αποτυπώνεται σε εκθέσεις ξένων οίκων έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου τα capital controls φέρονταν από κυβερνητικές πηγές να μετρούν τους τελευταίους μήνες ζωής, ενώ από την 1η Οκτωβρίου εφαρμόστηκε άρση όλων των περιορισμών στις αναλήψεις καταθέσεων εσωτερικού. Σχολιάζοντας την άρση των capital controls (εσωτερικού), η Moody’s χαρακτηρίζει πιστωτικά θετικό το γεγονός, σημειώνει ωστόσο ότι «πιθανή παρατεταμένη πολιτική αστάθεια συνδυασμένη με τα χαλαρότερα capital controls μπορεί να σηματοδοτήσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ολοκληρώθηκε η πώληση του 99,83% της South African Bank of Athens, θυγατρικής της ETE στη Νότια Αφρική, στην GroCapital Holdings Limited, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθωσης που υλοποιείται από την τράπεζα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής η Εθνική Τράπεζα αυξάνει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) του πρώτου εξαμήνου 2018 κατά 7 μονάδες βάσης.