Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε χθες κατηγορηματικά τις, μάλλον προοριζόμενες να απορριφθούν, προτάσεις του VMRO-DPMNE για διάλογο με την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι ώς τις 10 Οκτωβρίου θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο σχετικά με τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου (υπό την τωρινή του σύνθεση) να δώσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών η οποία απαιτείται για να υιοθετηθούν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά, οι εκλογές είναι μονόδρομος. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τρεις όρους μετά και από τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων (συγκεκριμένα, της Εκτελεστικής Επιτροπής). Πρώτον, τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης με θητεία 100 ημερών (βασιζόμενης στο μοντέλο το οποίο προβλέπει η συμφωνία του Πρζνο που προέκυψε λόγω της πολιτικής κρίσης στην πΓΔΜ). Δεύτερον, τον διορισμό ενός νέου δημοσίου εισαγγελέα. Τρίτον, τη σύσταση επιτροπής από το Κοινοβούλιο για να διερευνηθούν περιπτώσεις νοθείας στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Το δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε λέγοντας ότι είναι αστείο να συζητούνται τέτοια ζητήματα όταν, π.χ., η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία επέβλεψε το δημοψήφισμα, έχει επικεφαλής πρόσωπο που προέρχεται από το VMRO-DPMNE. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο 30 από τους συνολικά 48 βουλευτές του δεξιού σχηματισμού υποστήριξαν το αίτημα για σύσταση επιτροπής προς διερεύνηση υποθέσεων νοθείας. Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι, ο Ζάεφ έκλεισε μάλλον οριστικά την πόρτα: «Δεν έχω να συζητήσω τίποτα μαζί του».
Την ίδια στιγμή και όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Μόσχα εξακολουθεί να επεμβαίνει και αυτή, με τον δικό της τρόπο, στις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες ότι οι δυτικές χώρες έχουν στόχο να σύρουν τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ «με κάθε κόστος». Χαρακτήρισε «οφθαλμοφανή» την ανάμειξη των χωρών αυτών στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι πολιτικοί των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κάλεσαν ανοιχτά τους πολίτες της “Μακεδονίας” να ψηφίσουν υπέρ (της αλλαγής του ονόματος), το οποίο, πιστεύουμε, είναι μια πλήρως μη αποδεκτή πρακτική, όλο αυτό κατέληξε σε αποτυχία. Ωστόσο, καλωσόρισαν το αποτέλεσμα με μεγάλη ευκολία. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε στα Σκόπια ένταξη στη Συμμαχία ακόμα και τον Ιανουάριο του 2019, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι τα Κοινοβούλια στη “Μακεδονία” και στην Ελλάδα θα περάσουν τις απαιτούμενες αποφάσεις».
ΕΚΠΛΗΞΗ. Παράλληλα, η Ζαχάροβα εξέφρασε την έκπληξή της για τα συμπεράσματα των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Η μεγάλη προπαγανδιστική εκστρατεία της Δύσης παρουσιάζεται με θετικό τρόπο. Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία καλούσε τους “Μακεδόνες” να ψηφίσουν; Αυτό θα είχε αμέσως γίνει κατανοητό ως ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.