Το ΦΕΚ έχει ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου. Η πληροφορία είχε κυκλοφορήσει λίγο πριν. Η εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος έχει περάσει εδώ και μερικές μέρες στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Οι αρμοδιότητες ανήκαν ώς εκείνη την ημέρα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη. Η μεταβίβαση προκάλεσε τις δικές της αντιδράσεις και εντός κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με μια ανάγνωση αντικατοπτρίζει ένα ιδιότυπο power game. Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στην αγορά αφού ο Δραγασάκης ανήκει σε εκείνες τις θεσμικές λιγοστές παρουσίες της κυβέρνησης που έχει «χημεία» με τις τράπεζες.
Το παρασκήνιο βέβαια είναι πιο περίπλοκο. Κατ’ αρχάς λέγοντας για τράπεζες – πολιτικά – μιλάμε για δύο βασικά πράγματα: Τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυτές – κάτι που επαφίεται και στο υπουργείο Οικονομικών. Και τα λεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει την επιστασία το υπουργείο Οικονομίας.
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ. Ο Δραγασάκης που είχε την εποπτεία ζήτησε μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό να του αφαιρεθούν μερικές ευθύνες. Ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, που υπήρξε συνεργάτης του και έχουν άριστη σχέση, πήρε τις επενδύσεις και οι τράπεζες πέρασαν στον Φλαμπουράρη – και με την έγκριση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Aς θυμίσουμε εδώ πως ο Δραγασάκης έχει πάρει εσχάτως τις διπλές αρμοδιότητες, αφού εκτός της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης έχει και το χαρτοφυλάκιο του απερχόμενου Δημήτρη Παπαδημητρίου και με την προσθήκη ενός μόνον υφυπουργού, του Στάθη Γιαννακίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δραγασάκης είχε πάντα τις επαφές με τις τράπεζες και ταυτόχρονα την πολιτική βαρύτητα που του αναγνώριζε και ο κόσμος της αγοράς. Η τωρινή μεταβολή δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες, λένε κυβερνητικές πηγές. Επιβεβαιώνεται αυτό αφού κατά την τρέχουσα τραπεζιτική κρίση, ο πρώτος που έσπευσε να τοποθετηθεί ήταν πάλι ο Δραγασάκης. Για την ακρίβεια φαίνεται πως ο Φλαμπουράρης θα κάνει κάποιες επαφές, χωρίς όμως να παίρνει συνολικά τον ρόλο αυτόν, σε μια γραμμή ενός ιδιότυπου λόμπινγκ που ο ίδιος έχει αναλάβει από την πρώτη μέρα, και με μπόλικους επικριτές ενδοκυβερνητικά.
Η ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ. «Είναι μια εσωτερική αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων, δεν έχει τη διάσταση που ορισμένοι δίνουν με κάποια φαντασία θα έλεγα μεγάλη. Αλλωστε εδώ είμαστε και θα συζητάμε και για τράπεζες και για ανάπτυξη και για άλλα θέματα. Και εννοείται ο Πρωθυπουργός όποτε κρίνει σκόπιμο θα είμαι στη διάθεσή του, όπως πάντα σε ό,τι θέμα προκύψει», δήλωσε χθες ο Δραγασάκης (Στο Κόκκινο) προσθέτοντας με έμφαση πως την «πραγματική εποπτεία την έχουν το υπουργείο Οικονομικών, ο Τσακαλώτος δηλαδή σήμερα και το υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο βρίσκομαι εγώ». Αξίζει να σημειωθεί πως στην προχθεσινή σύσκεψη με θέμα τις τράπεζες στο Μαξίμου δοκιμάσθηκε η νέα σύνθεση: Τσίπρας, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος και Τσακαλώτος. Εδώ ο Γιάννης Στουρνάρας δεν ήταν. Αυτό δεν οφείλεται στην εκρηκτική σχέση που έχει με την κυβέρνηση, όπως θα εικάσει κάποιος, αλλά – όπως αναφέρεται αρμοδίως – και στο λάθος μήνυμα που θα εξέπεμπε να πάει ο κεντρικός τραπεζίτης σε σύσκεψη με θέμα τις τράπεζες εν ώρα κρίσης.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον και η χθεσινή παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τη Βουλή. Ο ίδιος δήλωσε «μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν, δεν είναι σωστό και δεν είναι αλήθεια». Αναφέρθηκε δε, στα «τέσσερα θετικά πράγματα» που συνιστούν αυτή τη θέση: ότι οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη την επείγουσα παροχή ρευστότητας από τον ELA, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα προέβλεψε ότι θα το έχουν κατορθώσει και οι άλλες δύο. Για τους γνώστες του παρασκηνίου ήταν και μια παράλληλη υπενθύμιση για το ποιος έχει την πραγματική – προσέξτε την λέξη – εποπτεία ενδοκυβερνητικά και μπορεί να παρεμβαίνει με αφορμή αυτή.