Το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου του 2005 το ιταλικό ποδόσφαιρο γιόρταζε μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του. Οι τέσσερις εκπρόσωποί του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η Μίλαν, η Ιντερ, η Γιουβέντους και η Ουντινέζε σάρωσαν τους αντιπάλους τους για την πέμπτη αγωνιστική. Ηταν οι ίδιοι αντίπαλοι που είχαν νικήσει και στην πρώτη αγωνιστική – ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός που βρισκόταν στον ίδιο όμιλο με την Ουντινέζε.

Πέρασαν δώδεκα χρόνια από εκείνο το διήμερο για να γιορτάσει αντίστοιχη επιτυχία το Calcio.

Γιουβέντους, Ιντερ, Ρόμα και Νάπολι πέτυχαν σημαντικές νίκες στη δεύτερη αγωνιστική της τρέχουσας διοργάνωσης με τις δύο πρώτες να έχουν βάλει γερά θεμέλια πρόκρισης και τις υπόλοιπες να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη συμμετοχή τους στη φάση των 16.

Το 2005 η Νάπολι αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία λόγω του υποβιβασμού της για χρέη. Την Τετάρτη το βράδυ οι Παρτενοπέι πέτυχαν τη σημαντικότερη νίκη των ιταλικών ομάδων επί της περσινής φιναλίστ Λίβερπουλ. Μια επιτυχία με πολλαπλά οφέλη σε διάφορα επίπεδα της ναπολιτάνικης ιεραρχίας.

Η νίκη βοήθησε τον πολύπειρο προπονητή τους Κάρλο Αντσελότι να φρεσκάρει την εικόνα του, που τόσο άγαρμπα τσαλάκωσαν ο Ούλι Χένες και οι παίκτες της Μπάγερν κατά την παραμονή του στο Μόναχο.

Ο Καρλέτο αναστήλωσε τη φήμη του απέναντι στην ομάδα από την οποία υπέστη ως προπονητής της Μίλαν μια από τις πιο δραματικές ήττες στην ιστορία των τελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2005 στην Κωνσταντινούπολη. Είχε φροντίσει βεβαίως να ξεπληρώσει το χρέος δύο χρόνια μετά, οδηγώντας στην Αθήνα τους Ροσονέρι στην κατάκτηση της έβδομης κούπας τους με νίκη επί των Κόκκινων.

«Τα πράγματα αλλάζουν»

Η επιτυχία της Νάπολι έδωσε επίσης την ευκαιρία στον αιρετικό πρόεδρό της Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να περάσει στην αντεπίθεση μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι οπαδοί εναντίον του γιατί άφησε τον Μαουρίτσιο Σάρι να πάει στην Τσέλσι.

«Μια σπουδαία νίκη εναντίον ενός σπουδαίου αντιπάλου. Ο Αντσελότι είναι αντάξιος της φήμης του», έγραψε στο Twitter και αυτοχειροκροτήθηκε για την επιλογή του.

«Είμαι ευχαριστημένος που όλες οι ιταλικές ομάδες πήγαν καλά. Τα πράγματα αλλάζουν στην ευρωπαϊκή ιεραρχία και αυτό είναι καλό για το ποδόσφαιρό μας», ήταν η παρατήρηση του Κάρλο Αντσελότι για τη γενικότερη εικόνα του ιταλικού ποδοσφαίρου. Οσον αφορά τη δυναμική της ομάδας του: «Αυτή η νίκη μπορεί να μας δώσει πολλή δύναμη. Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι και κάναμε ξεκάθαρο πως η Νάπολι θα παλέψει για να προκριθεί στη φάση των νοκάουτ αγώνων».