Μήνυμα ισχυρού συμβολισμού έστειλε χθες από την Ιερουσαλήμ η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια περίοδο που ο εθνικισμός και η ακροδεξιά βία σηκώνουν ξανά κεφάλι στη Γερμανία. Κλίνοντας την κεφαλή, η γερμανίδα καγκελάριος απέτισε φόρο τιμής στα έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξολοθρεύθηκαν από τους ναζί, σημειώνοντας πως η Γερμανία «έχει μια αέναη ευθύνη να θυμάται αυτά τα εγκλήματα και να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, το μίσος και τη βία». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήρε τη συνεπή της στάση εναντίον του αντισημιτισμού. Στο ζήτημα του Ιράν, ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν έκρυψαν τις διαφορές τους – παρ’ όλη την προσπάθεια που έκαναν να προκρίνουν τα σημεία στα οποία συγκλίνουν.
Η γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιούσε από το απόγευμα της Τετάρτης 24ωρη επίσκεψη στο Ισραήλ, συνοδευόμενη από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο των ετήσιων διυπουργικών συναντήσεων που θεσμοθέτησαν οι δύο χώρες πριν από μια δεκαετία – αν και αυτές είχαν ανασταλεί πέρυσι, εξαιτίας των ενστάσεων του Βερολίνου για τον συνεχιζόμενο ισραηλινό εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη. Επειτα από το δείπνο που της παρέθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης, η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε χθες το πρωί το Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου και κατέθεσε στεφάνι σε μια πέτρινη πλάκα που περιέχει στάχτες θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου. «Πριν από σχεδόν 80 χρόνια, τη νύχτα του πογκρόμ της 9ης Νοεμβρίου», δήλωσε αναφερόμενη στη Νύχτα των Κρυστάλλων, «οι Εβραίοι στη Γερμανία αντιμετώπισαν αδιανόητο μίσος και βία. Ακολούθησαν πρωτοφανή εγκλήματα εναντίον του πολιτισμού με τη μορφή της Σοά» πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις ιστορικές ευθύνες της Γερμανίας.
Λίγο αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η Μέρκελ τόνισε πως το Βερολίνο συμφωνεί απόλυτα με το Ισραήλ ότι «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εκείνο στο οποίο δεν συμφωνούμε πάντα», πρόσθεσε, «είναι ο τρόπος να το καταφέρουμε». Μήλον της Εριδος είναι φυσικά η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: η γερμανίδα καγκελάριος, όπως και η Ευρώπη συνολικά, την υπερασπίζεται, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις ατέλειές της. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έδωσε μάχη για την ακύρωσή της και δεν παύει να επικροτεί την απόφαση της κυβέρνηση Τραμπ να αποσυρθεί από αυτήν. Μόλις πρόσφατα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για επιχείρηση κατευνασμού του Ιράν, κάνοντας έμμεση πλην σαφή σύγκριση με τη στάση της Ευρώπης την περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία.
Η Ανγκελα Μέρκελ φρόντισε πάντως να υπογραμμίσει επανειλημμένως την πραγματικότητα του «κινδύνου» που εκπροσωπεί για το Ισραήλ η ιρανική παρουσία στη Συρία, και την ανάγκη να μειωθεί η επιρροή αυτή «όσο το δυνατόν εγγύτερα στο μηδέν». Οσο για το παλαιστινιακό ζήτημα, η Μέρκελ απλώς επανέλαβε την προσήλωσή της στη λύση των δύο κρατών και εξέφρασε, χωρίς να επεκταθεί, την ανησυχία της για τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Με την καγκελάριο στο πλευρό του, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων γύρω από τη Γάζα, λόγω των συνεχιζόμενων από τον Μάρτιο παλαιστινιακών διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων, απειλώντας τη Χαμάς με μια «πολύ σκληρή» απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων.