Ολοκληρώθηκε η απόρρητη έκθεση του FBI που συντάχθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση του υποψηφίου που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η έκθεση δόθηκε χθες το πρωί στην ειδική επιτροπή της Γερουσίας που ασχολείται με το θέμα και έτσι όλα δείχνουν πως η αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία στο νομοθετικό αυτό σώμα για την επικύρωση του διορισμού του Κάβανο γίνεται σήμερα κανονικά. Οταν ολοκληρωθεί, ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιηθεί η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Γερουσίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εκτακτα μέτρα ελήφθησαν προκειμένου να μη διαρρεύσει το περιεχόμενο της έκθεσης. Τα αντίγραφα για τα 100 μέλη της Γερουσίας τοποθετήθηκαν σε μια ασφαλή αίθουσα στο υπόγειο του Καπιτωλίου. Οι γερουσιαστές που την είδαν είχαν διαφορετικές απόψεις. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, ο οποίος ήταν από εκείνους που ζήτησαν την έρευνα πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του Κάβανο», ενώ η επίσης Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς χαρακτήρισε την έρευνα που έγινε από το FBI «ικανοποιητική». Επειτα από τις δηλώσεις αυτές των δύο γερουσιαστών που είχαν εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις στη στάση τους σχετικά με τον διορισμό του Κάβανο, στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεωρούν δεδομένη την επικύρωσή του από την ειδική επιτροπή.

Ωστόσο η Δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δήλωσε πως το πόρισμα «ήταν αποτέλεσμα ημιτελούς έρευνας. Το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι της έκθεσης είναι όσα δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν», προσθέτοντας ότι η γυναίκα που κατηγόρησε τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση, η Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, και αρκετοί άλλοι μάρτυρες δεν ερωτήθηκαν από τους ερευνητές του FBI.

Μέσω των δικηγόρων της, η Φορντ προσφέρθηκε να καταθέσει στο FBI καθώς και να παραχωρήσει τις σημειώσεις και πληροφορίες σχετικά με το τεστ πολυγράφου, το οποίο και απαίτησε από εκείνη ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανός Τσακ Γκράσλεϊ. Για την παραχώρηση του υλικού αυτού στο FBI, η Φορντ έθεσε ως προϋπόθεση την κατάθεσή της στην αναφερόμενη ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών. Εκτός από τη Φορντ που κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Κάβανο, και μια άλλη γυναίκα, η Ντέμπορα Ραμίρεζ, κατήγγειλε πως ο Κάβανο εμφανίστηκε γυμνός μπροστά της στη διάρκεια ενός πάρτι στο Πανεπιστήμιο Γέιλ ενώ ήταν μεθυσμένος, τρεις δεκαετίες πριν.

Οι Ρεπουμπλικανοί βιάζονται να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης, μια και η νέα δικαστική περίοδος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και η θέση για την οποία προορίζεται ο Κάβανο παραμένει κενή.