«Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε για το έργο μας. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η OLAF έχει ξεκινήσει έρευνα για εικαζόμενες παρατυπίες που αφορούν την παροχή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σίτιση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Κι αυτό το έπραξε αφού αξιολόγησε πληροφορίες, τις οποίες υπέβαλε στην OLAF η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) το 2017. Ωστόσο, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω σχόλια σε αυτή τη φάση. Κι αυτό για να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα των συνεχιζόμενων και πιθανών επακόλουθων ερευνών, των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αλλά και των διαδικαστικών δικαιωμάτων», δηλώνει το Γραφείο Επικοινωνίας της OLAF απαντώντας σε ερωτήσεις των «ΝΕΩΝ» σχετικά με τον έλεγχο για τα κοινοτικά κονδύλια.
Διαβάστε Επίσης
Έντυπη Έκδοση - Ελλάδα
«Εχουμε ξεκινήσει έρευνα για την Ελλάδα»
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης επιβεβαιώνει το ξεσκόνισμα των στοιχείων για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων της ΕΕ
Τη διεξαγωγή μεγάλης έρευνας για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν το Προσφυγικό στην Ελλάδα επιβεβαιώνει στα «ΝΕΑ» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Η OLAF, πάντως, φαίνεται πως έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει το… ξεσκόνισμα όλων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να καταλήξει στο αν οι πληροφορίες – καταγγελίες που έχει στα χέρια της είναι βάσιμες. Το επόμενο στάδιο – και για τους γνωρίζοντες δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό – είναι, εάν επιβεβαιωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών, να ζητηθούν συγκεκριμένα στοιχεία από την ελληνική πολιτεία και τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, τα οποία και είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν. Δεν αποκλείεται, πάντως, να δούμε το επόμενο διάστημα ακόμη και κλιμάκια του ευρωπαϊκού… ΣΔΟΕ να φτάνουν στην Αθήνα, προκειμένου να κάνουν φύλλο και φτερό συμβάσεις, στοιχεία και έγγραφα που σχετίζονται με τις καταγγελλόμενες πληροφορίες. Η έρευνα της OLAF είναι πολύ πιθανό να… πυροδοτήθηκε από καταγγελία για χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων, που φτάνουν – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – ακόμη και τα 90 εκατομμύρια ευρώ για έργο του υπουργείου Αμυνας που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 και αφορά τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος New Europe, όλα ξεκίνησαν ύστερα από παραπομπή που έκανε η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG Home) Κομισιόν στην OLAF, λαμβάνοντας υπόψη της ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο του 2017 και έκαναν λόγο για παράνομα κέρδη από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αλλωστε, η παραπομπή των πληροφοριών από τη DG Home προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ήταν… μονόδρομος, καθώς η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν είναι υπεύθυνη για να ερευνά καταγγελίες, αλλά για να προβαίνει σε ελέγχους για το αν τα έργα που χρηματοδοτούνται, εκτελούνται βάσει των αρχικών σχεδιασμών.
Στο μικροσκόπιο 13 πληροφορίες
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας, το 2017 η OLAF έλαβε συνολικά 13 πληροφορίες – οι δύο αφορούσαν τον δημόσιο τομέα και οι 11 τον ιδιωτικό -, για ζητήματα που δεν διευκρινίζονται, και οι οποίες μπήκαν στο μικροσκόπιό της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρέπει να ξεκινήσει αντίστοιχη έρευνα. Μάλιστα, η OLAF στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2017, πραγματοποίησε περισσότερες από 1.800 έρευνες στα κράτη – μέλη και εξέδωσε πάνω από 2.300 συστάσεις για δικαστικές, οικονομικές, πειθαρχικές και διοικητικές ενέργειες που πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών – μελών και της ΕΕ. Οπως, δε, χαρακτηριστικά αναφέρεται στην περιγραφή του έργου της, αποτέλεσμα των ερευνών της είναι τα ποσά που δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα, σταδιακά να επιστρέψουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ και οι παραβάτες, που αντιμετώπιζαν ποινική δίωξη, να οδηγηθούν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μόνο πέρυσι, η OLAF ολοκλήρωσε 197 έρευνες, εκδίδοντας συνολικά 309 συστάσεις προς τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές Αρχές.