Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει από καιρό. Χρόνια. Ομως χρειαζόταν η κατάθεση στη Γερουσία του δικαστή Μπρετ Κάβανο, του συντηρητικού υποψηφίου που επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ για μια ισόβια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ταρακουνήσει την Ελίζαμπεθ Γουόρεν. «Πλέον, θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία το 2020», δήλωσε η 69χρονη Δημοκρατική γερουσιαστής της Μασαχουσέτης. Και πρόσθεσε με τον συνήθη ευθύ τρόπο της, που την έχει κάνει σημείο αναφοράς στην αμερικανική πολιτική σήμερα: «Ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τη χώρα στη λάθος κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Και ανησυχώ πολύ για τη ζημιά που κάνει ο Τραμπ στη δημοκρατία μας». Είναι όμως και ρεαλίστρια. Αναγνωρίζει ότι η ζημιά είχε ξεκινήσει πολύ πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ. Γι’ αυτό το σκέφτεται πλέον σοβαρά. Για πολλούς η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, με ινδιάνικη καταγωγή που κάποιοι αμφισβητούν, είναι η μεγαλύτερη ελπίδα των Δημοκρατικών για να κερδίσουν την προεδρία.
Η Ελίζαμπεθ Χέρινγκ γεννήθηκε το 1949 στην Οκλαχόμα Σίτι και ήταν η μικρότερη από τέσσερα παιδιά. Στην οικογένεια κυκλοφορεί μια ιστορία για ινδιάνους προγόνους, χωρίς να έχει αποδειχθεί. Σε μια πολιτική διαφήμιση του 2012, όταν ήταν υποψήφια για τη Γερουσία, η Γουόρεν τόνισε ότι η έλλειψη στοιχείων δεν ήταν ασυνήθιστη: «Ως παιδί δεν ρώτησα ποτέ τη μητέρα μου για έγγραφα και αποδείξεις όταν μου μιλούσε για την ινδιάνικη κληρονομιά μας. Ποιο παιδί θα ρωτούσε; Ομως ήξερα ότι στην οικογένεια του πατέρα μου δεν άρεσε ότι η μητέρα μου ήταν εν μέρει Τσερόκι και εν μέρει Ντέλαγουερ. Ετσι οι γονείς μου αναγκάστηκαν να κλεφτούν».
Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, τα παράτησε για να παντρευτεί τον πρώτο της άνδρα, Τζιμ Γουόρεν, στα 19 της. Ξαναγράφτηκε στη σχολή, απέκτησε το πρώτο παιδί και το δεύτερο ήρθε αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική. Σπούδασε στο Χιούστον και μετά στο Νιου Τζέρσεϊ, ακολουθώντας την καριέρα του Τζιμ Γουόρεν.
Ασκησε τη δικηγορία μόνο για λίγο. Στα 30 της πήρε διαζύγιο. Εμεινε μόνη με δύο παιδιά, ενώ ήταν καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Η συνάντηση με τον δεύτερο σύζυγό της, τον καθηγητή Νομικής του Χάρβαρντ, Μπρους Μαν, την έφερε στη Μασαχουσέτη. Στην 35η επέτειο του γάμου τους, το 2015, μόλις δύο εβδομάδες αφότου η ισότητα στον γάμο πέρασε από το Ανώτατο Δικαστήριο, συνόψισε τη σχέση τους με μια ανάρτηση στο Instagram: «Οταν του έκανα πρόταση γάμου, είπε ναι… Θα γιορτάζω το ότι ζω στην Αμερική όπου ο καθένας μπορεί να παντρευτεί τον δικό του Μπρους – τον καλύτερο φίλο του, τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του και τον έρωτα της ζωής του».
Επειτα από μια μακρά και επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα η Γουόρεν ασχολήθηκε με την πολιτική. Ως καθηγήτρια στη Νομική του Χάρβαρντ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υποστήριξη της αμερικανικής μεσαίας τάξης. Το γνώριζε καλά, αφού μεγάλωσε σε μια οικογένεια που «τα έβγαζε πέρα με το ζόρι», όπως έχει περιγράψει. Ολα αυτά την έκαναν προφανή επιλογή για τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ξεκίνησε την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση του 2008. Ως διορισμένη βοηθός του προέδρου και ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, η Γουόρεν εργάστηκε για να εξασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών από τις τράπεζες. Η επιτυχία της στην πρώτη κυβέρνηση Ομπάμα την οδήγησε να διεκδικήσει για πρώτη φορά την έδρα της Γερουσίας στη Μασαχουσέτη. Την κέρδισε το φθινόπωρο του 2012.
Η εμπειρία και η αποτελεσματικότητά της δίπλα στον Ομπάμα, μαζί με την ευφυΐα και τη συμπαθητική προσωπικότητά της, την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Το ίδιο και η σταθερή αφοσίωσή της στο να υποστηρίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους σε πολιτείες – προπύργια των Ρεπουμπλικανών. Είναι γνωστή για το ότι είναι πάντα εκεί, αγωνίζεται ακόμα και σε χαμένες από χέρι εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2016 πολλοί πίστευαν ότι έπρεπε να διεκδικήσει την προεδρία. Δεν το έκανε. Περίμενε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 για να στηρίξει επισήμως τη Χίλαρι Κλίντον. Εβαλε όμως όρους: ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί να διορίσει η Κλίντον τους φίλους της από την Γουόλ Στριτ σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Ισως αυτή η ένταση μεταξύ τους ήταν ο λόγος που η Κλίντον δεν την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο, όπως περίμεναν πολλοί.
Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν δεν άργησε να δείξει δημόσια την αντίθεσή της στον Τραμπ. Τον Μάρτιο του 2016 έγραψε στο Facebook: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποτυχημένος. Σκεφτείτε όλες τις αποτυχημένες επιχειρήσεις του, δείτε πώς κοροϊδεύει τους εργαζόμενούς του, πώς χρησιμοποιεί στρατηγικά τους νόμους για την πτώχευση ώστε να μην πληρώνει τα χρέη του». Ο Τραμπ αντέδρασε με τη συνήθη εφηβική οργή πασπαλισμένη με ρατσισμό: Αρχισε να την αποκαλεί «Ποκαχόντας».
Παρακολούθησε την ορκωμοσία του όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο, όμως την επομένη έκανε μια παθιασμένη ομιλία στην Πορεία των Γυναικών στην Βοστώνη: «Χθες ορκίστηκε πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή η εικόνα κατέστρεψε τα μάτια μου για πάντα». Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ! Δεν θα μείνουμε σιωπηλές. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια! Θα παλέψουμε για όσα πιστεύουμε!». Και τώρα, φαίνεται να σκέφτεται άλλο ένα βήμα στην πάλη αυτή. Να διεκδικήσει την προεδρία από τον Ντόναλντ Τραμπ.