Το μοντέλο της έρευνας που ακολουθήθηκε για τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή της Μάνδρας και έφερε αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας, καθώς και υπεύθυνους εμπλεκόμενων υπηρεσιών, θα ακολουθηθεί – όπως όλα δείχνουν – και στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας.

Η διατάραξη της δικονομικής ισορροπίας, την ώρα μάλιστα που η μεγάλη έρευνα υπό τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο, έφτανε στο πλέον κομβικό της σημείο, είχε ως αποτέλεσμα να… φρενάρει για λίγο η διαδικασία. Ωστόσο, τώρα που η φουρτούνα πέρασε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ξεκαθάρισε το τοπίο αναφέροντας με γραπτές της παραγγελίες ότι δεν απαιτείται να περιμένει ο εισαγγελέας την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας από τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και πως ο Ηλίας  Ζαγοραίος μπορεί να ενεργήσει κατά την κρίση του, η έρευνα ξαναμπήκε σε ορθόδρομη δικονομική τροχιά.

ΚΛΗΣΕΙΣ. Οπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, μετά τον σάλο που προκλήθηκε, που είχε αντίκτυπο και σε πολιτικό επίπεδο, η κλεψύδρα για την απόδοση ποινικών ευθυνών δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα της απόδοσης ποινικών ευθυνών για τη φονική φωτιά στο Μάτι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ζήτημα ημερών πλέον να λάβουν κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όλα όσα έπραξαν ή παρέλειψαν να πράξουν εκπρόσωποι των φορέων που ενεπλάκησαν και εκ του νόμου είχαν συγκεκριμένο ρόλο.

Για τον σχηματισμό της δικογραφίας και κυρίως για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης η εισαγγελική Αρχή κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο των κρίσιμων καταθέσεων μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το στοίχημα της Δικαιοσύνης ήταν από την αρχή – και παραμένει – να ολοκληρώσει την έρευνα άμεσα και αυτονόητα να στρέψει τον προβολέα της προς κάθε κατεύθυνση.

ΠΟΡΙΣΜΑ. Εχοντας πλέον στα χέρια του ο εισαγγελικός λειτουργός όλο το αποδεικτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου και του πολυσέλιδου πορίσματος του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πυραγού – που ορίστηκε από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συνδράμει με τις ειδικές του γνώσεις στην καταγραφή των πραγματικών περιστατικών – και αφού αποτιμήσει τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας, πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα,  θα είναι έτοιμος να στείλει κλήση για παροχή εξηγήσεων σε όλα τα πρόσωπα τα οποία είτε με πράξεις τους, είτε με παραλείψεις τους συνετέλεσαν στο εγκληματικό αποτέλεσμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αρχίσει στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων η παρέλαση των υπόπτων, προκειμένου άλλοι αυτοπροσώπως, και άλλοι μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων τους, να λαμβάνουν γνώση της δικογραφίας ώστε να μπορέσουν να προετοιμάσουν γραπτώς τα υπομνήματά τους, μέσω των οποίων μπορούν να αντικρούσουν από τη δική τους πλευρά όλα όσα τους έφεραν σε αυτή τη θέση.

Τα ερευνόμενα αδικήματα είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια παρ’ υποχρέου, έκθεση σε κίνδυνο , εμπρησμός, παράβαση καθήκοντος κ.ά. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της παροχής εξηγήσεων από τους υπόπτους, τότε ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν όλοι θα βρεθούν στο επόμενο στάδιο με την ιδιότητα πλέον του κατηγορουμένου, ή αν για κάποιους από τους εμπλεκόμενους η δικογραφία θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για τη διαμόρφωση του τοπίου των ποινικών ευθυνών σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μηνύσεις που έχουν ήδη κατατεθεί εκ μέρους συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι στρέφονται εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

ΥΠΟΠΤΑ. Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, τα καταγγελλόμενα πρόσωπα εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων ουσιαστικά έχουν καταστεί εν δυνάμει ύποπτα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της αυτεπάγγελτης εισαγγελικής έρευνας. Με το δεδομένο μάλιστα ότι στη δικογραφία έχουν επισυναφθεί και οι μηνύσεις συγγενών θυμάτων, εκτιμάται ότι η Εισαγγελία θα κινηθεί όπως και στην περίπτωση των πλημμυρών στην Μάνδρα. Δηλαδή ο κατάλογος των υπόπτων θα περιλαμβάνει πρόσωπα από δήμους, περιφέρεια και Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα οποία αναμένεται να λάβουν κλήση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Από την πλευρά τους μάλιστα οι συγγενείς των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά διατυπώνοντας το δικό τους «κατηγορώ» για την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού την οποία πλήρωσαν με τη ζωή τους οι δικοί τους άνθρωποι, θα είναι παρόντες σε κάθε στάδιο της δικαστικής έρευνας που θα ακολουθήσει δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής. Η τιμωρία των υπευθύνων για το έγκλημα στο Μάτι για όλους αυτούς τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες διεκδικήσεις τους σε αστικό επίπεδο, παραμένει το μοναδικό αίτημα. Και γι’ αυτό επιστρατεύουν όλα τα όπλα που τους δίνει ο νόμος προσβλέποντας στην κρίση της Δικαιοσύνης.