Στο παγκόσμιο τηλεοπτικό τοπίο, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι αμερικανικές παραγωγές που βγαίνουν εκτός συνόρων κι αποκτούν εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η ευρωπαϊκή παραγωγή τηλεοπτικών σειρών είναι σε άνθηση, με νέες ιδέες να ξεπηδούν διαρκώς από τα συρτάρια των στούντιο που φέρουν το κάτι διαφορετικό, ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός διεθνούς κοινού. Στην αύξηση των μετοχών των σειρών από τη Γηραιά Ηπειρο στο χρηματιστήριο του θεάματος, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και ηλεκτρονικές πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix, μιας και τις έκαναν πιο προσιτές στο ευρύ κοινό του Διαδικτύου, και μάλιστα σε κατηγορίες μη παραδοσιακών τηλεθεατών. Τα «Πρόσωπα» παρουσιάζουν λοιπόν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχημένων ευρωπαϊκών σειρών που την περίοδο αυτή ακούγονται και βλέπονται ανελλιπώς.
La casa del papel
Ισπανία
Αν και η αστυνομική σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται την περσινή σεζόν στο ισπανικό κανάλι Antena 3, έπρεπε να αγοράσει τα δικαιώματά της το Netflix για να εκτοξευτούν τα νούμερα των τηλεθεατών της. Το «La casa del papel» ή «Η τέλεια ληστεία», όπως έχει μεταφραστεί ο τίτλος της στα ελληνικά, έφτασε να γίνει η πιο δημοφιλής μη αγγλόφωνη σειρά της διαδικτυακής πλατφόρμας με μόλις μία σεζόν και 22 επεισόδια (η δεύτερη βρίσκεται στα γυρίσματα). Η ιστορία ξεκινάει όταν οκτώ ληστές κλείνονται στο νομισματοκοπείο της Μαδρίτης κρατώντας ομήρους το προσωπικό και μια ομάδα επισκεπτών μαθητών, με σκοπό να παραμείνουν για 11 μέρες, ώστε να μπορέσουν να τυπώσουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Φορούν μάσκες που απεικονίζουν τον ζωγράφο Σαλβαδόρ Νταλί και χρησιμοποιούν ονόματα πόλεων για ψευδώνυμα. Οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τους ομήρους δημιουργούν τελικά αρκετές επιπλοκές στο σχέδιό τους, τη στιγμή μάλιστα που περικυκλώνονται από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας. Τις περιπέτειες των πρωταγωνιστών Αλβαρο Μόρτε, Ιτσιάρ Ιτούνιο, Ούρσουλα Κορμπερό ντύνει το τραγούδι «My life is going on», που τραγουδάει η Cecilia Krull και μένει στο μυαλό εύκολα, ενώ συχνά ακούγεται και ο ύμνος της ιταλικής Αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «Bella ciao».
Dark
Γερμανία
Είναι η πρώτη γερμανική παραγωγή του Netflix κι εκείνη που δημιούργησε ξανά ένα ενδιαφέρον για τις υπερφυσικές πινελιές στις παραγωγές της πλατφόρμας. Η πρώτη του σεζόν πέρυσι έγινε δεκτή με καλές κριτικές, βαφτίζοντας το συγκεκριμένο blockbuster ως το ευρωπαϊκό «Stranger things». Σε ένα πρώτο επίπεδο, η ιστορία αρχίζει με το κλείσιμο του εργοστασίου στη βιομηχανική περιοχή του Βίντεν που συντηρεί σχεδόν όλους τους κατοίκους της πόλης. Η αγωνία κορυφώνεται με την εξαφάνιση ενός έφηβου αγοριού που φέρνει στην επιφάνεια πολλά μυστικά της πόλης. Σε μια πιο βαθιά προσέγγιση, η σειρά είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και επιχειρεί να μιλήσει για το πώς το παρελθόν με το παρόν συναντιούνται και συμπλέκονται. Το σκοτεινό του κάδρο, αντάξιο του τίτλου του, έχει ασφαλώς αντι-Χόλιγουντ αισθητική αλλά μεγάλες φιλοδοξίες ενόψει της δεύτερης σεζόν μέσα στο 2019.
Young Pope
Ιταλία
Στην πραγματική του ζωή, ο Τζουντ Λο είναι κομματάκι άτακτος. Επομένως ο ρόλος του Πάπα Πίου ΙΓ’, του πρώτου αμερικανού ποντίφικα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που υποδύεται στη σειρά «The young pope», δεν είναι κόντρα. Κι αυτό γιατί ο Λένι Μπελάρντο, όπως είναι το κανονικό του όνομα, είναι νέος, γοητευτικός και συνάμα μυστηριώδης και αντιφατικός. Πανούργος και ταυτόχρονα αφελής, οπισθοδρομικός αλλά και πρωτοπόρος, απρόθυμος και μαζί αποφασιστικός, μελαγχολικός και αδίστακτος, αναζητά τον Θεό που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους και τον εαυτό του. Στην ιταλική αυτή παραγωγή του ΗΒΟ που μιλάει όμως αγγλικά, ο Πάολο Σορεντίνο συγκέντρωσε ένα all star καστ, μιας και δίπλα στον Λο εμφανίζονται επίσης οι Νταϊάν Κίτον και Σίλβιο Ορλάντο. Η σειρά που ολοκληρώθηκε σε μόλις 10 επεισόδια, την περίοδο αυτή προβάλλεται στο TV Μακεδονία.
Bodyguard
Βρετανία
Από το ντεμπούτο της κιόλας, η σειρά αυτή του BBC κατάφερε να καταγράψει τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης δραματικής παραγωγής κι έφερε στη δημόσια βρετανική τηλεόραση την υψηλότερη τηλεθέασή της από το 2008 έως σήμερα. Επομένως, το Netflix που απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα μετάδοσής της, έπαιξε μπάλα με ήδη «στρωμένη» ομάδα εκτός Βρετανίας και Ιρλανδίας. Και απ’ ό,τι φαίνεται, προς το παρόν κερδίζει. Το «Bodyguard» αποτυπώνει τις περιπέτειες ενός αστυνομικού, πρώην μέλους του στρατού, ο οποίος υποφέρει από μετατραυματικό στρες και τώρα έχει αναλάβει την προστασία της φιλόδοξης υπουργού Εσωτερικών. Ο πρώτος κύκλος με τα έξι επεισόδια έκανε πρεμιέρα πριν από έναν μήνα, αλλά απέκτησε σύντομα φανατικό κοινό χάρη στις ερμηνείες των Ρίτσαρντ Μάντεν και Κίλι Χος. Κι έκανε μέχρι και τους υπευθύνους της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας να κάνουν μια καμπάνια προσέλκυσης νέων στελεχών στα social media, χρησιμοποιώντας εικόνες της σειράς.
Rain
Δανία
Η σειρά που προβάλλεται στο Netflix με μεγάλη επιτυχία, έχει καταγωγή από τη Δανία, μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποκτά ειδίκευση στην εξαγωγή ποιοτικών δραματικών παραγωγών. Διατηρώντας το τοπικό ενδιαφέρον, η σειρά μιλάει για έναν βάναυσο ιό, ο οποίος αφανίζει σχεδόν όλο τον πληθυσμό της Σκανδιναβίας. Η αφήγηση αρχίζει να εξελίσσεται όμως έξι χρόνια μετά την καταστροφή, οπότε δύο αδέρφια μπαίνουν σε μια ομάδα επιζώντων που αναζητούν ασφάλεια και απαντήσεις. Οι δημιουργοί Γιάνικ Τάι Μόσολτ, Εσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν, Κρίστιαν Ποταλίβο φρόντισαν να κρατήσουν τα σκοτεινά στοιχεία της φωτογραφίας στα οκτώ επεισόδια του πρώτου κύκλου (ο δεύτερος έρχεται μέσα στο 2019). Αλλωστε, η σκηνοθέτριά του Νατάσα Αρτι είχε αντίστοιχη εμπειρία από το «Killing».
Τρεπάλιουμ
Γαλλία
Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3 παίζουν αυτές τις ημέρες τα έξι επεισόδια της μίνι σειράς από τη Γαλλία με αποχρώσεις επιστημονικής φαντασίας. Ο Βινσέ Λανό σκηνοθετεί μια ιστορία που, αν και είναι φανταστική, έχει ερείσματα πραγματικότητας. Η κάμερα αποτυπώνει έναν κόσμο όπου οι θέσεις εργασίας είναι σπάνιες και μια πόλη στην οποία απασχολείται μόνο το 20% του πληθυσμού. Η πρωταγωνίστρια Ιζια προσπαθεί να επιβιώσει σε μια περιοχή όπου ζουν όλοι οι άνεργοι και οριοθετούνται από ένα τείχος που τους χωρίζει από την πόλη (όπου εξακολουθούν να υπάρχουν θέσεις εργασίας). Το όνομα της σειράς είναι εμπνευσμένο από ένα όργανο βασανισμού που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν οι Λεονί Σιμαγκά, Πιερ Ντελαντονσάμπ και Σάρα Στερν. Μιας και η γαλλική παραγωγή σειρών έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν την περσινή χρονιά ένα από εκείνα που προώθησαν οι γάλλοι δημιουργοί στο showcase τους στο Λος Αντζελες.