Ολα τα ντέρμπι είναι ζόρικα, αλλά το αυριανό ΑΕΚ – Ολυμπιακού είναι ακόμα πιο ζόρικο. Και οι δύο προέρχονται από ήττες στο αμέσως προηγούμενο ντέρμπι. Και οι δύο έχασαν από τον ΠΑΟΚ, χωρίς αυτός να είναι καλύτερός τους. Η ΑΕΚ εκτός έδρας από ατομικά λάθη των ποδοσφαιριστών της. Ο Ολυμπιακός στο Γεώργιος Καραϊσκάκης από ένα αυτογκόλ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο είχε ισοπεδώσει των αντίπαλό του κι έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε στην έκτη αγωνιστική αλλά όποιος χάσει θα μείνει πίσω. Συν την ψυχολογική επιβάρυνση που θα επιφέρει η ήττα σε δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι. Ο κερδισμένος θα πάρει τα πάνω του, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, περισσότερο από τους Ερυθρόλευκους θα χαμογελάει ο ΠΑΟΚ. Που νωρίτερα θα έχει υποδεχθεί τον Απόλλωνα στην Τούμπα. Με την τελευταία φορά που έχει φύγει χαμογελαστός ο Ολυμπιακός από το ΟΑΚΑ να ανατρέχει στον Μάρτιο του 2015.

Μπούκα

Ηταν η ρεβάνς Κυπέλλου, με το πρώτο ματς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης 1-1, όταν η ΑΕΚ έπαιζε ακόμα στη Φούτμπολ Λιγκ. Σ’ ένα ματς που δεν τελείωσε ποτέ. Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη-πρόκριση με γκολ του Χάρα με το στήθος στο 89′. Οι οπαδοί της ΑΕΚ θεώρησαν ότι είχε χρησιμοποιήσει το χέρι του, μπουκάρισαν στον αγωνιστικό χώρο και το ματς διεκόπη. Εκτοτε η ΑΕΚ παίρνει πάντα αυτό που θέλει, χτίζοντας μία μίνι παράδοση. Τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα. Δύο φορές με 1-0 και πέρυσι με την επική ανατροπή του 0-2 σε 3-2 σ’ ένα ματς-ροντέο. Τον Ολυμπιακό να προηγείται με γκολ των Μαρίν – Οφόε. Και την ΑΕΚ να ισοφαρίζει με δύο γκολ του Λάζαρου και να το γυρίζει με τον Μάνταλο στο 89′. Για το Κύπελλο η ΑΕΚ κέρδισε 2-1 στον τελικό του 2016 και σήκωσε το τρόπαιο. Σ’ έναν τελικό που είχε διεξαχθεί υπό τη μελέτη-επίβλεψη του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή. Χωρίς κόσμο και με διαιτητές – βοηθούς που είχε ορίσει ο ίδιος.

Δοκάρι

Πέρυσι τον Απρίλιο, ΑΕΚ – Ολυμπιακός παίζουν ρεβάνς Κυπέλλου με το πρώτο ματς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης να έχουν κερδίσει οι Κιτρινόμαυροι 1-0. Ο Ρομαό ανοίγει το σκορ στο 82′, αλλά η κεφαλιά του Καρντόσο στο 89′ τράνταξε το δοκάρι. Ο Ολυμπιακός πήρε μία νίκη χωρίς αντίκρισμα και η ΑΕΚ την πρόκριση. Τον Φεβρουάριο, πριν από οκτώ μήνες, η ΑΕΚ κερδίζει 2-1 (0-0 το πρώτο ματς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης) και πετάει τον Ολυμπιακό έξω από το Κύπελλο. Σκόρερ του πρώτου γκολ με κεφαλιά ο Λάζαρος. Συνολικά έξι παιχνίδια για πρωτάθλημα και Κύπελλο που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ πήρε αυτό που ήθελε. «Φρέσκα κουλούρια» φωνάζει όμως ο κουλουράς. Οι παραδόσεις έχουν άξία και δημιουργούν θετική ή αρνητική ψυχολογία όταν στις ομάδες υπάρχει συνέχεια. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό ισχύει κατά 50%.

Δικαστήρια

Μόνο για την πλευρά της ΑΕΚ. Οπου μια ενδεκάδα και παραπάνω από τους 18 της αποστολής μπορούνε να λένε «αυτούς τους έχουμε». Από τον Ολυμπιακό αυτοί που έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις από το ΟΑΚΑ είναι μόνο οι Φορτούνης – Ομάρ. Αντε και ο Κούλης Δουρέκας. Ολοι οι άλλοι θα πατήσουν το χορτάρι του ΟΑΚΑ για πρώτη φορά. Οπως θα πάνε για πρώτη φορά με ερυθρόλευκη φόρμα οι Γιαννιώτης, Τσιμίκας. Οι Τοροσίδης, Φετφατζίδης τα χρόνια που πήγαιναν κατά κανόνα κέρδιζαν. Με ερυθρόλευκη φόρμα θα εμφανισθεί και ο Χριστοδουλόπουλος (φωτογραφία πάνω). Αναμφισβήτητα το πρόσωπο του αγώνα. Από τους ποδοσφαιριστές-κλειδιά της ΑΕΚ την περσινή σεζόν, που επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από 24 χρόνια. Εφυγε με τον τρόπο που έφυγε (τα δικαστήρια ακόμα εκκρεμούν) κι όλα τα φλας θα είναι στραμμένα πάνω του. Ο Λάζαρος ξεκίνησε εντυπωσιακά τη σεζόν αλλά στα τελευταία παιχνίδια δεν είναι αυτός που θα ήθελε.

Νεωτερισμός

Ο Ολυμπιακός είχε το ματς στο Μιλάνο και δύο ημέρες λιγότερης ξεκούρασης σε σχέση με την ΑΕΚ που έπαιξε με την Μπενφίκα, Τρίτη στο ΟΑΚΑ. Το Πέμπτη – Κυριακή, κι όταν μάλιστα μεσολαβεί ταξίδι, είναι ζόρικο. Ενα ζήτημα για την ΑΕΚ είναι ο βαθμός ετοιμότητας του Λιβάγια (φωτογραφία κάτω) που δεν έπαιξε στο Ηράκλειο και έχει χάσει πολλές προπονήσεις. Κατά τα άλλα οι προβλέψεις στο ποδόσφαιρο γίνονται για να πέφτουν έξω. Και ειδικά στα ντέρμπι. Η ΑΕΚ έχασε στην Τούμπα από δικά της λάθη. Κι ο Ολυμπιακός στο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε 23 τελικές και η μοναδική φορά που ευστόχησε (ο Βούκοβιτς) ήταν στη δική του εστία. Το νεότερο στοιχείο στο ντέρμπι, αλλά και γενικότερα στο πρωτάθλημα, είναι οι ξένοι διαιτητές. Δύο συνεχόμενα ντέρμπι και δεν άνοιξε μύτη. Ουδείς άνοιξε τα αρχεία του να ασχοληθεί πριν από τα ματς. Οι ποδοσφαιριστές δεν αντιδρούσαν και δεν διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Μαντάρα

Δύο ντέρμπι και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Σε αντίθεση με τους Ελληνες που τα έχουνε κάνει μαντάρα. Με δύο ανύπαρκτα πέναλτι έχασε ο Αστέρας από ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Δύο φορές τα έκανε θάλασσα ο διεθνής πλέον Τζήλος. Ολυμπιακός – Λεβαδειακός, Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα. Σοβαρά λάθη διαιτητής και βοηθός στο Πανιώνιος – Ολυμπιακός. Οπως βοηθός και διαιτητής αντίστοιχα στα ματς του ΠΑΟΚ με Πανιώνιο και ΟΦΗ.