Τα λευκά τρίγωνα, λέει, επιτρέπουν στον καθένα να κάνει όποια προβολή εκείνος επιθυμεί πάνω στο νέο λογότυπο της ΝΔ. Να δει, δηλαδή, σε αυτά ό,τι θέλει να δει. Αρα, ο γραφίστας άφησε χώρο να διακρίνει και ο γαλάζιος αρχηγός ανάμεσα στις γωνίες τους τον φιλόδοξο στόχο της ανανέωσης ενός από τα κατεξοχήν συστημικά κόμματα της Μεταπολίτευσης. Να προβάλει πάνω στα τρίγωνα που συνθέτουν τα αρχικά της ΝΔ, χωρίς να τα περικλείουν, τα πρόσωπα που θα αναδείξει μια άλλη – περισσότερο πολιτική – επιλογή του, το Μητρώο Στελεχών. Τη δεξαμενή από την οποία προτίθεται να στελεχώσει το κόμμα του. Και το εργαλείο με το οποίο ελπίζει να χτίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα πιο κοντά στο δικό του στυλ.
Εντάξει, το καινούργιο νεοδημοκρατικό σήμα προκάλεσε μεγαλύτερο ντόρο. Αλλά, πώς πάει η πρωτοβουλία που παρουσίασε τέτοια εποχή δύο χρόνια πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Οι άνθρωποι που την τρέχουν στην Πειραιώς έχουν δεχθεί γύρω στις 3.000 αιτήσεις και βιογραφικά κι έχουν κάνει με μέτριους υπολογισμούς περί τις 1.200 ώρες συνεντεύξεων. Εύλογο, «αν είσαι κόμμα εξουσίας πολλοί ειδικοί θα θέλουν να σου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους» όπως παραδέχεται ειλικρινά γνωστός νεοδημοκράτης.
Οι κατηγορίες των στελεχών που η ΝΔ ψάχνει σύμφωνα με δηλώσεις της διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού του κόμματος και υπεύθυνης της εν λόγω διαδικασίας Ρεβέκκας Πιτσίκα, είναι τρεις. Οσοι θέλουν να πολιτευθούν, εκείνοι που θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα – της διακυβέρνησης – και αυτοί που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαμόρφωση πολιτικής, εργαζόμενοι στους τομείς του κόμματος.
ΕΠΤΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ. Ο ίδιος, μάλιστα, ο Μητσοτάκης όταν ανακοίνωνε την ίδρυση του Μητρώου σημείωνε πως αναζητά επτά δεξιότητες. Ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη και κατανόηση, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία. Η εντολή, λοιπόν, που έχουν οι γαλάζιοι αξιολογητές είναι να ψάχνουν σε όποιο βιογραφικό διαβάζουν και έπειτα σε όποιο πρόσωπο «σκανάρουν» πόσες από αυτές τις δεξιότητες έχει και σε ποιο βαθμό.
Αν όλα αυτά ακούγονται κάπως «εταιρικής προσέγγισης», οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη ΝΔ επιμένουν ότι το Μητρώο δημιουργήθηκε και για καθαρά πρακτικούς πολιτικούς λόγους. Στις εκλογές του 2015 αντιμετώπισαν δυσκολίες στη στελέχωση των ψηφοδελτίων τους. Δεν είχαν – αν και μιλάμε για ένα κόμμα με ισχυρό μηχανισμό σε κάθε γωνιά της επικράτειας – υποψηφίους να κατεβάσουν.
Βέβαια, τώρα οι κεντροδεξιοί διαδρομιστές υποστηρίζουν πως έχει προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. «Υπάρχουν αρκετοί που κυκλοφορούν στις περιφέρειες που επιθυμούν να κατέβουν και μοιράζουν καρτ βιζίτ συστηνόμενοι ως πολιτευτές». Προφανώς, το φαινόμενο είκοσι, φέρ’ ειπείν, άνθρωποι να αυτοσυστήνονται ως υποψήφιοι της ΝΔ σε μια εξαεδρική περιφέρεια δεν βοηθά την εικόνα του κόμματος σε τοπικό επίπεδο.
Οσοι έχουν εμπλακεί στο πρότζεκτ Μητρώο ξεκαθαρίζουν πως καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις εκλογές. Για την ακρίβεια, σημειώνουν ότι ειδικά για αυτήν την κατηγορία στελεχών το τελικό OK θα το δώσει ο Μητσοτάκης. «Θα πάρει το τελευταίο interview. Δεν θα αρκεστεί στις συνεντεύξεις που έχουν πάρει άλλοι. Θέλει να έχει προσωπική άποψη για τους συγκεκριμένους ανθρώπους». Οσοι μιλούν μαζί του δεν δυσκολεύονται να πιστέψουν την επισήμανση. Ο πρόεδρος της ΝΔ μπαίνει στην κομματική ρουτίνα πολύ συχνότερα απ’ ό,τι συνηθίζει ένας αρχηγός. Μια από τις προτεραιότητες, επομένως, της περιόδου που διανύουμε, είναι σύμφωνα με συνεργάτη του «να φτάσουμε σε ένα ξεσκαρτάρισμα σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας τουλάχιστον».
Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ. Ακόμη και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του συγκεκριμένου μητσοτακικού εγχειρήματος, πάντως, αναγνωρίζουν τα εμπόδια που κόμμα και στελέχη οφείλουν να ξεπεράσουν. «Στις μικρές εκλογικές περιφέρειες δύσκολα μπορείς να κάνεις τομή μόνο με υποψηφιότητες από το Μητρώο. Χρειάζεσαι και τους ήδη επαγγελματίες της πολιτικής που έχουν προσωπική επαφή με τους ψηφοφόρους τους. Στις μεγάλες, πάλι, τα άτομα που θα προκύψουν από το Μητρώο θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του άγνωστου στο ευρύ κοινό επωνύμου». Εξού και έχουν ησυχάσει πια και οι παλιοί βουλευτές. Οι εσωκομματικές τους αντιδράσεις κάμφθηκαν από την πεποίθηση τους πως εκείνοι έχουν το know – how, είναι εδραιωμένοι. Τι κι αν πάντα η κάλπη είναι γκαστρωμένη;
Ο στόχος που έχει τεθεί, προκειμένου να σταλεί συμβολικά το μήνυμα της ανανέωσης είναι στη νεοδημοκρατική Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα εκλεγεί από τις επερχόμενες εθνικές κάλπες να περιλαμβάνονται 20 με 30 άτομα από το Μητρώο. «Κανείς δεν επιθυμεί να αλλάξει πλήρως τη σύνθεση της ΚΟ. Να την μπολιάσουμε με νέους στην πολιτική ανθρώπους θέλουμε» λένε από το αρχηγικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με ένα τσιτάτο των επιχειρήσεων, οι πρωτοκλασάτοι άνθρωποι προσλαμβάνουν πρωτοκλασάτους. Οι δευτεροκλασάτοι άνθρωποι προσλαμβάνουν τριτοκλασάτους. Για να το πούμε αλλιώς, όσοι εκλεγούν βουλευτές έπειτα από αίτηση στο Μητρώο της ΝΔ θα αποκαλύψουν και την κλάση του Μητσοτάκη.