Το «τρίγωνο των ισορροπιών» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αναδεικνύεται στο ρευστό πολιτικό σκηνικό της έντασης, των αψιμαχιών και των αντεγκλήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει επιδράσει καταλυτικά και δημιουργεί ρήγμα στο πολιτικό «τρίγωνο» Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Κοτζιάς – Πάνος Καμμένος, σε μια χρονική στιγμή που στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ζητούμενο η ενότητα, η ομοψυχία και η ενιαία γραμμή.
Στον απόηχο των ανοικτών συγκρούσεων μεταξύ υπουργών και κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμακώνονται, όπως του Νίκου Παππά και του Νίκου Φίλη με φόντο την ΕΡΤ, το κεντρικό ζήτημα παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ Τσίπρα – Κοτζιά και Καμμένου για τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κατάσταση είναι πολύ ρευστή μετά και την επιλογή του υπουργού Εξωτερικών να προκαλέσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, εάν διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών να θέσει θέμα δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Στο ζήτημα της συμφωνίας, ο Κοτζιάς έχει τη στήριξη του Πρωθυπουργού που διαφωνεί ριζικά με τον Καμμένο, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου συμμερίζονται τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους αντιδρά. Το μήνυμα όμως ήταν σαφές από τον Κοτζιά, που είπε στον Καμμένο ότι την αρμοδιότητα για την εξωτερική πολιτική έχει ο Πρωθυπουργός και ο ίδιος. Μόνο που ο Καμμένος διαμηνύει ότι αυτός «μιλά με τον Πρωθυπουργό», αφήνοντας εκτός κάδρου τον υπουργό Εξωτερικών. Στο σημείο αυτό έμπειροι διπλωμάτες δεν διστάζουν να σημειώσουν ότι αυτή η διάσταση απόψεων μεταξύ δυο βασικών υπουργών σε κομβικά υπουργεία και η κακή χημεία μεταξύ τους αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε μια περίοδο με ανοικτά ζητήματα.
Αντίθετα, η σχέση Τσίπρα και Κοτζιά, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρείται σε καλό επίπεδο και υπάρχει, όπως λένε οι πιο μυημένοι επί των κυβερνητικών παρασκηνίων, μια ειλικρινής σχέση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σημεία που διαπιστώνεται απόκλιση, όπως π.χ. για τον χρόνο ψήφισης της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή με το Μέγαρο Μαξίμου να προκρίνει τον Μάρτιο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών θα ήθελε νωρίτερα.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες μεθοδικά στο παρασκήνιο γίνεται προεργασία για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα και συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μάλιστα μετέβη και συνεργάτης του Τσίπρα στη Ρωσία, άνευ ενεργού ανάμειξης, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Κοτζιάς δεν κάνει πίσω και εμμένει στις απόψεις του καθώς η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί, εκτός από τον Πρωθυπουργό, και ένα προσωπικό στοίχημα. «Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» είπε προ ημερών και αυτή είναι μια άποψη που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ένταση έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες και το… τρίγωνο είναι έτοιμο να σπάσει, αν και ο Πρωθυπουργός επιχειρεί με διάφορους τρόπους να μην γκρεμιστεί πλήρως η κυβερνητική σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και μεταδίδεται ότι η συμμαχία θα φθάσει μέχρι το τέλος, παρά την ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου από τις κινήσεις του Καμμένου, ενώ η πορεία της συγκυβέρνησης εξαρτάται πλήρως από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ.