Τις πιο σκοτεινές εποχές της μετεμφυλιακής Ελλάδας και της χούντας των συνταγματαρχών θυμίζουν όλα όσα περιγράφονται στη δικογραφία για τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί και η κλήση σε… απολογία κατά αρχηγού κόμματος έχουν προκαλέσει σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις κι έχουν φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω ερώτησης του Νίκου Χουντή, καθώς πέραν των εξωφρενικών κατηγοριών με τις οποίες βαρύνονται, αποκαλύπτονται και απίστευτες μεθοδεύσεις από την πλευρά της Κρατικής Ασφάλειας. Παρακολουθήσεις από μεταμφιεσμένους αστυνομικούς, βιντεοσκοπήσεις, φωτογραφίσεις και μαγνητοφωνήσεις πολιτών που έπαιρναν μέρος σε δράσεις έξω από συμβολαιογραφεία, σύνταξη ατομικών δελτίων παρακολούθησης, ακόμη και σε ιδιωτικές στιγμές (χρήση μέσων μεταφοράς), συνθέτουν ένα σκηνικό Μεγάλου Αδελφού.

Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι ότι αυτά δεν αφορούν οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες, αλλά επίσημο κόμμα και συλλογικότητες με μέλη που είναι γνωστά στο πανελλήνιο.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας έπειτα από δημοσίευμα του Βασίλη Λαμπρόπουλου στα «ΝΕΑ» στις 29 Μαΐου, στο οποίο αποκαλυπτόταν η ύπαρξη δικογραφίας από την Κρατική Ασφάλεια, την οποία όμως αγνοούσε ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Λαφαζάνης. Οταν οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν γιατί δεν είχαν λάβει γνώση των κατηγοριών, η υπόθεση επεστράφη στην Εισαγγελία κι έγινε η κλήση για παροχή εξηγήσεων. Τα επίσημα έγγραφα που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία και τα οποία έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν ένα δυστοπικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχουν ασφαλίτες, κρυφές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, αστυνομικοί που ερευνούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στοχοποιούν συγκεκριμένα προφίλ. Ακόμη και παρακολουθήσεις απλών πολιτών που έχουν κάνει το έγκλημα να είναι… οπαδοί του Ολυμπιακού καταγράφονται σε έγγραφο της δικογραφίας.

Συγκεκριμένα, μέλος της Λαϊκής Ενότητας που παίρνει μέρος στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών «ερευνάται» μέσω της σελίδας του στο Facebook και τα «λαγωνικά» της Κρατικής Ασφάλειας αποκαλύπτουν ότι έχει διακριτικά του Ολυμπιακού κι ένα βίντεο από συγκέντρωση έξω από συμβολαιογραφείο στην οδό Καποδιστρίου. Σε άλλο σημείο περιγράφεται παρακολούθηση συγκέντρωσης οπαδών της ομάδας του Πειραιά και αναφέρεται ότι πήγαν στη συνέχεια και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς έξω από ξενοδοχείο όπου μιλούσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

H υπηρεσία «μεταξικού τύπου». Κατ’ αρχάς, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης της Αριστεράς να αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει την υπηρεσία με το «μεταξικού τύπου» όνομα Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, το οποίο υπάγεται στην Κρατική Ασφάλεια.

Ενα τμήμα που θυμίζει το υφυπουργείο Ασφαλείας στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μανιαδάκη. Ο Νόμος 117 είχε μείνει γνωστός ως το «Ιδιώνυμο της μεταξικής δικτατορίας» καθώς σκοπό είχε την «καταπολέμηση του κομμουνισμού». Το εντυπωσιακό είναι ότι ο τίτλος του ήταν «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών», που προσομοιάζει στη νέα υπηρεσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μίκης Θεοδωράκης σε πρόσφατη δήλωσή του είχε πει: «Ωστε και Μανιαδάκης, κύριε Πρωθυπουργέ;».

Το τμήμα αναβαθμίστηκε επί Νίκου Τόσκα το 2017 και είναι αυτό που ανέλαβε τις παρακολουθήσεις του Λαφαζάνη κι όχι μόνο, με σκοπό να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Οι άνδρες του τμήματος είναι αυτοί που «φακελώνουν» διαδηλωτές και οπαδούς ομάδων και «στοκάρουν» τεκμήρια ακόμη και για άλλες δικογραφίες.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, ανοίγει φάμπρικα παρακολουθήσεων και διώξεων κατά πολιτικών, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, μελών κινημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθούνται με μια… αίτηση εισαγγελέα. Επίσης, επικαλούμενοι την εντολή του εισαγγελέα, οι αστυνομικοί, λες και πρόκειται να αντιμετωπίσουν πραγματικούς εχθρούς του δημοκρατικού πολιτεύματος, κατάσχουν βίντεο από συγκέντρωση για τους πλειστηριασμούς, από τα τηλεοπτικά κανάλια Star και Σκάι. Βεβαίως, η Κρατική Ασφάλεια έχει και δικούς της «οπερατέρ».

Σύμφωνα με έγγραφο της 28ης Μαρτίου, οι αστυνομικοί Α.Κ. και Γ.Κ. «στο πλαίσιο της εισαγγελικής αδειοδότησης, η οποία χορηγήθηκε κατόπιν αιτήματός μας, προβήκαμε στην καταγραφή ήχου και εικόνας από ειδικό συνεργείο της υπηρεσίας μας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών…». Αποκαλύπτεται από το έγγραφο αυτό ότι η Κρατική Ασφάλεια είναι αυτή που ζητά από τον εισαγγελέα την άδεια παρακολούθησης με ηλεκτρονικά μέσα και έχει συστήσει και ειδικό συνεργείο για τον σκοπό αυτόν. Ενα συνεργείο που καταγράφει κάθε κίνηση έξω από συμβολαιογραφεία. Από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κολλά αυτοκόλλητα σε κλούβα των ΜΑΤ, μέχρι συγκρούσεις σώμα με σώμα που κατά έναν περίεργο τρόπο περιγράφονται στη συνέχεια ως «τραυματισμοί αστυνομικών από μέλη εξωκοινοβουλευτικών σχηματισμών που κινούνται με βιαιότητα χτυπώντας και υβρίζοντας».

 Τρομακτική εντύπωση προκαλούν σημεία της αναφοράς όπου τονίζεται: «Οι συναθροίσεις για αποτροπή – παρακώλυση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις». Και συνεχίζει: «Οι συγκεκριμένες ομάδες προκειμένου να επιτύχουν τον σκοπό τους πραγματοποιούν παρεμβάσεις και σε υποκαταστήματα τραπεζών, ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. Απειλείται η κοινωνική ειρήνη και η δημόσια ασφάλεια λόγω της έντασης των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων συναθροίσεων». Στα υπομνήματα υπάρχουν φωτογραφίες και βιογραφικά των «υπόπτων» για… την κοινωνική ειρήνη, όπου και αναφέρεται: «Οι διαδηλωτές Δ1 – Δ2 – Δ3 επετίθεντο στους αστυνομικούς, σπρώχνοντας τις ασπίδες τους. Ο Δ4 επιφέρει χτύπημα σε αστυνομικό». Οι διαδηλωτές αυτοί είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τα αδέρφια Λεωνίδας και Ηλίας Παπαδόπουλος, ο Γ. Λούσκος και ένας νεαρός ο οποίος ταυτοποιείται μετά από ψάξιμο στη σελίδα του στο Facebook.

Αίσθηση προκαλεί ο χαρακτήρας των κατηγοριών. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Σαράντο Θεοδωρόπουλο: εξύβριση, απειλή, φθορά ξένης περιουσίας, σωματικές βλάβες κατά αστυνομικών. «Πώς το Τμήμα Προστασίας του Κράτους της Κρατικής Ασφάλειας επεμβαίνει σε εγκλήματα που δεν είναι της δικαιοδοσίας του. Δεν βλέπω π.χ. από τη δικογραφία πράξεις όπου οι εμπλεκόμενοι κοινολογούν κρατικά ή στρατιωτικά μυστικά σε ξένη δύναμη, πράξεις προδοσίας ή εσχάτης προδοσίας. Οι φερόμενοι ως “δράστες” δεν συνωμοτούν για να βλάψουν πολιτειακό παράγοντα ούτε ενώνονται για να ανατρέψουν το πολίτευμα».

Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε στην περίπτωση των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής επενέβη το συγκεκριμένο τμήμα.

Μια άλλη παρατήρηση είναι ότι η Κρατική Ασφάλεια παίρνει με μεγάλη ευκολία άδεια για βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση, μαγνητοφώνηση όταν είναι γνωστό ότι κανένα δικαστήριο δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του το υλικό αν διαφωνήσει ο κατηγορούμενος ή ο συνήγορός του. Και είναι ερώτημα πώς οι εισαγγελικές Αρχές δίνουν άδεια για τα παραπάνω όταν γνωρίζουν την ισχύουσα νομολογία.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων στέκονται σε δύο ακόμη σημεία: στους τραυματισμούς αστυνομικών και στη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Στην αναφορά των αστυνομικών τονίζεται: «Ετι περαιτέρω, έκνομες πράξεις ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μέλη εξωκοινοβουλευτικών σχηματισμών, στην προσπάθεια προπαγανδισμού των πράξεών τους, που μέρος αυτών εκφράζονται με βιαιότητα εναντίον αστυνομικών δυνάμεων…». Δηλαδή θεωρείται κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια η προπαγάνδιση θέσεων από εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Ωστόσο, αστυνομικοί υπάλληλοι – θύματα της «βίας» των διαδηλωτών δεν επιθυμούν να εξεταστούν από ιατροδικαστή για να πιστοποιηθεί η βλάβη τους. Τέλος, ενώ πουθενά στη δικογραφία δεν ταυτοποιείται το αδίκημα του νόμου περί «κροτίδων και πυροτεχνημάτων» ούτε του νόμου περί «όπλων και πυρομαχικών», στην κλήση αναφέρονται σε μια προσπάθεια να συνδεθούν οι «δράστες» με έκνομες ενέργειες.

«Αυτά είναι άγρια πράγματα»

Για ασφαλίτικες πρακτικές άλλων εποχών που γίνονται από πρώην συντρόφους για λόγους εκδίκησης κατά του ιδίου και του κινήματος για τους πλειστηριασμούς κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι ντροπή να γίνονται τέτοια αίσχη και μιλά για την παρέα του Τσίπρα που κυβερνά. Αναφέρει ότι έχει δεχθεί και δεύτερη κλήση σε απολογία για «δίωξη για διατάραξη κοινωνικής ειρήνης και παρενόχληση συναγωνισμού». «Αυτά είναι άγρια πράγματα, τα οποία όποτε έχουν εφαρμοστεί έχουν καταστρέψει τη χώρα». Δεν προτίθεται να παραστεί σε καμιά κλήση για να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία του τις πρακτικές της Κρατικής Ασφάλειας για την κατασκευή ενόχων, ενώ καταγγέλλει ότι η δεύτερη μήνυση εναντίον του έγινε από το Fund Palace International & Tristar SA με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας.