Θέλει, όταν φύγει από τον Ολυμπιακό (δεν βιάζεται, πάντως, καθόλου για αυτό), να τον θυμούνται με τις καλύτερες αναμνήσεις. Οπως συμβαίνει και με όλες τις ομάδες που έχει περάσει από τον πάγκο τους.

Εχει κατακτήσει Ευρωλίγκα (με τη Μακάμπι), Ευρωμπάσκετ (με τη Ρωσία), Γιούροκαπ (Νταρουσάφακα), ενώ τη συλλογή του κοσμεί ακόμα και δαχτυλίδι πρωταθλητή από το ΝΒΑ (με τους Κλίβελαντ, άσχετα αν δεν τον είχαν αφήσει να ολοκληρώσει εκείνη τη σεζόν, αλλά τουλάχιστον του αναγνώρισαν την προσφορά του με αυτό το δώρο).

Οπως εξομολογείται σήμερα ο Ντέιβιντ Μπλατ στα «ΝΕΑ»,

«με ενδιαφέρει κάθε φορά το σήμερα και η επόμενη μέρα. Το πώς θα βελτιώσω τους παίκτες μου και τις ομάδες μου, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Ολυμπιακό».

Ο νέος τεχνικός των Ερυθρολεύκων, λάτρης της ελληνικής ιστορίας και κουλτούρας (έχει μάλιστα αγαπημένο ήρωα τον Αχιλλέα, ίσως και συναισθηματικά, καθώς ο ίδιος αναγκάστηκε να σταματήσει πρόωρα την καριέρα του ως παίκτης λόγω τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα), έχει ήδη τις πρώτες του επαφές με τους φίλους του Ολυμπιακού που τον σταματάνε στον δρόμο. Τι τους λέει;

«Μα τι άλλο, ελάτε να μας δείτε και θα σας αποζημιώσουμε. Ξέρεις, μπορώ να τους πω ότι θα σας δώσουμε αυτό που θέλετε, αλλά αυτά θα είναι μόνο λόγια. Αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ λοιπόν είναι ότι θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό όχι μόνο σε κάθε παιχνίδι, αλλά κάθε ώρα και στιγμή, ώστε να αξίζει η υποστήριξη των φιλάθλων μας».

Μπορεί να μην υπόσχεται τίτλους, τους οποίους σαφώς και θέλει, αλλά αυτό δεν είναι αυτοσκοπός – ή μάλλον, όπως επισημαίνει, «είναι κλισέ να πω το τι θα κάνουμε ή ότι θα πάρουμε αυτόν τον τίτλο ή τον άλλον. Μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα ακολουθούν, δεν προηγούνται. Το βασικό για μένα είναι να δώσουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας και αν το κάνουμε αυτό, τότε έχουμε πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας. Περιμένω να θυσιαστούμε για τον στόχο μας» λέει με έμφαση και φυσικά δεν κρύβει το χαμόγελό του όταν τον ρωτάμε για τους νέους ηλικιακά ξένους που έχει επιλέξει για τον Ολυμπιακό.

«Με σχέδιο οι ξένοι»

«Αυτό έγινε βάσει σχεδίου και όχι τυχαία. Είχαμε ένα γκρουπ εξαιρετικών και έμπειρων παικτών και θέλαμε να τους βάλουμε δίπλα τους νέα παιδιά που έχουν μεγάλο κίνητρο να μάθουν από αυτούς και που μπορούν να βγάλουν ενέργεια. Εχουν φιλοδοξίες και την ίδια ώρα έχουν το DNA του Ολυμπιακού για να τους οδηγήσει στο να κάνουν μια καλή σεζόν, αλλά και να τους μάθει το πώς θα λειτουργήσουν καλύτερα στο γήπεδο. Είναι ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ, για να δούμε πώς θα λειτουργήσει, και ειλικρινά είμαι πολύ ανυπόμονος να ξεκινήσουμε για να δούμε στην πράξη αυτά που σχεδιάσαμε».

Εχει κοουτσάρει τεράστιους παίκτες, όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αλλά και ο Αντρέι Κιριλένκο, και ετοιμάζεται τώρα για Σπανούλη και Πρίντεζη!

«Είναι παίκτες που κάνουν τη ζωή του προπονητή πιο εύκολη, είναι σαν συνεργάτες σου και είναι απόλαυση να τους έχεις. Αποτελούν παίκτες-θρύλους, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και για το ευρωπαϊκό.  Θα βοηθήσουν πολύ τους νέους παίκτες στην ομάδα να συνειδητοποιήσουν το πού βρίσκονται και η δική μας δουλειά είναι να τους βοηθήσουμε στο να αποδίδουν το μέγιστο βάσει της αξίας και της εμπειρίας τους».

Η Ευρώπη

Η Ευρωλίγκα τον εξιτάρει, αλλά όπως επισημαίνει: «Μπορεί να είναι συναρπαστική και ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα στο οποίο θέλουμε να διακριθούμε, όμως προσωπικά με ενδιαφέρει πρώτα απ’ όλα τι θα κάνει η ομάδα μου ατομικά και ομαδικά στα “πρέπει” και στα “θέλω” μας και μετά θα σταθούμε στα αποτελέσματα, τα οποία όπως είπαμε ακολουθούν».

Τα ντέρμπι Αιωνίων

Τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό τα περιμένει επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ όσον αφορά τη μεγάλη έφεση που δείχνει η ομάδα του (από τα πρώτα κιόλας φιλικά) στην επίθεση, δεν τον αποπροσανατολίζει.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να νικήσεις ένα παιχνίδι, εμείς θα επιχειρήσουμε να το κάνουμε έχοντας ισορροπία μέσα στο γήπεδο σε όλους τους τομείς και το κυριότερο και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Η επίθεση φέρνει τον κόσμο στο γήπεδο, αλλά η άμυνα είναι το Α και το Ω, οπότε θέλουμε να τα συνδυάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε». Είναι περήφανος για τον 21χρονο γιο του Ταμίρ, που όπως παραδέχτηκε, μιλώντας και στο περιοδικό του Ολυμπιακού, «είναι πολύ καλύτερος παίκτης από εμένα. Απλά έκανα το λάθος μέχρι τα 16 του να του δίνω συνέχεια συμβουλές σαν κόουτς. Ευτυχώς από εκεί και πέρα το κάνω ως πατέρας».

Το όνειρό του είναι να τον κοουτσάρει κάποια στιγμή, ενώ στο τουρνουά του Ηρακλείου έζησε τη στιγμή όπου βρέθηκε αντίπαλος του γιου του (παίζει στη Χάποελ Ιερουσαλήμ) σε μια πολύ συναισθηματική βραδιά.

Η πρεμιέρα

Τα αστέρια λάμπουν στο παρκέ από σήμερα και για τους επόμενους μήνες, καθώς έχουμε τζάμπολ το Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα της Basket League. Αναλυτικά:

Σήμερα

15.45: ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο (ΕΡΤ2 εκπομπή)

15.45: Κολοσσός Ρόδου – Προμηθέας (ΕΡΤ2 εκπομπή)

17.00: Παναθηναϊκός – Ηφαιστος Λήμνου (Cosmote Sport 4)

18.00: Περιστέρι – ΑΕΚ (ΕΡΤ2)

Αύριο

17.00: Ολυμπιακός – Χολαργός (Cosmote Sport 4)

18.00: Λαύριο – Αρης (ΕΡΤ2)

18.00: Πανιώνιος – Κύμη.